Annonce

Tema: OK21

OK21 på service- og portørområdet: Sådan endte det

Det blev til lønstigninger og ikke så meget andet i de regionale overenskomstforlig på service- og portørområdet. Det var som forventet, siger sektorformand.

Annonce

Forhandlingerne om overenskomsterne for service- og portørområdet sluttede i weekenden med lønstigninger, efter at sammenskrivningen af overenskomsterne på service- og portørområdet, som regionerne havde krævet forud for forhandlingerne, faldt til jorden sammen med en pulje på 10.8 millioner kroner. Victoria Mørck Madsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Grundlønsstigninger. Det var resultatet, som det landede for servicemedarbejderne og portørerne på landets sygehuse.

”Det var helt som forventet, hverken mere eller mindre,” siger formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann oven på de forlig, der landede, efter at sammenlægningen af overenskomsterne på service-portørområdet fredag faldt til jorden sammen med den ekstraordinære pulje på 10,8 millioner kroner, som området var blevet tildelt, hvis sammenskrivningen var lykkedes.

Læs også: Portører demonstrerer mod fælles overenskomst

Faldt til jorden

I stedet blev overenskomsterne forhandlet hver for sig, uden blandt andet seniorbonus, et nyt lønforløb på erhvervsuddannelserne og specialiststillinger, som puljen skulle have finansieret.

”Grundlønsstigningen er præcis, hvad alle andre også har fået. Men jeg må da indrømme, at det er en noget ærgerlig følelse, når man kunne havet fået noget helt andet,” siger Torben Hollmann om grundlønsstigningen, der for en sygehusportør betyder, at tillægget stiger med 1629 kroner årligt fra 6.285 kroner til 7.924 kroner.

Det var 3F, som FOA har fælles overenskomster med på området, der i sidste ende ikke ville være med til sammenskrivningen af overenskomsterne, der startede som et krav fra Danske Regioner forud for overenskomstforhandlingerne og mødte voldsom protest blandt portørerne. Portørerne valgte til sidst at bakke op omkring forhandlingerne.

Du kan læse overenskomstforligene med Danske Regioner for hus/ren/serviceområdet og for sygehusportørerne i sin helhed på FOAs overenskomstside.

Det sker nu ... 

Alle FOAs medlemmer er sikret lønstigninger på mindst 5,02 procent over de næste tre år, hvis de arbejder på det kommunale eller regionale område. På det statslige område er der tale om lønstigninger på 4,42 procent.

FOAs hovedbestyrelse har stemt ja til at anbefale overenskomstaftalerne, men det er i sidste ende FOAs medlemmer, der skal stemme om OK-resultatet ved en urafstemning.

Den begynder 23. marts og slutter 19. april.

Du vil som medlem få tilsendt materiale omkring afstemningen. Du kan deltage i digitale stormøder, hvor du har mulighed for at stille spørgsmål til overenskomsterne. Du kan læse mere om møderne og tilmelde dig her.

Hvis FOAs medlemmer stemmer ja til overenskomsten, træder den i kraft den 1. april 2021 og løber til 31. marts 2024.

Du kan følge med på Fagbladet FOAs temaside, hvor vi løbende udgiver artikler om de aftaler, der falder på plads. Du kan også læse mere på FOAs egen hjemmeside om OK21. 

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev