Annonce

Aske

Tema: Senfølger

Minister i samråd: Uetisk at fyre senfølgeramte


Det er etisk forkert at fyre senfølgeramte frontpersonaler, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd fredag. Han vil nu indkalde KL, Danske Regioner, Dansk Sygeplejeråd og FOA til yderligere drøftelser om emnet.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Aske Zeberg fik coronavirus på sit job, fik derefter senfølger og blev så fyret fra hjemmeplejen i Odense Kommune. Han ville ønske, at der var mere handling bag politikernes ord. Heidi Lundsgaard

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det er både uforståeligt, amoralsk og etisk forkert at fyre personale, som har stået i frontlinjen mod corona, har passet på syge patienter, og som selv er blevet smittet og har fået senfølger efter sygdommen.

Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på fredagens samråd, hvor Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund og arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb havde kaldt både sundhedsministeren og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd.

Enhedslisten, som blev bakket op af Dansk Folkeparti, efterlyser flere penge til regioner og kommuner, så de har bedre mulighed for at holde på de sygemeldte senfølgeramte medarbejdere. Men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde på samrådet, at han ikke anerkender, at fyringer af senfølgeramte er et spørgsmål om, at regioner og kommuner ikke har råd til at have syge medarbejdere ansat. Han henviser blandt andet til, at der allerede er afsat penge til de ekstra coronaudgifter, som regioner og kommuner måtte have.

”Vi har lavet en klar aftale med regionerne og kommunerne om, at de bliver kompenseret for deres ekstra covid-19-relaterede udgifter, som jo kan være alle mulige forskellige ting. Noget af det kan også være personale.”

Ministrene vil indkalde Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, FOA og Dansk Sygeplejeråd til drøftelser om fyrede senfølgeramte blandt andet for at få afklaret spørgsmålet om økonomi.


30-årige Aske Zeberg, som er social- og sundhedshjælper, blev fyret fra sit job i Odense Kommunes hjemmepleje, efter at han blev smittet på arbejdet og senere fik senfølger. 

Han kan ikke bruge politikernes udmeldinger på samrådet til særlig meget, synes han.

”Det er da fint, at de føler, at det er forkert at fyre os, men de gør ikke noget ved det. Der mangler handling, og det er problemet. For os, der er blevet fyret, er der ikke så meget at gøre, men der vil komme andre, der bliver fyret på grund af det,” siger Aske Zeberg.

Han savner, at politikerne lytter mere til eksperterne på området.  

Når mange får at vide, at de bliver fyret på grund af, at driften ikke kan køre rundt, så er det jo på grund af økonomi. De bliver jo nødt til at lytte til dem, der ved noget om senfølger. For eksempel eksperterne og senfølgeklinikkerne,” siger Aske Zeberg.

Selv går han i dag til genoptræning, men fortæller at det går bedre med hans egne senfølger. For fire måneder siden kunne han nærmest ikke gå, men i dag går det meget bedre,  siger han, og han døjer mest med vejrtrækningsproblemer. 

”Jeg kan ikke understrege nok, at det eneste, der virker, er tid,” siger han. 

Hos FOA glæder formand Mona Striib sig over invitationen til drøftelserne om senfølgeramte. 

”Vi har et særligt ansvar som samfund, når vi er i en situation, hvor vi ikke rigtigt har styr på, hvordan vi behandler senfølgeskaderne, og hvor lang tid de varer. Vi kan bare se, at de steder, hvor man lader de senfølgeramte vende gradvist tilbage stille og roligt og har dem i behandlingsforløb med opfølgning, lykkes det i stor stil. Så det vil vi gerne have til at gælde landet over,” siger Mona Striib

Hun opfordrer kommunerne til at få dækket de senfølgeramtes sygefravær med puljen til coronarelaterede udgifter.

”Hvis signalet fra ministeren er, at kommuner og regioner kan få dækket senfølgefravær med de penge, som allerede er afsat til coronarelaterede udgifter, så må de stramme sig an og få samlet op på det, så de kan få dækket de ekstra udgifter, der er,” siger formand for FOA, Mona Striib.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev