Annonce

demo foran KL-huset

Tema: OK21

53.000 FOA-medlemmer har stemt om OK21: Derfor er det vigtigt


Urafstemningen om de nye overenskomster er i fuld gang, og cirka 37 procent af de stemmeberettigede FOA-medlemmer har fredag morgen stemt. En høj stemmeprocent er vigtig for at stå stærkere overfor arbejdsgiverne, fortæller arbejdsmarkedsforsker. 

Annonce

FOAs urafstemning løber til den 19. april 2021 klokken 8. Du kan læse mere om resultaterne på Fagbladet FOAs OK21-temaside eller på foa.dk. Jørgen True, arkivfoto

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Resultatet af de langtrukne overenskomstforhandlinger er landet, og nu er det op til FOAs medlemmer, om de skal træde i kraft. Derfor er resultaterne sendt til urafstemning til FOAs 144.617 stemmeberettigede medlemmer. 
 
”Urafstemningen er jo medlemsdemokratiet, så helt grundlæggende har medlemmerne en mulighed for at sige, om de synes, at aftaleresultatet er godt nok,” siger Nana Wesley Hansen, lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier (FAOS) på Sociologisk Institut på Københavns Universitet.
 
Indtil videre har omtrent 37 procent af medlemmerne stemt, men for at FOA skal stå stærkere overfor arbejdsgiverne ved fremtidige forhandlinger, skal stemmeprocenten være så høj som muligt, forklarer Nana Wesley Hansen:
 
”Det er ret vigtigt for organisationerne, at de har høje stemmeprocenter, for det betyder indflydelse og magt ved forhandlingsbordet. Som forhandler skal man være klar i mælet ved forhandlingsbordet, og det er mere overbevisende, hvis man har sine medlemmer i ryggen. Med en høj stemmeprocent kan man vise arbejdsgiverne, at det, man siger, faktisk er det, medlemmerne tænker og synes,” siger hun.
 
Urafstemningen løber frem til 19. april 2021 klokken 8. Hvis FOAs medlemmer stemmer ja, gælder overenskomsterne med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2021 og frem til 31. marts 2024. 
 
Hvis resultatet af afstemningen bliver et nej, skal FOA igen til forhandlingsbordet med arbejdsgiverne – enten i Forligsinstitutionen eller udenom Forligsinstitutionen. Hvis der bliver varslet konflikt, kan FOA gå i konflikt udenom Forhandlingsfællesskabet. 
 
Du kan følge stemmeprocenten live [NB: link fjernet efter afstemningen er afsluttet] og se, i hvilke faggrupper, FOA-afdelinger og landsdele flest medlemmer har stemt. I skrivende stund er ambulancepersonale den faggruppe, hvor flest har stemt.
 
 

Læs om resultaterne

Som FOA-medlem kan du læse om overenskomstresultaterne både på FOAs hjemmeside og i artikler på Fagbladet FOAs temaside om OK21
 
Hvis du stadig har spørgsmål til de nye overenskomstaftaler, holder nogle FOA-afdelinger medlemsmøder om resultaterne. På hjemmesiden kan du se, om din afdeling holder et møde, og hvornår det eventuelt finder sted.
 
Urafstemningsmaterialet er sendt til FOAs medlemmer enten digitalt eller via brev. Hvis du ikke har modtaget materialet, kan du også logge ind med NemID for at stemme [NB: link fjernet efter afstemningen er afsluttet].
 
Hvis du har problemer med at stemme, kan du kontakte FOAs hotline på ok21@foa.dk eller på 46 97 36 76.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev