Annonce

Tema: Senfølger

Senfølgeramt frontpersonale skal mødes med tålmodighed – ikke en fyreseddel


Arbejdsmarkedets parter og sundhedsministeren har vedtaget at nedsætte et dialogforum, hvor parterne kan udveksle erfaringer med at fastholde frontpersonale med senfølger. Samtidigt vil regeringen kompensere kommuner og regioner for udgifter til blandt andet vikarer. Målet er at fastholde personale, der er blevet ramt af senfølger.

Annonce

Kommuner og regioner vil i fremtiden gøre et større stykke arbejde for at fastholde frontpersonale, der lider af senfølger efter at have været smittet med coronavirus.  Tobias Stidsen

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Frontpersonale med senfølger efter smitte med corona kommer forhåbentligt ikke til at blive mødt af en fyreseddel i fremtiden. Efter et møde mellem FOA, KL, Danske Regioner, Dansk Sygeplejeråd, Yngre Læger og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er parterne nemlig nået til enighed om, at frontpersonalet skal mødes af større tålmodighed.

Fagbladet FOA har tidligere kunne fortælle, at frontpersonale er blevet opsagt, efter at være smittet med coronavirus.    

Nu skal der nedsættes et forum, hvor arbejdsgiver og arbejdstager kan udveksle erfaringer med, hvordan man bedst fastholder det senfølgeramte frontpersonale. Her skal de også inddrage viden fra senfølgeklinikkerne, der er blevet oprettet i regionerne i løbet af coronapandemien. Viden der specifikt handler om, hvordan man bedst kommer sig efter coronavirus, så medarbejderne kan komme sikkert på arbejde. 

I en pressemeddelelse siger Magnus Heunicke:

"Medarbejdere, der er gået forrest i coronapandemien, skal selvfølgelig behandles ordentligt, når deres indsats resulterer i en sygemelding. Jeg er glad for, at vi kunne nå til en fælles forståelse af dette. Arbejdsgivere og arbejdstagere skal i fællesskab tage hånd om problemstillingen, for det er ude på arbejdspladserne, at de gode løsninger for fastholdelse skal findes."

Læs også: Minister i samråd: Uetisk at fyre senfølgeramte

Et godt skridt på vejen til at fastholde personalet

Formand for FOA Mona Striib er positivt stemt efter mødet, og mener at det er et godt skridt på vejen, til at fastholde personalet.

"Vi har fået KL og regionernes nik til, at i disse sager skal man vise en udstrakt grad af tålmodighed, og man skal gøre en masse for at fastholde de ansatte, der er blevet smittet med coronavirus," siger hun.

"Dialogforummet er der, hvor arbejdsgiver og arbejdstager sætter sig ned fælles og finder ud af, om der er nogle steder i landet, hvor man ikke gør nok for at fastholde personale, der oplever senfølger. Hvor der ikke bliver etableret gradvis tilbagevenden og skånehensyn, hvor man ikke forsøger at fastholde medarbejderen så meget som man kan," siger hun.

Samtidigt vil regeringen kompensere kommuner og regioner for de ekstra udgifter, der kommer i kraft af coronapandemien. Det kan for eksempel være udgifter til vikarer.

"Det giver økonomiske muligheder, så arbejdspladserne har plads til vikarer, så kollegerne ikke skal løbe stærkere, for at dække for dem, der er sygemeldte," siger Mona Striib.

Når det drejer sig om de ansatte, der tidligere er blevet afskediget med senfølger, så håber Mona Striib, at dette møde er et tegn på at Danske Regioner og KL vil gøre forholdene bedre.

"Planen er jo, at man skal kigge på, om der er udsigt til, at man kan få dem sluset ind på arbejdet igen. Det er værd at lægge mærke til, at FOA siger til arbejdsgiverne på tværs: pas nu på jeres medarbejdere, uanset hvor de arbejder. Det, vi siger, er, at det må give noget på arbejdspladsen, at det er en pandemi, og at vi ikke endnu har den lægefaglige ekspertise, til at sige hvornår medarbejdere kommer tilbage," siger hun. 

Udstrakt fleksibilitet er ikke en fast formel

Mona Striib håber, at mødet og det kommende dialogforum vil betyde, at medlemmerne vil blive mødt med udstrakt fleksibilitet. Hvor lang tid "udstrakt fleksibilitet" drejer sig om, vil blive udfærdiget i dialogforummet. Men det handler ikke om en fastsat mængde timer.

"Hvis en læge ikke ved, om en medarbejder kommer tilbage om fjorten dage eller et halvt år, så skal man som arbejdsgiver have tålmodigheden til at sige, at vi lader den tid gå, i stedet for at afskedige medarbejderen," siger hun. 

Senfølgeklinikkernes ekspertise vil her betyde, at det bliver nemmere at forstå, hvordan man bedst kommer sig efter at have haft corona. 

"Det kommer forhåbentligt ikke til at føles som at løbe panden mod muren, men at man møder en hjælpende hånd. Jeg håber også, at det betyder, at politikerne ikke bare lukker senfølgeklinikkerne, men at man opsamler så meget, man kan rent lægefagligt, så frontpersonalet bedst kan komme sig efter at være smittet med covid," siger hun. 

Fagbladet FOA har forsøgt at kontakte Kommunernes Landsforening, for at spørge, hvordan man tænker, at medarbejdere, der er blevet fyret med senfølger, skal komme tilbage i arbejde. Det spørgsmål har man ikke ønsket at svare på.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev