Annonce

Magnus Heunicke til doorstep-møde om testindsats den 17. februar

Tema: Coronavirus

Testindsatsen udvides – og næsetesten bliver mildere


Regeringen præsenterede onsdag en ny teststrategi. Den byder på massiv testning som forudsætning for at genåbne samfundet. Og den upopulære næsetest erstattes af en ny og mildere metode.

Annonce

De nuværende corona-restriktioner udløber 28. februar, og sundhedsminister Magnus Heunicke håber, at både lave smittetal og en ny omfattende teststrategi vil gøre det muligt gradvist at genåbne samfundet fra 1. marts. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Flere har kritiseret den såkaldte hurtigtest – også kaldet næsetesten – for at være smertefuld og ubehagelig. Derfor har mange af FOAs medlemmer takket nej til tilbuddet om en næsetest som start på arbejdsdagen.

Men nu er der godt nyt til dem, der finder testen for voldsom. På et pressemøde onsdag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nemlig fortælle, at der er en ny og mildere næsetest på vej til danskerne.

”Der er en rivende teknologisk udvikling med mere milde testformer. Det gælder for eksempel en ny kviktest i næsen, der ikke skal lige så langt ind. Det har været efterlyst af mange borgere, fordi de finder den anden generende. De nye test er lige så præcise som dem, vi har været vant til," sagde Magnus Heunicke og tilføjede:

"Vi har indkøbt 10 millioner af de nye kviktest, der kun skal 2-3 cm i næsen”. 

På pressemødet var Magnus Heunicke flankeret af justitsminister Nick Hækkerup, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, formanden for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard og Danske Regioners næstformand Ulla Astman. Og de gjorde det klart, at en massiv testindsats bliver kodeordet i den løbende genåbning af samfundet.

Det er for eksempel en forudsætning for at få afgangseleverne tilbage i folkeskolen, forklarede Nick Hækkerup:

”Vi skal etablere et massivt testsystem med tre spor. En udbygning af kapaciteten på den enkelte skole, som vi har set det ved genåbningen af de små klasser, så elever og personale kan testes. Et større net af faste teststeder, hvor vi fra de 55 kviktest-steder, vi har, skal op på flere hundrede. Og så skal de mobile testenheder være mere målrettet til særlige udbrud eller behov,” sagde han på mødet. 

Samtidig blev det også gjort klart, at der venter et stort arbejde. Ikke bare for regeringen, kommunerne og regionerne, men også for den enkelte borger.

”Folk skal komme ned og lade sig teste. Gevinsten er, at det er en nøglebrik i at åbne samfundet sammen med vacciner og de øvrige retningslinjer,” sagde Nick Hækkerup og blev suppleret af Magnus Heunicke:

”Teststrategien kræver af brancher og landsdele, at der skal være test to gange om ugen – enten hurtigtest eller PCR-testen. Kræver noget af medarbejdere, borgere og arbejdsgivere. Det kræver at testkittene er klar – det er det arbejde, vi har forberedt.”

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkratz-Theil nævnte også muligheden for, at erhvervsskolerne kunne være en den af genåbningen i den nærmeste fremtid. 

”Vi skal have et tæt samarbejde om opgaven – de unge skal lade sig teste, erhvervsskolerne skal bidrage til at løse opgaverne. Det er kæmpestore muskler, der skal sættes i gang i et samarbejde mellem regioner, kommuner og de enkelte skoler og uddannelsesinstitutioner,” sagde hun på mødet.

Det fremgik ikke konkret, hvornår testkapaciteten kan være på plads, men det blev nævnt flere gange, at man håber på at kunne åbne eksempelvis de ældste klasser fra 1. marts. Genåbningen kommer både an på testkapaciteten og beregninger fra den indsatsgruppe, der lige nu regner på, hvad genåbningen af de mindste klasser har betydet for smitten. 

Det fremgik heller ikke, hvordan en teststrategi på det pædagogiske område eller på plejecentrene kommer til at se ud. Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få svar fra både KL og Justitsministeriet på netop det. Foreløbigt altså uden held. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev