Annonce

portører på Staunings Plads

Tema: OK21

Overenskomst-fusion opgivet - portører bliver på egen aftale


Sammenskrivningen af service- og portøroverenskomsterne på sygehusene bliver ikke til noget, fordi 3F ikke kan se sig selv i det. En spildt chance, kalder FOA-sektorformand det. 

Annonce

Den sammenskrivning af overenskomsterne på service- og portørområdet, som portørerne i hovedstadsområdet demonstrerede imod foran FOAs forbundshus i sidste uge, er nu faldet til jorden.  Victoria Mørck Madsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Selv om det var portørernes utilfredshed, der vakte opmærksomhed, da de demonstrerede foran FOAs forbundshus i sidste uge, endte det med at være 3F, der satte en stopper for sammenskrivningen af overenskomsterne på service- og portørområdet på sygehusene.

For 3F, som FOA har fælles overenskomster med på området, ville i sidste ende ikke være med til sammenskrivningen, der startede som et krav fra Danske Regioner forud for overenskomstforhandlingerne, og som var en præmis for den pulje på 10,8 millioner kroner, hvor blandt andet seniorbonus, et nyt lønforløb på erhvervsuddannelserne og specialiststillinger var i spil.

Læs også: Portører demonstrerer mod fælles overenskomst

”Det er en spildt chance,” siger Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

”Vi havde en historisk chance for at løfte de allerlavest lønnede på hospitalerne, så det er jeg rigtig, rigtig ærgerlig over. Den chance kommer ikke umiddelbart igen,” siger Torben Hollmann.

Læs også: Region Sjælland lemper krav om tvungen uddannelse

Fra vrede til forhandlingsbord 

Forhandlingerne fortsætter nu, men udgangspunktet er ikke længere den pulje på 10,8 millioner kroner, som Forhandlingsfællesskabet havde afsat til området. I stedet forhandler hvert område for sig ud fra 0,45 procent, der ligger til grund for organisationsforhandlingerne.

”Portørerne var sure, men de valgte til sidst at gå ind på forhandlingsbanen alligevel og fik rigtig gode ting i spil, som nu er helt af bordet igen. Sådan en pulje får vi ikke igen. Det er jeg hundrede procent sikker på. Forhandlingsfællesskabet kan med god ret sige, at det ikke bliver til noget alligevel, så det vil man i fremtiden ikke bakke op omkring,” siger Torben Hollmann.

3F: Ikke i mål med opgaven

I 3F var man ikke tilfreds med skitsen, der lå på forhandlingsbordet.

”Vi vil rigtig gerne finde en god løsning for alle parter, og jeg er glad for, at Danske Regioner i forhandlingsforløbet har været klar til at udvide vores medlemmers uddannelsesmuligheder og tilføre overenskomstområdet nye ressourcer,” siger Lone Hoffmann, der er forhandlingssekretær i 3F’s offentlige gruppe.

”Men vi er desværre ikke kommet i mål med opgaven med at få sammenskrevet og fusioneret fem forskellige overenskomstaftaler til én på en måde, der samtidig er fair og fremtidssikret. Derfor har et enigt forhandlingsudvalg i 3F’s offentlige gruppe besluttet, at vi ikke her og nu ser et formål med yderligere forhandlinger ud af dette spor,” siger Lone Hoffmann.

Stor skuffelse

Pia Heidi Nielsen, der er formand for Kost- og Servicesektoren i FOA, er først og fremmest skuffet. 

”Jeg er rigtig skuffet. For det første, fordi vi vinker farvel til midlerne, for det er det vi gør. Der lå nogle gode visioner i det, både for hus- og rengøringsgrupperne og for portørerne,” siger Pia Heidi Nielsen og nævner uddannelses- og kompetenceløftet, der lå i aftalen, som nu ikke bliver til noget. Aftalen var en mulighed for at løfte de lavest lønnede grupper, understreger hun.  

”Vi skulle have brugt de grupper på området, der er højere lønnet som løftestang for de lavere lønnede grupper. Både uddannelsesmæssigt og lønmæssigt. Og det var der et momentum for her. Helt strategisk kunne her have sat en dagsorden, som vi kunne arbejde videre med ved næste overenskomstforhandling,” siger Pia Heidi Nielsen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev