Annonce

vaccinen

Tema: Coronavirus

Det skal du vide om AstraZeneca-vaccinen


Opdateret 11. marts 2021

Mange ansatte i sundhedsvæsenet får tilbudt den svensk-britiske AstraZeneca-vaccine. Men hvor godt beskytter den? Og kan man bede om at få en anden vaccine i stedet? Få svar på dine spørgsmål her.

Annonce

AstraZeneca-vaccinen er den tredje vaccine, vi har modtaget i Danmark. Den tilbydes nu også til personer over 65 år. Johan Nilsson/AFP/Ritzau Scanpix

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Opdatering 11. marts: Vaccination med AstraZeneca er pr. 11. marts sat på pause i foreløbig 14 dage. Det sker efter, at der har været flere indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der har modtaget vaccinen, oplyser Sundhedsstyrelsen. Du kan læse mere om det her.

Den nye AstraZeneca-vaccine er landet i Danmark som den tredje i rækken, og vaccinen bygger på en anden teknologi end de to foregående. Her er, hvad du skal vide om den.  

Hvem får tilbudt vaccinen fra AstraZeneca?

Vaccinen fra AstraZeneca er - ligesom de andre to vacciner - betinget godkendt i EU, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at den fortrinsvist bliver et tilbud til personer under 65 år uden øget risiko for alvorligt forløb med coronavirus.

"Med de første leverancer af vaccinen fra AstraZeneca kan vi nu genoptage vaccinationen i gruppe 4, vores vigtige personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren, som hver dag går på arbejde med en risiko for at blive smittet," siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, i en pressemeddelelse. 

Hvor godt beskytter AstraZeneca-vaccinen?

Vaccinen fra AstraZeneca har en effekt på cirka 60 procent. Det betyder, at vaccinen reducerer forekomsten af covid-19 med cirka 60 procent blandt de vaccinerede sammenlignet med ikke-vaccinerede. 
 
"At effektiviteten er 60 procent, betyder ikke, at vaccinen ikke virker i 40 procent af tilfældene. Effektiviteten på 60 procent beregnes i forhold til, hvor mange der slet ikke bliver syge, efter de er vaccineret. De resterende 40 procent bliver mindre syge, end hvis de slet ikke var vaccineret," siger Camilla Foged, professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, til DR
 

Hvilke bivirkninger har vaccinen?

"De fleste vil opleve smerter dér, hvor de er blevet stukket. Øvrige almindelige bivirkninger er for eksempel træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter, kulderystelser, let temperaturstigning samt rødme og hævelse på indstiksstedet. Generelt er der tale om milde og forbigående bivirkninger, og vi anser alle tre vacciner for at være meget sikre og veldokumenterede." 

Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Kan man sige nej og bede om en anden vaccine – for eksempel den fra Pfizer/BioNTech?

Det er Sundhedsstyrelsen, der beslutter, hvilke grupper der tilbydes hvilken vaccine. Man kan altså ikke selv vælge, hvilken vaccine man gerne vil have.

"Det er frivilligt at tage imod tilbuddet om vaccination. Vi får lige nu et meget begrænset antal vacciner, og derfor er der på nuværende tidspunkt ikke udsigt til, at man kan vælge at få en anden vaccine end den, man bliver tilbudt i første omgang. Hvornår man eventuelt kan blive vaccineret med en given vaccine efter eget valg, vides ikke. Når man har fået to vacciner med AstraZeneca, har man en god beskyttelse. Det er klart, at det er noget, vi kommer til at følge, så hvis det viser sig, at man har behov for en ekstra vaccine - det vi kalder en revaccination - er det noget, vi kigger på. I den forbindelse er vi så heldige, at Danmark har bestilt så mange vacciner, og især til den sidste del af året, så hvis det viser sig, at man i lighed med en influenzavaccination skal genvaccineres, så er det noget, vi vil tage op og gøre brug af," skriver enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg, i en mail til Fagbladet FOA. 

Får ældre over 65 også tilbudt AstraZeneca-vaccinen?

Til at starte med tilbød man kun AstraZeneca-vaccinen til personer under 65 år, fordi den ikke var testet tilstrækkeligt på personer over 65 år. Men Sundhedsstyrelsen har den 5. marts 2021 opdateret deres anbefalinger, således at personer over 65 år nu også tilbydes AstraZeneca-vaccinen. Det sker ovenpå resultaterne af et skotsk studie, der viser, at vaccinen også har effekt på den ældre målgruppe.

”Resultaterne fra Skotland er glædelige. De viser et stort fald i risiko for indlæggelseskrævende COVID-19, også blandt ældre. Det kunne vi også se en tendens til ud fra de begrænsede data, vi havde fra godkendelsesstudierne af vaccinen," siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg blandt andet i en pressemeddelelse.

Hvis jeg tager imod en AstraZeneca-vaccine, kan jeg så få tilbudt en af de mere sikre vacciner senere?

"Ingen vaccine er 100 procent effektiv, og med vaccination med en AstraZeneca-vaccine er man rigtig godt beskyttet mod covid-19. Vi ved på nuværende tidspunkt ikke, om man på sigt vil have mulighed for at blive vaccineret med flere typer af vacciner," skriver enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, i en mail til Fagbladet FOA. 

Hvad mener FOA om, at det er AstraZeneca, der tilbydes frontpersonalet?

FOA opfordrer til, at ansatte tager imod den vaccine, de bliver tilbudt. 

"Vi skal huske på, at det er de andre vacciner, der vanvittigt gode. En normal influenzavaccine dækker jo også 50-60 procent. Så AstraZeneca-vaccinen er rigtig fin til os, der ikke er i øget risiko for at blive alvorligt syge, hvis vi får corona. Det er vigtigt, at de mest sikre vacciner går til folk i risikogruppen," siger Torben Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA.
Kilder: Sundhedsstyrelsens hjemmeside, Camilla Foged, professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Opdateret 5. marts med Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om at tilbyde vaccinen til personer over 65 år.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev