Annonce

Tema: OK21

OK21 dækker nu flyvervikarer i dagplejen: 'Vi har fået en helt ny fleksibilitet'


I Silkeborg og Skanderborg tager flyvervikarer over, når dagplejerne skal til tandlægen eller til møde på egne børns skole. ”Det har været guld værd,” siger dagplejer Lis Norden. 

Annonce

Det kan være svært at komme til lægen eller til et møde med pædagogen, når man er dagplejer. Det skal flyvervikarer, der med den nye overenskomstaftale bliver dækket, hjælpe med i fremtiden.   iStockPhoto

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Tidligere betød en tid hos tandlægen, at Lis Norden, der er dagplejer i Silkeborg, måtte tage en hel fridag. I dag kan hun bestille en flyvervikar, der kan se til børnene i den time, hun er væk. 

”Det betyder faktisk alt, især da jeg fik bøvl med tænderne og derfor fik brug for at gå til tandlægen oftere. Tidligere måtte jeg tage en hel fridag, også selvom jeg måske ikke havde brug for at være væk i mere end en time,” siger Lis Norden om flyvervikaren, der som regel kommer, når børnene er puttet til middag. Typisk når børnene ikke at vågne, før Lis Norden er tilbage. 

”Jeg har børn i 48 timer om ugen, fra 6.30 til 16.15 hver dag, og min tandlæge lukker klokken 16. Så det kan ikke lade sig gøre, hvis ikke det var for flyveren. Det er en brandgod løsning, fordi det giver mulighed for at få ordnet de små akutte ting, der skal gøres.”

Læs også: OK21 er landet på det pædagogiske område: Det betyder det for dig

Første skridt

Derfor er formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen også enormt glad for den nye overenskomstaftale, der dækker flyvervikarer i dagplejen på samme vilkår, som gæstedagplejere i gæstehuse har i dag. 

Det giver forhåbentligt kommunerne lyst til at begynde at ansætte flyvervikarer, der kan træde til, når en dagplejer skal til læge, har et møde, eller der opstår noget akut i løbet af en dag, lyder det fra Kim Henriksen. Han understreger, at det selvfølgelig er helt frivilligt, om dagplejeren har lyst til at benytte sig af flyvere, hvis og når ordningen kommer i brug i kommunerne. 

”Jeg er rigtig glad for, at vi kom igennem med det,” siger Kim Henriksen, der under overenskomstforhandlingerne kæmpede for større ændringer af dagplejernes overenskomst, netop fordi både FOA og Kommunernes Landsforening (KL) var enige om, at overenskomsten i dag ikke i tilstrækkelig grad understøttede dagplejerne i tilrettelæggelsen af det pædagogiske arbejde under de helt særlige vilkår, dagplejere er underlagt. For eksempel at de som udgangspunkt arbejder alene med en fast lille gruppe børn i eget hjem.  

"Jeg kan ikke forestille mig et bedre job, men i det seneste år, hvor flyverne har været aflyst på grund af corona, har jeg virkelig savnet dem," siger dagplejer Lis Norden.  Privat

Og selvom den store reform af overenskomsten ikke lykkedes, er det en god start ifølge Kim Henriksen.

”Dagplejen skal fremtidssikres, så den forbliver attraktiv. Flyvervikarer - og også stordagpleje, som vi har kæmpet for siden 2008 og nu er kommet igennem med - er to gode startskud til en fremtidssikring og et godt udgangspunkt for det videre arbejde og den næste overenskomstforhandling,” siger Kim Henriksen om ordningen, som Danmarks Evalueringsinstitut EVA allerede pegede på i 2011, da EVA udkom med sit idékatalog til forbedrede vilkår i dagplejen. 

Især fordi rekrutteringen til dagplejen i mange kommuner er et problem, påpegede EVA.  

Læs også: OK21 for pædagogiske assistenter: Fik vendt lønnedgang til lønfremgang

Kun positive tilbagemeldinger

I nabokommunen Skanderborg har man haft flyvervikarer siden årsskiftet efter at have skævet til Silkeborgs ordning, der nu har kørt i et par år. I Skanderborg skal ordningen evalueres til sommer, men indtil videre har dagplejeleder Else Sall ikke fået andet end positive tilbagemeldinger fra dagplejerne.

”Vi er rigtig glade for det, især fordi det giver den nødvendige fleksibilitet,” siger hun og peger på, at det kan være svært for en ung familiemor at få jobbet som dagplejer 48 timer om ugen til at hænge sammen med også at skulle med sine børn til lægen eller med at skulle deltage i arrangementer på børnenes skole. 

”Det skulle man så tage en hel fridag for at kunne, også selvom der kun var tale om en times fravær. Og det var der, vores snak om flyverdagpleje opstod,” siger Else Sall.

Kommunens har pt. 188 dagplejere, og der skal hele tiden rekrutteres nye, fordi Skanderborg ifølge Else Sall er en vækstkommune. Det er da også lykkedes at rekruttere 20 nye i løbet af 2020, de fleste af dem unge familiemennesker mellem 23 og 35 år. 

”De har selv små børn, og de har brug for fleksibilitet. Det får vi på den her måde og ved, at vi har en velfungerende gæstedagplejeordning,” siger Else Sall. 

Læs også: Lavtløns- og ligelønspulje forhandlet hjem ved OK21: Se, hvem der får et ekstra lønløft

Giver kvalitet i dagplejen

I forvejen kræver det meget af både hus og hjem og resten af familien at være dagplejer, lyder det fra dagplejer Lis Norden. 

”Jeg elsker at være dagplejer og kan ikke forestille mig et bedre job. Men det seneste år, hvor flyverne har været aflyst på grund af corona, har jeg virkelig savnet dem. Fleksibiliteten gør en stor forskel.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev