Annonce

Foto fra demo

FOAs medlemmer: Retfærdigt hvis lønnen stiger 1.000 til 5.000 kroner om måneden

Stod det til FOAs medlemmer, skulle deres månedsløn stige for at være retfærdig i forhold til de opgaver og det ansvar, de har i jobbet. Det viser en ny undersøgelse, som FOA har lavet. Forsker peger på, at andre parametre kan spille ind på ønsket om højere løn.

Annonce

Forsker Pelle Guldborg Hansen mener ikke, at mere løn nødvendigvis gør mennesker gladere.  (Arkivfoto fra tidligere demonstration) Jørgen True

Af Anja Skov Marcussen
Journalist

Annonce

Mener du, at din løn er retfærdig? For en stor andel af FOAs medlemmer er svaret nej. Men hvis de fik mellem 1.000 og 5.000 kroner mere i lønposen, ville svaret se anderledes ud. 

Det viser en ny undersøgelse fra FOA. Her svarer 85 procent af de 1.840 adspurgte medlemmer, at deres løn skulle stige mellem 1.000 og 5.000 kroner om måneden for at være retfærdig i forhold til de opgaver og det ansvar, de har.


Cirka hver fjerde svarer, at de mener, at 2.000 kroner mere om måneden ville være passende, mens hver femte siger 3.000 kroner. Hver tiende mener, at 4.000 kroner ville være retfærdigt, og 17 procent svarer 5.000 kroner om måneden. 14 procent af de adspurgte mener, at de burde få mere end 5.000 kroner ekstra om måneden.

Ifølge Flemming Ibsen, professor emeritus, CARMA (Center for Arbejdsmarkedsforskning) ved Aalborg Universitet er medlemmernes ønsker om lønstigninger ikke realistiske.

”Først og fremmest kommer det helt an på, om de 1.000 til 5.000 kroner skal forstås som lønstigninger, der kommer gennem overenskomstsystemet, eller om det er penge, medlemmerne vil have oveni den allerede planlagte stigning,” siger han og fortsætter: 

”Hvis det er det sidste, så kan jeg kun sige, at det er meget urealistisk. Der er nogle spilleregler i overenskomstsystemet, og dem kan man ikke bare hoppe ud af og sige, at man vil have mere. Alle vil jo gerne have mere i løn.”

Han pointerer dog, at FOAs medlemmer faktisk har lønstigninger i vente som resultat af de seneste forhandlinger. De kommer bare ikke på én gang. 

”Hvis vi ser på gennemsnittet af den ønskede lønstigning, svarer det til en stigning på omkring ti procent, og det ligger ikke lige i kortene. Men når det er sagt, så giver den seneste overenskomstforhandling nogle lønstigninger – også gennem de puljer, der er fastsat på lavt- og ligelønsområdet, så i det store hele får FOAs medlemmer jo mere i løn. Bare over en længere periode.”

I FOAs undersøgelse svarer nogle af de adspurgte medlemmer, at de er ligeglade med lønnen, hvis de kan få mere tid til at udføre deres arbejdsopgaver. Og det stemmer overens med lektor i videnskabsstudier ved Roskilde Universitet, Pelle Guldborg Hansens forskning på området. 

”Omsorgsfag er emotionelt krævende – du arbejder med mennesker, så der bliver stillet nogle krav fra borgeren. Det giver meningsfyldte relationer. Men når arbejdet planlægges minut for minut oppefra, så angriber man de meningsfulde relationer,” siger han og fortsætter:

”Der sker det, at de ansatte skal løbe hækkeløb igennem arbejdsdagen, og så kan de ikke drage omsorg, der er en del af deres arbejde. Derfor er de ikke glade for deres arbejde. Der kan være en opfattelse af, at en højere løn ville retfærdiggøre det høje arbejdspres. Men man glemmer, at arbejdet ikke bliver mere meningsfyldt af den grund.”

I samme undersøgelse fremgår det, at hver tredje har overvejet at forlade faget inden for de seneste to år, fordi lønnen er for lav.  

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev