Annonce

kvinde sri lanka

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Geethikas skæbne afgjort – hjemmeplejen mister en vellidt medarbejder


Udlændingenævnet har afvist at genoptage Geethika Browns sag om opholdstilladelse. Det er dermed definitivt, at social- og sundhedshjælperen skal forlade Danmark. “Jeg har tabt kampen,” siger hovedpersonen.

Annonce

"Det har været en hård kamp med mange søvnløse nætter," siger social- og sundhedshjælper Geethika Brown. Tobias Stidsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Udlændingepolitikken skal være stram og ikke skør. Sådan skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et svar til folketingspolitikeren Kristian Hegaard (RV).

Baggrunden for Hegaards spørgsmål er udvisningen af social- og sundhedshjælper Geethika Brown, som Fagbladet FOA tidligere har skrevet om. Men ifølge Kristian Hegaard er udvisningen af social- og sundhedshjælperen netop skør. Han er ikke imponeret over ministerens svar, som han kalder 'udenomssnak'.

“Jeg forstår ikke, at man ikke gør mere for at sætte sig klart, at det her jo er skørt. Når man som Geethika bidrager, ikke har begået kriminalitet, ikke modtager sociale ydelser, hvorfor kan man så ikke fortsætte med at være i Danmark? Det tror jeg, at mange savner fornuften i,” siger Kristian Hegaard og tilføjer, at udvisningen af social- og sundhedshjælperen tilmed medfører forringet kvalitet i ældreplejen, fordi en række borgere mister en fast hjælper.

Vil ikke genoptage sag

Via sin advokat har 49-årige Geethika Brown, der oprindeligt er fra Sri Lanka, anmodet om at få genoptaget sin sag, men den anmodning har Udlændingenævnet afvist i et brev den 9. februar.

Social- og sundhedshjælperen skal dermed forlade Danmark og hendes højt elskede job i hjemmeplejen i Furesø Kommune. Selvom hun er ked af det, er hun samtidig lettet over, at der nu – trods alt – er en afklaring.

“Usikkerheden er forsvundet. Det har været en hård kamp med mange søvnløse nætter. Nu skal jeg pakke og forberede mig på at rejse ud. Jeg er faldet mange gange i mit liv, men jeg rejser mig op igen hver gang. Det må jeg fortsætte med,” siger Geethika Brown.

Kommune har givet tilsagn om ansættelse

Som Fagbladet FOA tidligere har beskrevet, kunne Geethika Brown have søgt om ny opholdstilladelse, hvis hun havde været social- og sundhedsassistent. Arbejde som sosu-assistent er nemlig på den såkaldte positivliste for faglærte. Det er arbejde som sosu-hjælper ikke.

Af samme årsag fik Geethika Brown i sidste uge et brev fra sin nu tidligere områdeleder i hjemmeplejen, Carina Holst-Christensen.

I brevet giver områdelederen tilsagn om, at kommunen vil ansætte Geethika Brown som social- og sundhedsassistent, såfremt hun gennemfører uddannelsen som assistent. En uddannelse hun har været i gang med, men har sat på pause, da hun havde fuldtidsarbejde ved siden af studiet for at forbedre sine chancer for permanent opholdstilladelse.

”Hun er en velanset arbejdskraft, og vi forsøger at kigge på den enkelte medarbejder for at se, hvordan vi kan hjælpe,” siger områdelederen, der heller ikke lægger skjul på, at det er blevet vanskeligere at finde faglært personale.

”For bare to år siden var andelen af ufaglærte hos os omkring fem procent. I dag er den vokset til ti procent,” siger Carina Holst-Christensen.

Afventer politiet

Fagbladet FOA har spurgt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, hvorfor udvisningen af Geethika Brown ikke er udtryk for skør udlændingepolitik, velvidende at efterspørgslen på faglært arbejdskraft i ældreplejen er enorm, og at andelen af ufaglærte på få år er vokset fra 14 til 21 procent.

I et skriftligt svar gør ministeren opmærksom på, at han ikke blander sig i enkeltsager og fortsætter:

”Men det ærgrer mig hver eneste gang, jeg hører om velfungerende medborgere, der kommer i klemme i reglerne. Det er selvfølgelig ikke hensigten. Derfor prøver vi hele tiden at finde en fornuftig balance i lovgivningen.”

”Men jeg håber også på forståelse for, at regeringen generelt ønsker en stram udlændingepolitik, ligesom jeg mener, det er vigtigt, at vi holder hånden under vilkårene på det danske arbejdsmarked. Jeg mener derfor også, at snittet er rigtigt, når lovgivningen kun giver udlændinge fra tredjelande mulighed for at få en opholdstilladelse med en ansættelse inden for bestemte fag. Det gælder for eksempel som social- og sundhedsassistent, men ikke social- og sundhedshjælper,” lyder det fra udlændinge- og integrationsministeren.

Tilbage står Geethika Brown og venter på, at politiet meddeler hende, hvordan og hvornår hun skal rejse ud af landet. Hun har imidlertid ikke opgivet håbet om at vende tilbage til Danmark og arbejde i ældreplejen i fremtiden. Men det kræver formentlig, at hun kan få opholdstilladelse til at gennemføre det sidste af uddannelsen til social- og sundhedsassistent, for derefter at søge opholdstilladelse via positivlisten.

flyttekasser
Kort før jul fik Geethika Brown Udlændingenævnets afgørelse om, at hun er udvist. Siden har hendes ting været pakket i flyttekasser, og nu har nævnet afvist anmodningen om at genoptage sagen. Tobias Stidsen

Derfor er hun udvist

To centrale forhold gør, at Geethika Brown nu må forlade Danmark. Det ene er, at hun var bortrejst til Sri Lanka for at passe sin syge mor i et år og to dage fra april 2016 til april 2017. Derfor har myndighederne valgt ikke at tælle hendes ophold i Danmark fra 2008 og frem til 2016 med i ‘regnskabet’ i vurderingen af hendes sag.

Derudover rejste hendes nordirske mand i 2019 tilbage til Nordirland, hvorefter hun mistede kontakten til ham og ikke siden har haft kontakt. Hans udrejse medførte, at Geethikas opholdstilladelse blev ugyldig.

Geethika Brown har efterfølgende søgt om skilsmisse. Havde hun gjort det inden, hendes mand udrejste, kunne hun formentlig have bevaret sin opholdstilladelse. 

Hun opfylder nemlig EU-bekendtgørelsen, hvor man i tilfælde af skilsmisse kan bevare sin opholdstilladelse, hvis man har været gift i minimum tre år og opholdt sig i landet et år. Men det er altså kun en mulighed, hvis anmodningen om skilsmisse er indgivet, før ens ægtefælle udrejser.

“Jeg synes, jeg har været meget uheldig flere gange,” konstaterer Geethika Brown, der ikke havde den fjerneste idé om, at hendes mand aldrig ville vende tilbage til hende og Danmark, da han i foråret 2019 valgte at rejse til Nordirland for at besøge sin mor. Derfor end ikke overvejede hun at søge om skilsmisse, inden han pludselig opgav sit liv i Danmark og rejste væk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev