Annonce

Sygeplejersker ude af fokus

Sygeplejerskerne på vej i strejke – stemmer nej til mæglingsforslag


Opdateret 14. juni 2021

Med 66,7 procent af stemmerne har sygeplejerskerne stemt nej til forligsmandens mæglingsforslag til en ny overenskomst. Det betyder, at 10 procent af sygeplejerskerne skal i strejke fra på lørdag. 

Annonce

”Det er alvorligt,” sagde sygeplejerskernes formand Grethe Christensen på et pressemøde, hvor hun fremlagde resultatet af urafstemningen om sygeplejerskernes overenskomst. For stemmeprocenten var høj – tre ud af fire sygeplejersker har stemt - og det lille nej fra første gang de stemte om overenskomsten, er i dag blevet til stort nej.  65,5 procent af de medlemmer, der har stemt, afviser mæglingsforslaget, og det betyder, at sygeplejerskerne strejker fra på lørdag. Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det var et stort nej, der kom fra sygeplejerskerne i dag, da de med 66,7 procent af stemmerne afviste forligsmandens mæglingsforslag til en ny overenskomst. 33,4 procent stemte ja, og hele 74,4 procent af alle stemmeberettigede sygeplejersker har stemt.

Og det var også en tydeligt presset formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der fremlagde stemmeresultatet på et pressemøde mandag. Resultatet betyder, at 10 procent – eller de 5.000 sygeplejersker, der er omfattet - natten mellem fredag og lørdag påbegynder deres strejke i kommuner og regioner.

Læs også: Sygeplejerskestrejke: Det betyder det for dig

Det er alvorligt

”Det er ganske alvorligt. Det er et meget stort antal sygeplejersker – tre ud af fire - der har været inde og stemme til urafstemningen, og det er endt med et absolut og et stort flertal. Det er et tydeligt signal om, at de ikke længere vil finde sig det det lønefterslæb, der præger sygeplejerskernes løn,” sagde Grete Christensen, der var forhandlingsleder for Sundhedskartellet, som blandt andet omfatter sygeplejersker og radiografer under overenskomstforhandlingerne OK21.

Modsat sygeplejerskerne stemte radiograferne ja til mæglingsforslaget. Her fordelte stemmerne sig modsat sygeplejersken med 68,2 procent for.  Det betyder, at radiograferne ikke skal i strejke.

”Der er rigtig mange medlemmer, der simpelthen har fået nok, og derfor står vi her, hvor vi står i dag. Vi går i gang med strejken, for det er det våben, vi har,” sagde Grete Christensen.

Læs også: Udsigt til sygeplejerske-strejke: Sådan siger tre FOA-medlemmer

Urimeligt lønefterslæb

Hun understregede, at hun ikke tolkede nej’et som en afvisning af alle de forslag, der var med i mæglingsforslaget, men at nej’et handlede om sygeplejerskernes grundlæggende lønstruktur. Altså en utilfredshed med den tjenestemandsreform fra 1969, der indplacerer de kvindedominerede fag lavere. Derfor er arbejdet med den lønkomite, der skal se på lønstrukturen på det offentlige område, stadig vigtigt.

”Vi er enige om målet, nemlig at rette op på et urimeligt lønefterslæb. Og derfor går vi ind i kampen om at lægge det nødvendige pres på politikere og arbejdsgivere,” sagde Grete Christensen, der på pressemødet blev spurgt til, om hun stadig var den rette til at stå i spidsen for Dansk Sygeplejeråd, DSR, efter at hun og resten af ledelsen anbefalede medlemmerne at stemme ja til mæglingsaftalen. En anbefaling, der altså nu er forkastet med en overbevisende stemmeprocent.

Læs også: FOAs formand: Vi har kæmpet for ligeløn i årevis. Og det bliver vi ved med

Lønkomite bliver forsinket

I regionerne ærgrer Anders Kühnau, formand for Løn- og praksisudvalget i  Danske Regioner sig.

”Det ærgrer mig selvfølgelig rigtig meget, at vi nu står overfor en konflikt i sundhedsvæsenet, og jeg er ked af det på de patienters vegne, som det i sidste ende går ud over. Vi har forhandlet i rigtig lang tid, og jeg havde lige til det sidste håbet på, at vi kunne undgå en konflikt,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

I Kommunernes Landsforening forbereder man nu sygeplejerskernes strejke.

”Vi ærgrer os selvfølgelig over sygeplejerskernes nej, men det er sådan, den danske model er. Alle andre organisationer har heldigvis stemt ja til overenskomsten, hvilket vi glæder os over. Nu forbereder vi os på sygeplejerskernes strejke, som starter i 13 kommuner på lørdag, og så må vi tage det derfra,” siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

Og også FOAs forbundsformand Mona Striib understreger, at afvisningen af mæglingsforslaget er alvorlig.

”Det er et markant nej. Der er et klart og tydeligt signal om, at sygeplejerskerne ikke er tilfredse med mæglingsforslaget,” siger Mona Striib og forklarer, hvad det kommer til at betyde for arbejdet med lønkomiteen:

”Det betyder jo, at vores arbejde lige nu med en lønkomité kommer til at stå på standby. Det kommer ikke i gang, før overenskomstforhandlingerne er helt slut.”

Afdelinger er undtaget

Mona Striib ser frem til, at arbejdet med lønkomitéen kan komme i gang på et senere tidspunkt.

”Det er løsninger på tværs af fagene, der skal findes, og ikke kun for en enkelt faggruppe.”

Coronaafsnit, kræftafdelinger, børne- og psykiatriområdet er undtaget fra konflikten.

Opdateret med kommentar fra Kommunernes Landsforening

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev