Annonce

FOAs Forbundsformand Mona Striib foran computerskærm foto: Tobias Stidsen

Tema: OK21

Det vil FOA kæmpe for ved OK21


Lønstigninger, enklere arbejdstidsregler, flere fuldtidsstillinger og mere uddannelse. Det er blot nogle af FOAs krav til overenskomstforhandlingerne i 2021, som i dag blev præsenteret. 

Annonce

På grund af coronasituationen blev strategimødet, hvor FOA endeligt skulle vedtage overenskomstkrav, afholdt digitalt. Derfor sidder FOAs forbundsformand, Mona Striib, på sit kontor foran computerskærmen. Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Vi vil lægge os i selen for at få en så fornuftig aftale som overhovedet muligt,” siger formand for FOA, Mona Striib på baggrund af de krav, FOA nu stiller til Forhandlingsfællesskabet frem mod overenskomstforhandlingerne på det offentlige område i 2021. 

Det er FOAs egne medlemmer, der har indsendt kravene, som blev præsenteret i dag på et virtuelt møde. Kravene tager især udgangspunkt i lønstigninger i kroner og øre – herunder en forbedring af lokallønnen, ret til uddannelse for ufaglærte, flere fuldtidsstillinger og simplere arbejdstidsregler. 

Senere sender Forhandlingsfællesskabet, som Mona Striib også er formand for, en række samlede krav til arbejdsgiverne. 

Læs også: OK21: Nu skal dine lønkrav på bordet

Flere penge til lavtlønnede og til ligeløn
FOAs allervigtigste krav er, at skal ske en retfærdig løndannelse, så forskellen på højtlønnede og lavtlønnede ikke bliver større, end den er i forvejen. Derfor ønsker FOA, at lønstigninger fremover skal ske i kroner og øre. Men det kan blive en svær kamp, erkender Mona Striib.

”Vi ved godt, at den dagsorden er op ad bakke. Derfor kommer vi til at have et stærkt fokus på, at der ved denne overenskomstfornyelse bliver givet til lavtløns- og ligelønsområdet,” siger hun.

Udover løn lød nogle krav på, at både ufaglærte og faglærte skal have ret til uddannelse og videreuddannelse, at arbejdstidsreglerne skal forbedres og simplificeres, så der ikke sker for mange brud på reglerne og fejl i lønsedlerne, at ledernes kompetencer i forhold til psykisk arbejdsmiljø skal forbedres, og at stillinger som udgangspunkt skal slås op på fuldtid. 

Desuden stiller FOA for første gang et bæredygtighedskrav. FOA forslår, at der på arbejdspladserne drøftes idéer såsom at undgå madspild, energirenoveringer, elbiler og adgang til cykler. Alt sammen for at bidrage til målsætningen om at reducere Co2-udslippet.

Forhandlingerne af de offentligt ansattes overenskomster næste år kommer unægtelig til at bære præg af coronavirus. Både i forhold til den økonomiske ramme, som kommer til at være smal, og i forhold til den anerkendelse, som mange faggrupper forventer at få ovenpå den indsats, de har ydet under pandemien. Det fortæller Mona Striib.

”Vi har ikke appetit på risikotillæg, men vi har en fuld forståelse for, at den gode indsats skal belønnes. I første omgang er der ikke udsigt til, at det kan ske til samtlige grupper. Derfor skal man også i høj grad satse på at bruge lokalløn til den del,” siger hun.

En række af FOAs krav indsendes nu til Forhandlingsfællesskabet. Her udformes fælles kravliste til de generelle forhandlinger på tværs af organisationerne og som udveksles med arbejdsgiverne den 15. december. Samtidig rejser FOA en række specifikke krav til henholdsvis KL og Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev