Annonce

Andreas foran ambulance

Chok og trykket stemning hos reddere: Region overtager ambulancedrift før tid


Egentligt skulle Hovedstadens Beredskab køre ambulance i Københavnsområdet frem til 1. februar 2023, hvor kontrakten ophører. Men på grund af personalemangel har regionsrådet og Hovedstadens Beredskab indgået aftale om overdragelse af driften allerede 1. juni i år. Det har skabt chok blandt personalet, siger fællestillidsrepræsentant Andreas Keil. 

Annonce

Hovedstadens Beredskab tabte udbuddet om ambulancedriften i Københavnsområdet i sommeren 2021. Planen var, at Hovedstadens Beredskab skulle drive ambulancetjenesten frem til 1. februar 2023. Men med den nye aftale overtager regionen driften allerede fra den 1. juni 2022 Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

De seneste måneder har tre ud af ti medarbejdere forladt Hovedstadens Beredskab, og på trods af forskellige initiativer for at lette presset er det blevet sværere og sværere at få vagtplanen til at hænge sammen. 

Derfor har Hovedstadens Beredskab indgået en aftale med regionsrådet i Region Hovedstaden om at overdrage ambulancedriften allerede fra den 1. juni 2022 - otte måneder før overdragelsen reelt skulle have fundet sted den 1. februar 2023.

"Vi hjemtager ambulancedriften før tid for at skabe stabile rammer og afklaring for ambulancepersonalet, som vi håber vil vælge at arbejde i regionens nye ambulancetjeneste," siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) blandt andet i en pressemeddelelse

Læs også: Farvel efter 100 års ambulancekørsel: Hovedstadens Beredskab har tabt udbud

FTR: Folk er kede af det
Andreas Keil, som er fællestillidsrepræsentant i Hovedstadens Beredskab, fortæller, at det kom bag på ham og kollegerne, at overdragelsen nu er fremrykket. 

"Folk er rigtig kede af, at de skal virksomhedsoverdrages så hurtigt. Vi har Danmarks ældste ambulancetjeneste og – mener vi – en af Danmarks bedste. Så det er kommet lidt som et chok for folk, at det, vi ligesom har kunnet holde ud i strakt arm, pludselig kommer meget tæt på. Så stemningen er trykket og ikke særlig god," siger Andreas Keil.

Hovedstadens Beredskab har kørt ambulance i over 100 år, men for fremtiden skal de altså udelukkende fungere som brandvæsen.

Andreas Keil arbejder selv fuldtid som brandmand og beholder derfor Hovedstadens Beredskab som arbejdsgiver. Hans kolleger, som arbejder fuldtid som ambulancereddere, bliver virksomhedsoverdraget, mens de, der arbejder i delt ordning som både ambulanceredder og brandmand, får tilbud om virksomhedsoverdragelse. Lige nu, fortæller han, er det svært at vurdere, hvad medarbejderne hælder til, fortæller Andreas Keil. 

”Medarbejderne flygter ud af Region Hovedstaden, og mange søger job i Region Sjælland. Vi har mistet rigtig mange medarbejdere. Også den sidste måned her. Men det er svært at sige, hvad folk vil gøre nu," siger han. 

Du kan se her, hvad det betyder for den enkelte at blive virksomhedsoverdraget.

Læs også: Redder om personaleflugt: ”Ærligt talt kan jeg ikke se en løsning”

Ny overenskomst skal forhandles 
Der bliver lagt op til, at personalet, der bliver virksomhedsoverdraget, bliver omfattet af den overenskomst og arbejdstidsaftale, som gælder for de ambulanceuddannede medarbejdere i regionens Akutberedskab, skriver regionen i sin pressemeddelelse.

Men det kræver en forhandling med FOA, for regionens overenskomst og arbejdstidsaftale adskiller sig på nogle punkter fra overenskomsten med Hovedstadens Beredskab. 

Og det er netop usikkerheden om arbejdsvilkår og arbejdstider i fremtiden, der bekymrer personalet lige nu, fortæller Andreas Keil.

"Det, der betyder rigtig meget for kollegerne, er selvfølgelig, hvad der skal ske nu. Hvordan bliver mine arbejdsforhold, hvordan bliver mine vagter, og hvad med min ferie? Vi ved det ikke," siger han.

Læs også: Ambulanceredder om tabt udbudssag: Stemningen er forfærdelig

FOA: Kommer ikke til at løse reddermanglen nu
Thomas Brücker, som er næstformand i Teknik- og Servicesektoren i FOA, og som selv har arbejdet i mange år hos Hovedstadens Beredskab, mener, at en hurtig overtagelse er det bedste at gøre for Hovedstadens Beredskab i den ulykkelige situation, de står i. Det er tydeligt, at de ikke længere er i stand til at drifte ambulancetjenesten, mener han.

Men han har svært ved at se, hvordan en fremrykket overdragelse af ambulancedriften til regionen skal løse problemet med det, han kalder 'en redderflugt' fra hovedstaden.

"At regionen overtager driften nu, gør jo ikke, at vi kommer til at mangle færre folk. Det kommer i hvert fald ikke til at virke på den korte bane," siger Thomas Brücker.

Han forstår godt, at personalet hos Hovedstadens Beredskab lige nu er rundt på gulvet, over hvad den tidligere overdragelse kommer til at betyde for dem.

"Jeg vil gerne anbefale, at Region Hovedstaden i den grad kommer i arbejdstøjet og finder ud af, hvordan de vil drive og organisere beredskabet. Hvis man skal gøre sig forhåbninger om at lykkes med det her, skal medarbejderne vide, hvilke vilkår de går ind på," siger han og fortæller, at med kun cirka to måneder til overtagelsen får både regionen og FOA mere end almindeligt travlt med at få forhandlet de nødvendige aftaler på plads. 

Overdragelsen af ambulancedriften sker under forudsætning af, at regionsrådet og bestyrelsen i Hovedstadens Beredskab på deres møder i april kan godkende en aftale om de økonomiske forhold i forbindelse med overdragelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev