Annonce

Gul ambulance

Tema: OK21

OK21: Disse kampe skal kæmpes på teknik- og serviceområdet


Uddannelse, arbejdstid og pauser er overskrifterne på nogle af de temaer, som fylder meget i de igangværende overenskomstforhandlinger for FOAs medlemmer på teknik- og serviceområdet.

Annonce

FOA ønsker, at der skal strammes op på bekendtgørelsen om pauser på ambulanceområdet. For mange medlemmer oplever, at de ikke har tid til at holde pause. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

For ansatte på teknik- og serviceområdet er der under overenskomstforhandlingerne 2021 især fokus på arbejdstid, uddannelse og pauser for ambulancepersonalet. Det fortæller formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA, Reiner Burgwald.

”Arbejdstidsaftalen fylder en del. Der har vi i FOA lagt op til, at vi i den næste overenskomstperiode forsøger at skitsere en model for en ny arbejdstidsaftale, som er nemmere at forstå og nemmere at administrere,” siger han.

Arbejdsgiverne ønsker ifølge sektorformanden at få fjernet nogle af de bestemmelser i overenskomsterne, som begrænser arbejdsgivernes mulighed for fleksibilitet. For eksempel bestemmelsen om, at en arbejdsdag mindst skal være fire timer og højst ti.

”Men det vil vi bare afvise. For bestemmelserne er en beskyttelse af vores medlemmer, og de beskyttelser, der er tilbage i overenskomsten i forhold til arbejdstiden, skal vi ikke udhule. Hvis vi skal noget, skal vi udbygge dem,” siger sektorformanden.

Læs også: Det vil FOA kæmpe for ved OK21

Færre timelønnede, mere uddannelse
På teknik- og serviceområdet er der alt for mange timelønnede, mener Reiner Burgwald, og derfor er det også til diskussion i overenskomstforhandlingerne.

”Det er et morads uden lige. Derfor har vi selvfølgelig som faglig organisation fokus på, at de job, der er, i bredest muligt omfang er på fuldtidsvilkår,” siger han.

Svømmebadsassistentuddannelsen har været på tapetet længe, fortæller sektorformanden, og til overenskomstforhandlinger i år vil FOA lægge yderligere pres på Kommunernes Landsforening for at få dem til at godkende uddannelsen.

Også på brandområdet er uddannelse et højt prioriteret krav. Her ønsker FOA at få udviklet en uddannelse for beredskabspersonalet.

”Det ligger os rigtig meget på sinde og vægter meget tungt hos os. Arbejdsgiverne synes nok ikke, at det er nogle nemme krav at opfylde, men vi skal gøre alt for at fastholde presset på dem,” siger Reiner Burgwald.

På ambulanceområdet har mange medlemmer ifølge sektorformanden ikke tid til at holde pauser, når de har dagvagt, fordi der er meget travlt. Det ønsker FOA, at der skal gøres noget ved.

”Vi har nedsat en teknikergrupper, der skal se på de arbejdstidsregler, der gælder på ambulanceområdet. Arbejdsgiver har et ønske om nemmere og mere administrerbare regler, så man lettere kan kombinere døgnvagter og ikke-døgnvagter, og vi har et krav om, at der skal strammes op i forhold til pausebestemmelser, og at der skal kigges på belastningen på de enkelte vagter i dagtimerne,” siger Reiner Burgwald.

”Der håber vi, at vi kan finde hinanden og få en ny arbejdstidsaftale, der både tilgodeser de ønsker, som arbejdsgiverne har, men som også løser nogle af de udfordringer, vi oplever, at medlemmerne har,” siger han.

De nuværende overenskomster udløber med udgangen af marts. Forhandlingerne planlægges afsluttet inden udgangen af februar.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev