Annonce

Sovende barn. Middagslur

Tema: Børns søvn

Søvnekspert: Børns lur bør ikke være til forhandling


Ansatte i dagtilbud skal stå fast på, at børn har bedst af at sove, til de vågner, siger søvnekspert.

Annonce

Børns søvn i dagtilbud er mange steder kilde til uenighed mellem det pædagogiske personale og forældre, viser en medlemsundersøgelse fra FOA. Jørgen True

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

Børn, der skal vækkes efter en times middagslur. Børn, der skal puttes på bestemte måder. Børn, der helst skal holdes vågne.

Mere end hvert tredje FOA-medlem på det pædagogiske område oplever, at børns søvn i enten meget høj, høj eller nogen grad giver anledning til uenigheder med forældre. I daginstitutioner for de 0-2-årige gælder det for mere end fire ud af 10. Det viser en ny undersøgelse fra FOA.

At middagsluren er en kilde til konflikt, er et billede, som søvnekspert Mikael Rasmussen ”i den grad” kan nikke genkendende til. Han har arbejdet med søvn i over 30 år som konsulent og underviser, og ifølge ham har middagsluren altid været kilde til diskussion. Men slet ikke i det omfang, det er i dag.

”Forældre i dag stiller mange individuelle krav, til hvordan og om personalet skal give deres barn en middagslur. Men søvn bør ikke være til forhandling. Børn skal have lov til at sove, til de vågner. Alt andet er en katastrofe,” konstaterer Mikael Rasmussen.

Søvn avler søvn

Han forklarer, at medarbejderne ofte forsøger at argumentere for nødvendigheden af en god, lang middagslur. Men at flere forældre fortsat er overbeviste om, at de kan få deres børn til at sove hurtigere og ikke mindst tidligere, hvis de får personalet til enten at afkorte eller helt hoppe middagsluren over.

30%

af børnehavepersonalet imødekommer altid eller ofte forældres behov om at vække barnet

Kilde: 'Middagslur i dagtilbud', marts 2022, 1.009 medlemmer har medvirket i undersøgelsen

Mikael Rasmussen bliver derfor ofte inviteret til at holde oplæg ved forældrearrangementer i daginstitutioner.

”Her gør jeg meget ud af at henvise til studier, der peger på, at en afbrudt søvn, altså for lidt søvn, har den stik modsatte effekt. Nemlig at børn bliver urolige og irritable og dermed sværere at få i seng. Søvn avler søvn,” forklarer Mikael Rasmussen.

Få en søvnpolitik

I det hele taget er hans bedste råd til daginstitutionerne at formulere en søvnpolitik. Her skal der utvetydigt stå, at personalet ikke vækker børnene fra deres middagslur, men tværtimod giver dem den søvn, de har brug for.

”Ambitionen er at sende et signal om, at middagsluren ikke er til forhandling. Det plejer at virke. Men det er også væsentligt at formulere, at daginstitutionens værdisæt baserer sig på evidensbaseret forskning,” forklarer Mikael Rasmussen, der igen understreger, at børn ikke kan sove for meget.

”Søvn er afgørende for børns vækst og for deres kognitive og emotionelle tilstand. Berøver du børn deres søvn, berøver du deres udvikling,” pointerer Mikael Rasmussen.

Ansatte: Søvn er et følsomt emne  

De ansatte i dagtilbud, som Fagbladet FOA har talt med, har forskellige måder at tackle forældrenes ønsker til middagslur. Her er tre medlemmers kommentarer til samarbejdet med forældre:

Lisbeth vox pop
Lisbeth Ivarsen, vuggestuepædagog på Nørrebro i København: "Jeg vil helst ikke vække børn, der er under to et halvt år, men egentlig synes jeg, det er forældrenes beslutning. Når børn bliver ældre, kan jeg godt gå med til at vække et barn og se, hvordan det går. Indimellem falder barnet jo så i søvn på cyklen på vejen hjem, og mange forældre finder så ud af, at det er for tidligt at hoppe middagsluren over." Privatfoto
Else Marie vox pop
Else M. Nielsen, dagplejer Vejen Kommune: "Hvis forældre ønsker, at jeg vækker deres barn, plejer jeg at lave en aftale med forældrene. I syv dage skal de lave et fast aftenritual med deres barn, som de gentager igen og igen. På bestemte klokkeslæt og i samme rækkefølge. 99,9 procent af gangene havner børnene i seng til tiden – og så stopper diskussionerne om en kortere middagslur. Det virker også at sige til forældrene, at det er skadeligt for deres børns trivsel og udvikling, hvis de ikke får sovet. Så lytter de." Privatfoto
Pernille grand voxpop
Pernille Grand, børnehavepædagog på Østerbro i København: "Jeg har været pædagog i over 25 år, og min oplevelse er, at det mere og mere er forældrene, der bestemmer. Også når det handler om søvn. Jeg skal ofte underbygge min faglighed, om hvorfor jeg ikke vil vække et barn. Jeg kan vel bare vække på en blid og kærlig måde? Hvad er det farlige i det? Middagslur er et ekstremt følsomt emne, der kræver diplomati og en vis stålfasthed." Privatfoto
Sâsa pædagog søvnpolitik. Billede med barn
Sâsa Markovich, pædagogmedhjælper i vuggestue i Frederiksberg Kommune: "Vi har indimellem samtaler med forældre, også til de helt små vuggestuebørn, der enten ønsker, at vi vækker deres børn efter en time eller helt hopper middagsluren over. Deres forklaring er typisk, at de ikke kan få dem i seng om aftenen. Vi understreger, at vores søvnpolitik baserer sig på evidens. At forskningen viser, at søvn er altafgørende for trivsel, udvikling, immunforsvar, overskud, humør." Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev