Annonce

Psykolog Dorthe Birkmose

Tema: Forråelse

Gratis læring med psykolog Dorthe Birkmose: Sådan undgår vi svigt og taler om fejl


Opdateret 01. november 2023

Hvordan kan det i en presset hverdag undgås, at man selv eller kolleger bliver omsorgstrætte, og at der sker svigt og fejl? Det sætter ny temaside med videoer og gode råd fokus på.

Annonce

I 14 nye videoer taler psykolog Dorthe Birkmose om blandt andet forråelse, omsorgstræthed og om, hvad det kræver at tale om fejl. Tobias Stidsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

En ny dokumentar fra TV2, der bliver sendt onsdag aften klokken 20, sætter igen fokus på forråelse i velfærden. Derfor har Fagbladet FOA valgt at bringe denne artikel fra 2020 igen, hvor psykolog Dorthe Birkmose i 14 videoer taler om forråelse, omsorgstræthed og om, hvad det kræver at tale om fejl.

Begreber som omsorgstræthed og forråelse blev et centralt element i den offentlige debat i kølvandet på TV 2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”, der afslørede svigt af to plejehjemsbeboere.

Men hvad er det, der sker, når omsorgstræthed fører til svigt? Hvilket personligt ansvar har vi hver især for at holde øje med hinanden? Hvad kræver det at tale om fejl? Og hvordan får vi dem frem i lyset?

Læs også: Psykolog: I årevis er ældreplejen blevet svigtet af tomme løfter

De temaer og en række andre belyser psykolog Dorthe Birkmose i 14 nye videoer, som FOA har lavet i samarbejde med psykologen.

”De situationer, hvor vi som professionelle ikke får sagt fra og ikke får luftet vores tvivl - de situationer, hvor vi ganske ubevidst kommer til at vælge at tie stille, pålægge os selv selvcensur, der bliver vi syge,” siger psykolog Dorthe Birkmose i en af de 14 videoer, hvori hun også peger på forskning, der viser, at selvcensur er den største årsag til langvarigt sygefravær blandt social- og sundhedsassistenter.

”Mennesket kan ikke holde til at gå i noget, som ikke føles rigtigt uden at kunne tale om det. Uden at kunne nå andre med sine ord. Man bliver voldsomt syg,” forklarer Dorthe Birkmose. 

De 14 videoer med Dorthe Birkmose

Psykolog Dorthe Birkmose taler om en række forskellige emner i de forskellige videoer.

Overskrifterne i videoerne er:

- At tale om fejl
- Dybe løsninger
- Ledelse betyder alt
- Få fejl frem i lyset
- Forråelse
- Forhistorien bag
- Gruppekulturer
- Ledere og tillidsvalgte
- Bryd tabuet
- Omsorgstræthed
- Personligt ansvar
- Psykologisk tryghed
- Quickfixes gør det værre
- Værdigrundlag og politikker
 
+

Del af større tema

Videoerne er en del af en større temaside på foa.dk, der med giver medarbejdere redskaber til at håndtere en presset hverdag.

Her finder du - udover videoerne med Dorthe Birkmose - blandt andet også oversigt med syv tegn, du som kollega, tillidsvalgt eller leder bør være særlig opmærksom på i en presset hverdag.

Læs også: Mona på topmøde: '10 år i ældreplejen har slidt på psyken'

Du finder også et såkaldt dialogværktøj, som kan bruges til at få sagt problemerne højt til beslutningstagerne i kommunen eller regionen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev