Annonce

Fem billeder op i tid

Tema: Op i tid

Op i tid: Her er vores erfaringer 


Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir gik fra 32 timer til fuldtid og er overrasket over, hvor mange fordele der er. Læs hendes og fire andre FOA-medlemmers erfaringer med at gå op i tid.

Annonce

Fem af FOAs medlemmer er blevet spurgt ind til deres holdning om fuldtid. Fra venstre er det Betina Stephansen, Maibrit K. Hansen, Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir, Camilla Lund-Hansen og Lene Rue.  Jørgen True, Heidi Lundsgaard

Af Ulla Abildtrup
Journalist

Annonce

Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir er social- og sundhedsassistent og har i en årrække arbejdet på plejecenter Kastanjehaven på Frederiksberg i København. 

”For mange år siden var jeg social- og sundhedshjælper på fuldtid, og det var utrolig hårdt, fordi de fleste af mine kolleger var på deltid. Der var hele tiden afløsere eller nye kolleger at forholde sig til og sætte ind i rutiner, så jeg gik ned på 32 timer, da jeg blev uddannet assistent,” fortæller Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir.

Læs også: Professor om fuldtid: Kvinder skal tænke mere i cool cash

Frederiksberg Kommune deltager i initiativet ’En fremtid med fuldtid’, som KL og Forhandlingsfællesskabet står bag, og i den forbindelse blev Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir og to kolleger foreslået at gå på fuldtid fra 1. september 2021.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

”Dengang jeg var på 32 timer, var jeg træt hele tiden, så jeg forestillede mig, at det ville blive rigtig slemt. Men vi tre, som sagde o.k. til at prøve det i seks måneder, blev alle overraskede over, at det slet ikke var så hårdt.” 

Hun og kollegerne har sagt ja til at blive på 37 timer om ugen. 

”Nu er vi alle sammen på fuldtid på nær en enkelt. Det gør en kæmpe forskel, at vi kender beboerne og rutinerne. Da jeg var på nedsat tid, ringede jeg tit ind på en fridag og spurgte, om de havde gjort de ting, jeg ikke nåede dagen før. Når jeg går hjem nu, ved jeg, at jeg har gjort mit arbejde til fulde. Og selvom jeg er træt fredag eftermiddag, føler jeg mig faktisk ikke så træt, som jeg gjorde tidligere,” siger Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir.

Kendte ansigter giver tryghed 

Ændringerne på Kastanjehaven er blevet godt modtaget af beboerne.
”De er mere trygge ved at se de samme ansigter, og de pårørende er glade for, at det er det samme personale, der er hos deres kære,” fortæller Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir.

Hendes mand har også bemærket en positiv forandring:

”Han synes, at jeg er mere hjemme nu, for tidligere tog jeg tit ekstravagter, og det gør jeg næsten aldrig mere.”

Som en sidste positiv ændring nævner hun lønnen:

”Jeg kan tydeligt mærke på min lønseddel, at jeg er gået op på fuldtid. Jeg har 5.000 kroner mere udbetalt om måneden og er faktisk begyndt at tænke på at lægge mere til side til min pension,” siger 54-årige Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir.

Fire andre medlemmers erfaringer

Maibrit K Hansen portræt
Majbrit K. Hansen, 32 år, social- og sundhedshjælper, Kærdalen Ældrecenter i Vejen Kommune. Jeg arbejder 30 timer om ugen, og det kan lige netop hænge sammen økonomisk. Jeg har været på 32 timer, men jeg syntes ikke, at forskellen var særlig stor økonomisk. Det gav mig ikke ret meget mere at gå op i tid, så jeg prioriterer at have tid med mine børn. Jeg er alene med tre – en, der går i børnehave, en er i forskole og en i 5. klasse – så jeg kan have svært ved at få tiden til at slå til. 30 timer passer mig godt. Heidi Lundsgaard
Camilla Lund-Hansen portræt
Camilla Lund-Hansen, 41 år, social- og sundhedsassistent, Skt. Hansgruppen udekørende hjemmepleje i Odense Kommune. Jeg gik fra 35 timer til fuldtid 1. januar i år. Vi keder os ikke på arbejdet, men jeg føler, vi er mindre stressede, efter at vi er fem, der er gået op i tid. Fagligheden er styrket, fordi vi har bedre tid til at fordybe os i den enkelte borger. Det spreder sig som ringe i vandet blandt kollegerne, når jeg fortæller, at det ikke er så hårdt, og at jeg får omkring 1.500 kroner mere i løn om måneden. Hvis vi sammen kan løfte de nye opgaver ved at gå lidt op i tid, er det da klart en fordel for fællesskabet i en gruppe. Heidi Lundsgaard
Lene Rue portræt
Lene Rue, 50 år, social- og sundhedshjælper, Kærdalen Ældrecenter i Vejen Kommune. Jeg arbejder 35 timer om ugen, men var fire uger på fuldtid. Hver dag havde jeg en halv time til noget, der gjorde mig glad sammen med borgerne. Vi var flere, som brugte den halve time på at hjælpe en borger med depression. Man kunne kun komme rundt på smalle stier i hans hjem, alene i soveværelset fandt vi 73 mælkekartoner. På grund af hjælpen blomstrede han op og begyndte at hjælpe til. Andre dage brugte jeg tiden på at gå tur med beboere. Det taler de stadig om – den dag, de mærkede vinden i ansigtet. Jeg har en syg mand, så jeg skal tænke mig om, inden jeg eventuelt siger ja til at gå op på fuldtid permanent. Men det fungerede godt i prøveperioden. Heidi Lundsgaard
Betina Stephansen portræt beskåret
Betina Stephansen, 39 år, social- og sundhedshjælper, Plejehjemmet Øst i Odense Kommune. Jeg er gået trinvis op og endte på 37 timer i november 2021. Vi er syv, der er gået op i tid den seneste tid, og jeg føler, jeg har fået mere tid til beboerne. Det betyder meget, for jeg arbejder jo på plejehjemmet, fordi jeg kan lide at være sammen med de gamle. I mange år havde jeg to fridage om ugen og tænkte tit på ting, jeg skulle huske, når jeg kom tilbage på job. I dag er der ingen hængepartier, når jeg går hjem, og jeg tænker ikke så meget på arbejde, når jeg har fri. Ved min seneste justering gik jeg fra 35 til 37 timer og får nu cirka 2.500 kroner mere udbetalt om måneden. Jeg har ikke tjekket min pension, men planlægger at begynde at indbetale mere. Heidi Lundsgaard

Kommuner deler erfaringer om fuldtid

26 kommuner er i gang med at afprøve metoder for at få flere medarbejdere op i tid eller ansættelse på fuldtid. Erfaringerne deles blandt andet på hjemmesiden fuldtid.dk

Aalborg Kommune slår nu alle stillinger på ældreområdet op som fuldtid, hvor jobopslagene tidligere ofte lød på deltid. Tiltaget har givet kommunen henved fem procent flere fuldtidsansatte på plejehjemmene. 

I Frederikshavn Kommune har botilbud 'røde blokke' (ledige vagter) i vagtplanen, det vil sige ubesatte timer, og det stresser alle. De arbejder nu sammen med vagtplanlæggerne for, at de allerede ansatte – ved at gå op i tid – kan fjerne de røde blokke.

I Gentofte Kommune afprøver en gruppe medarbejdere i tre børnehuse 4-dages arbejdsuge på 37 timer og mulighed for at arbejde hjemme ved forberedelse af aktiviteter for at se, om det giver flere lyst til at gå op i tid.

Vejen Kommune slår nu altid dagvagter op som fuldtid, men med mulighed for nedsat tid. Tidligere slog kommunen dem op som deltidsstillinger med mulighed for fuldtid.

I Odense Kommune eksperimenteres der på plejecentre med at få medarbejdere op i tid – for eksempel ved at indføre 'skæve vagter' på tværs af de traditionelle vagtlag, så man arbejder samtidigt med andre kolleger, hvilket har givet bedre overlevering og sparring.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev