Annonce

Tema: OK21

OK21 for pædagogiske assistenter: Fik vendt lønnedgang til lønfremgang


Arbejdsgiverne ville sætte de pædagogiske assistenter ned i løn. Det kommer ikke til at ske, svarede sektorformand i FOA. Og det gjorde det heller ikke. 'Så dejligt,' siger pædagogisk assistent.

Annonce

Lønfremgangen for de pædagogiske assistenter i den nye overenskomst er bare endnu en anledning til at gøre opmærksom på, hvad en pædagogisk assistent kan, mener pædagogisk assistent Jette Schultz. 'Det gælder om at kridte skoene og få det vores faglighed formidlet, så alle forstår," siger hun.  Anita Graversen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Det er en sejr. Intet mindre, siger Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA om, at det alligevel lykkedes at løfte de pædagogiske assistenters løn i det nye overenskomstforlig. Og det på trods af, at Kommunernes Landsforening, KL, havde krævet, at lønnen skulle ned, da overenskomstforhandlingerne gik i gang.

”Det er da fantastisk,” siger 51-årige Jette Schultz, der er pædagogisk assistent i vuggestuen Lunas i Hørning, der inden forhandlingerne mødte kravet fra arbejdsgiverne om lønnedgang for ’at opnå en bedre balance mellem opgaver og løn’ med forundring. 

”Det er så dejligt, at det ikke skete, men at det omvendt lykkedes også at forhandle løn hjem til vores faggruppe. Så nu skal vi virkelig til at kridte skoene og vise, hvad vi kan,” siger Jette Schultz. 

Læs også: Pædagogisk assistent efter krav om lønnedgang: Jeg er min løn værd

Ens lønudvikling 

Månedslønnen for en fuldtidsbeskæftiget pædagogisk assistent, der ikke arbejder i Københavns Kommunes kommunale institutioner stiger fra 23.804,83 kroner til 25.300,26 kroner eksklusive pension og feriegodtgørelse. Det er inklusive den generelle lønstigning på 5,02 procent, som alle offentligt ansatte i kommunerne får, når lønstigningerne er fuldt indfaset pr. 1. oktober 2023. 

For en pædagogisk assistent med tre års erfaring på løntrin 22 er lønnen steget med i alt 1.734,08 inklusive feriegodtgørelse og pension pr. 1. oktober 2023. Og ved seks års erfaring på løntrin 25 er den samlede lønstigning inklusive pension og feriegodtgørelse 1810,34 pr. måned.  

Læs også: OK21 er landet på det pædagogiske område: Det betyder det for dig

Holder øje med udviklingen

Og det er formand for Pædagogisk Sektor i FOA Henriksen tilfreds med.  

”KL havde en ambition om at sætte pædagogiske assistenter ned i løn, men i stedet er det lykkedes os at sætte dem op,” siger Kim Henriksen, der da han første gang han hørte om kravet tænkte, ’at det kommer ikke til at ske’. 

”Det gjorde det så heller ikke. Men når det er sagt, er det selvfølgelig bekymrende, at man fra KL’s side ikke mener, at pædagogiske assistenter skal have den samme grundlønsudvikling, som andre faggrupper får. Det holder vi selvfølgelig nøje øje med også i fremtiden,” siger han. 

Læs også: OK21-lønstigning: Se, hvad Margit, Heidi, Lene, Martin, Søren, Camilla og René får

Arbejdsgivere usikre på fagligheden

Også Jette Schultz, der efter 15 år som pædagogmedhjælper for tre år siden fik uddannelsen som pædagogisk assistent, bliver en smule bekymret.

Både over at man havde tænkt sig at sætte faggruppen ned, men også over, at arbejdsgiverne ikke altid kender de pædagogiske assistenters faglighed. 

”Vi har fortjent en lønstigning lige som alle andre, og jeg synes, at det er superfint, at der er blevet forhandlet løn hjem til vores faggruppe. Men jeg bliver ærligt talt også lidt bekymret over, at arbejdsgiverne synes, vi bliver for dyre, netop fordi mange arbejdsgivere ikke ved, hvad vi kan,” siger Jette Schultz. 

Dyre pædagogmedhjælpere?

Hun har mange gange oplevet pædagogiske assistenter – især de yngre uden forudgående erfaring - være kede af, at de hele tiden skal forklare sig.  Både i forhold til, hvad de kan, men også hvorfor de har taget uddannelsen. 

”Selv er jeg så gammel i gårde, at både kolleger, min leder og jeg selv er fuldstændig klar over, at jeg er en dygtig pædagogisk medarbejder. Men jeg har da oplevet yngre kolleger blive ramt,” siger Jette Schultz, der mener, lønløftet skal bruges som en chance og et momentum. 

”Vi skal bruge det her til at komme endnu mere på banen. Vi skal vise, hvad den her uddannelse kan i forhold til minimumsnormeringerne. Vi skal bruge krudtet på at fortælle, hvad det er, vi særligt kan, og hvordan vi med vores faglighed understøtter børnene i deres udvikling,” siger Jette Schultz. 

- Men er pædagogiske assistenter deres løn værd, eller er de for dyre?

”Det ville du aldrig spørge en pædagog eller en sygeplejerske om. For selvfølgelig er det gode pædagogiske assistenter og mindre gode. Lige som der er gode pædagoger og sygeplejersker og mindre gode. Men der er en eller anden forudindtaget forventning til, hvad en pædagog kan. Og det skal vi også have formidlet, når det gælder de pædagogiske assistenter. Selvfølgelig er vi vores løn værd.” 

Fagbladet FOA har bedt Kommunernes Landsforening (KL) om en kommentar til, hvorfor man ønskede de pædagogiske assistenter ned i løn, men KL meddeler via sin presseafdeling, at det ikke er relevant at kommentere et krav, der er fundet et kompromis på. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev