Annonce

Flere unge skal lokkes ind i sosu-fagene

Mens stadig flere ’ældre’ søger ind på sosu-skolerne, kniber det med at få fat på de unge under 25 år. ”Vi skal vise dem, at det er et fag, der gavner og giver livsglæde,” siger sosu-ambassadøren Malik Ahlqvist Kallio.

Annonce

”Det gør mig glad, når en ældre beboer smiler, fordi jeg lige har brugt fem minutter på at hjælpe med et krydsord,” siger Malik Ahlqvist Kallio, 24 år og sosu-hjælperelev – og som sosu-ambassadør bruger tid på at lokke andre unge ind på uddannelsen. Tobias Stidsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Mens antallet af ældre elever på social- og sundhedsuddannelserne vokser flot, skrumper antallet af elever under 25 år en smule. 

Den første tendens er fin. Men den sidste er bekymrende ifølge Lisbeth Nørgaard, der er formand for Danske SOSU-skoler. Hun appellerer til, at sosu-uddannelserne bliver endnu bedre til at byde sig til overfor de unge og gøre det endnu mere attraktivt at kigge den vej.

”Det handler blandt andet om at blive bedre til at fortælle, at der er brug for dem, og at der venter et job med spændende indhold, som også kan være springbræt til efter- og videreuddannelse og flere forskellige karrieremuligheder,” siger Lisbeth Nørgaard.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Ikke nok at lokke de ældre

Den seneste prognose fra FOA viser, at der er behov for at tiltrække mere end 42.000 sosu-ansatte de næste 10 år, hvis samfundet også til den tid skal kunne passe og pleje eksempelvis ældre.

Blandt andet derfor er der de seneste måneder blevet søsat flere initiativer, som har til formål at rekruttere flere voksne elever. Fra 1. juli i år er elever over 25 år således sikret løn allerede på grundforløbet. Og der er afsat midler til en forhøjet dagpengesats til ledige, der tager en sosu-uddannelse.

”Vi løser dog ikke den massive rekrutteringsudfordring alene med flere elever over 25 år. Vi bliver nødt til også at have fat i flere unge, og derfor må vi sammen med arbejdsgiverne sende klare signaler om, at de fortsat er meget ønskede på vores uddannelser,” siger Lisbeth Nørgaard.

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

Vil bekæmpe fordomme

En af de unge, der trodsede sine egne fordomme om sosu-faget, er 24-årige Malik Ahlqvist Kallio. I hans øjne var sosu-ansatte nogle, man så ned på, og deres job var ikke særligt interessante. Men han fik et nyt syn på tingene, da en veninde overtalte ham til at søge ind på skolen, og han gennemførte sin første snusepraktik. Og så var han solgt.

”Jeg var ikke i tvivl om, det var noget for mig,” siger Malik Ahlqvist Kallio, der bliver færdig som social- og sundhedshjælper til marts. Samtidig optræder han som en af ambassadørerne i hvervekampagnen ’Social+Sundhed’, som blev lanceret i efteråret 2019 for at skabe mere opmærksomhed om sosu-uddannelserne.

”Vi skal afkræfte fordomme og vise, at det er et fag, der gavner og giver livsglæde. Det er mit motto for uddannelsen,” siger Malik Ahlqvist Kallio og fortsætter:

”For eksempel tror mange, at en hverdag på et plejehjem er kedelig og triviel. Men der er ikke to dage, der ligner hinanden. Det vil jeg være med til at vise.”

Selv husker sosu-ambassadøren tydeligt, hvordan han i sin første praktik på et plejehjem skulle hjælpe en kvinde, der var lammet i venstre side og sad i kørestol efter en blodprop.

"Hun ville gerne op af kørestolen, og jeg trænede med hende hver dag. I første omgang lykkedes det at få hende op at stå, når hun skulle vaskes. En uge før jeg var færdig i praktik, gik hun rundt om en sø tæt på plejehjemmet. Så bliver man glad.”

Vi skal være stolte

I FOA ser man selvsagt også gerne, at antallet af unge elever vokser. Og Vinni Jakobsen, næstformand i FOAs Social- og Sundhedssektor, er enig i, at man skal blive bedre til at fortælle og vise både de unge og alle andre, hvorfor et job inden for sosu-området er så vigtigt.

”Hver femte medarbejder i kommunerne arbejder på en sosu-overenskomst. Vi er fundamentet, plejer jeg at sige. Vi skal være stolte, og den stolthed skal lyse ud af os. For eksempel nytter det ikke noget, hvis man fraråder ens nevø eller niece at vælge faget, fordi hverdagen er presset. Det er ikke den måde, at vi får flere til at vælge faget. Vi skal i stedet fokusere på at fortælle om de mange stjernestunder, hvor vi gør en forskel,” siger Vinni Jakobsen.

De unge falder - de ældre stiger

  • I 2017 var der i alt 2.361 unge under 25 år, der var i gang med at uddanne sig til social- og sundhedshjælper eller -assistent. I 2019 var det tal faldet til 2.242.
  • I samme periode steg antallet af elever over 25 år på de to uddannelser fra 3.926 til 4.995.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev