Annonce

Ældre par med talebobler om tilbagetrækning med mange tal

Nu kan de første søge om tidlig pension: Tjek om det lønner sig for dig


1. januar 2022 træder loven om ret til tidlig pension
i kraft, og fra 1. august i år kan man søge om den. FOA-medlemmer, der får ret til tidlig pension og stadigvæk er med i efterlønsordningen, skal undersøge, hvad der bedst kan betale sig for dem. Få hjælp her.

Annonce

Flere muligheder og mange tal fylder hovedet, når ældre ansatte skal finde ud af, hvordan de mest fordelagtig kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.  Colourbox/Grafik: Anders Kidmose 

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Fra 1. august åbnes for ansøgninger om tidlig pension. Helt præcist fra klokken 08.00 kan man på borger.dk indsende sin ansøgning.

Alle, der har seks år eller mindre til, at de kan få folkepension, kan søge om pensionen. Men man skal opfylde en række krav for at opnå retten, herunder kravene om mange år på arbejdsmarkedet (42-44 år), der så kan omsættes til et, to eller tre år som tidlig pensionist.

Læs også: Kend din ret: Sådan får du tidlig pension

Mange af FOAs medlemmer er med i efterlønsordningen, og de skal nøje overveje, om efterløn eller tidlig pension betaler sig bedst for dem. 

Nederst i artiklen får du tre eksempler på, hvilken ordning der giver den bedste økonomi, alt efter hvornår du vil trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet og hvilke rettigheder, du har. 

Lav dit eget regnestykke

Eksemplerne er modelberegninger, der tegner et overordnet billede, så det vil altid være klogt at tage udgangspunkt i sine egne personlige forhold.

”FOAs lokale afdelinger kan rådgive om mulighederne for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet ved at gå på tidlig pension, efterløn og seniorpension. Og FOAs A-kasse kan hjælpe med beregninger af efterlønsydelsen og eventuel efterlønspræmie,” siger Bent Gravesen, der er konsulent i FOA.

For dem, der allerede er gået på efterløn, gælder særlige regler for tidlig pension.

”De kan vælge at udtræde af efterlønsordningen og få tidlig pension i stedet. Så kan de få udmålt en kompensation for den efterløn og eventuelle skattefrie præmie, som de dermed frasiger sig,” forklarer Bent Gravesen.

Ansøgning i flere led

Ansøgningsproceduren til tidlig pension foregår i flere led. Når du søger om tidlig pension, skal Udbetaling Danmark i første omgang afgøre, om du har ret til den pension i et, to eller tre år (og de første kan søge fra 1. august). Hvis afgørelsen giver dig ret til tidlig pension, skal du tre måneder i forvejen søge konkret om at bruge retten (det kan ske fra 1. oktober for de første). Det får du nærmere besked om fra Udbetaling Danmark 

I januar 2022 får de første tidlige pensionister deres ydelser udbetalt. Man har dog først endelig sikkerhed for ydelsen, hvis man enten har været i arbejde eller er medlem af en A-kasse op til det det tidspunkt, hvor man søger om at starte på tidlig pension. Og det skal dokumenteres, hvis ikke Udbetaling Danmark allerede har kunnet finde dokumentation for det i de offentlige systemer og registre. 

Du kan blive klogere på alle detaljer om tidlig pension både hos FOA, PenSam og på borger.dk . Og du kan kontakte Udbetaling Danmark med spørgsmål om tidlig pension på telefon 7012 8094 (mandag -fredag kl. 10 -14)

Mange i FOA vil søge tidlig pension

I FOA ser forbundssekretær Maria Melchiorsen frem til, at muligheden for tidlig pension, som FOA har været blandt forkæmperne for, nu bliver til virkelighed.

”Tidlig pension er for dem, der har haft et langt og slidsomt arbejdsliv, uden at blive helt nedslidte. De fortjener at kunne trække sig tilbage i form af et aktivt valg. Det vil mange være interesseret i, men jeg kan godt være lidt bekymret for, om FOAs medlemmer har råd til at gå på tidlig pension og for, hvor mange der opfylder kriterierne og får retten,” siger hun. 

Læs også: Tidlig pension på vej: Se, hvordan du ellers kan trække dig fra jobbet

Ydelsen på tidlig pension svarer til folkepension, cirka 13.500 kroner om måneden (beløbet kan dog mindskes ved eventuel modregning af pensionsdepot). Mens ydelsen på seniorpension er næsten 6.000 kroner højere.

”Seniorpensionen er for dem, der ikke har andet valg, og den har mange flere end forventet nu fået bevilget. Mange af FOAs medlemmer er nedslidt flere år før folkepensionen, og også før de kan få tidlig pension, så der er stort behov for seniorpensionen. Men jeg kan frygte, at de mange tilkendelser får politikerne til at justere på reglerne, og det vil være en katastrofe,” siger Maria Melchiorsen.

Selv om kommuner og regioner har hårdt brug for, at ældre ansatte bliver på arbejdsmarkedet, skal ingen få dårlig samvittighed over at vælge tidlig pension.

”Efter så mange år på arbejdsmarkedet og efter et helt arbejdsliv, hvor man har sat andre forrest, må man godt tænke på sig selv. Og vi ser flere, som bliver vikarer, frivillige, besøgsvenner eller lignende, fordi de er så engagerede i menneskelige relationer. Det slipper de ikke, fordi de stopper med at arbejde,” siger Maria Melchiorsen.

Tidlig pension eller efterløn?

Du vil trække dig tilbage tre år før folkepension. Du har ret til både efterløn og tre års tidlig pension. 

Hvis du vælger efterløn i tre år, får du i alt udbetalt: 567.000 kroner
Hvis du vælger tidlig pension i tre år får du i alt ubetalt 488.000 kroner i ydelse. Men oveni kommer 149.000 kroner, svarende til efterlønsbidrag i 25 år. Til sammen giver det 637.000 kroner.
Gevinst ved tidlig pension er dermed: 70.000 kroner, svarende til næsten 2.000 kroner pr. måned i de tre år.
Hvis du har betalt efterlønsbidrag endnu længere, vil gevinsten ved at vælge tidlig pension være endnu større. Har du eksempelvis betalt efterlønsbidrag i 30 år, vil den samlede gevinst ved at vælge tidlig pension være 106.000 kroner (næsten 3000 kroner om måneden)
 

Du vil trække dig to år før folkepension. Du har ret til både efterløn og (mindst) to års tidlig pension.

Hvis du vælger efterløn i to år, får du udbetalt i alt: 378.000 kroner i ydelse. Oveni får du 89.000 kroner svarende til efterlønspræmie ved fuldtidsarbejde i et år). I alt 467.000 kroner.
Hvis du vælger tidlig pension i to år, får du 325.000 kroner i ydelse plus 149.000 kroner (efterlønsbidrag i 25 år). I alt 474.000 kroner.
Gevinst ved tidlig pension er dermed 7.000 kroner. Hvis du har betalt efterlønsbidrag i endnu længere tid, vil gevinsten ved at vælge tidlig pension være større. Har du betalt efterlønsbidrag i 30 år vil den samlede gevinst ved at vælge tidlig pension være 43.000 kroner.
 

Du vil trække dig et år før folkepension. Du har ret til både efterløn og (mindst) et års tidlig pension. 

Hvis du vælger efterløn i et år, får du udbetalt 189.000 kroner i ydelse plus 177.000 kroner (præmie ved fuldtidsarbejde i to år). I alt 366.000 kroner.
Hvis du vælger tidlig pension i et år får du 163.000 kroner i ydelse plus 149.000 kroner (efterlønsbidrag i 25 år). I alt 312.000 kroner.
Dermed er der ingen gevinst ved tidlig pension. Efterlønnen giver 54.000 kroner mere. Det forudsætter dog fuldtidsarbejde i 2 år med ret til efterløn. Arbejder du på deltid, for eksempel halvtids de sidste to år, kan der stadig være en gevinst ved at vælge tidlig pension. Det gælder specielt, hvis du betalt efterlønsbidrag i mere end 25 år. 

Note: Beregningerne er baseret på, at du har betalt efterlønsbidrag i 25 år og har en pensionsformue på 1 mio. kroner. Ydelserne er 2020-satser, og den skattefrie efterlønspræmie er omregnet (med skatteprocent på 38), så den er sammenlignelig med de skattepligtige ydelser. Alle angivne beløb er er dermed før skat.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev