Annonce

Pige med tørklæde

Ny EU-dom: Arbejdsgivere kan bede ansatte om at tage tørklædet af

Arbejdsgivere i EU's medlemslande må gerne bede deres ansatte tage tørklædet af på arbejdet og fyre dem, hvis de ikke gør det. Det har en ny EU-dom, som danner præcedens, afgjort. Et kedeligt resultat, mener FOA. 

Annonce

En af sagerne, som EU-dom baserer sig på, handler om en ansat, som arbejdede i en børnehave i Hamborg, som forbød religiøs beklædning, mens hun var væk på barsel.  Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det er nu lovligt for arbejdsgivere i EU’s 27 medlemslande at indføre regler, der forbyder ansatte at bære religiøse, politiske eller ideologiske symboler på arbejdet. Det har EU-domstolen afgjort den 14. juli, efter at der er faldet dom i to sager fra Tyskland, hvor kvindelige ansatte er blevet bedt om ikke at bære tørklæde på arbejdet. 
 
Begrundelsen for dommen bunder i, at forbuddet ”kan være berettiget af arbejdsgivernes behov for at præsentere sig på en neutral måde over for kunderne og forhindre sociale konflikter,” skiver Politiken.
 
Der kan dog være forbehold på nationalt plan i de enkelte lande, der gør, at arbejdsgiverne ikke har lov til at diktere ansattes påklædning.
 
Den nye dom lægger sig op ad tidligere afgørelser fra både Menneskerettighedsdomstolen og de danske domstole. Ifølge juridisk rådgiver i ligebehandlingsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder Mette Gaardsted Frandsen kommer den nye dom ikke til at have afgørende juridiske konsekvenser i Danmark. Det siger hun til Politiken
 
Hun vurderer, at den største konsekvens bliver, at arbejdspladser nu har pligt til at tilbyde et andet job til de ansatte, som arbejdsgiveren ikke vil have i kunderelaterede funktioner, fordi de eksempelvis bærer tørklæde.  Pligten gælder dog ikke, hvis virksomheden får yderligere omkostninger ved det. 
 
”Dommen bekræfter, at der skal være en saglig, det vil sige en god, grund til, at arbejdsgivere indfører regler, der forbyder medarbejdere at bære symboler, der viser deres politiske, ideologiske eller religiøse overbevisning, og det skal være nødvendigt, at man har et sådan forbud. Det åbner altså ikke for, at alle bare kan lave beklædningsregler,” siger Mette Gaardsted Frandsen.
 

FOA: Arbejdsgivere bør fokusere på faglighed

Hos FOA kalder Pia Heidi Nielsen, som er formand for Kost- og Servicesektoren og politisk ansvarlig for ligestilling og mangfoldighed, EU-domstolens afgørelse for 'et rigtig kedeligt resultat'. 
 
”Jeg håber, at de danske arbejdsgivere giver plads til deres medarbejdere, så vi kan bevare mangfoldige arbejdspladser. Det bør være de ansattes faglighed, man ansætter efter og fokuserer på, og ikke hvilken religion folk har,” siger Pia Heidi Nielsen.
 
”Jeg appellerer virkelig til, at arbejdsgiverne bør give plads til alle,” siger Pia Heidi Nielsen og tilføjer, at FOA vil have fokus på denne problemstilling, således at tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter bliver klædt på til at kunne håndtere emnet i MED-systemet. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev