Annonce

Frode Bjerkely i færd med at give Grethe TMS-behandling. Grethe har en hvid hætte på

Behandling med magnetstimulation giver livsglæden tilbage


På Aarhus Universitetshospital hjælper social- og sundhedsassistent Frode Bjerkely med TMS-behandling deprimerede patienter med at få livsglæden tilbage. Derfor har en af hans faste patienter indstillet ham til at modtage en pris.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Frode Bjerkely giver magnetbehandlingen TMS til Grethe Kirstine Nørgaard, der lider af kronisk depression. Markeringer på den hvide hat viser, hvor Frode Bjerkely skal placere magneten, når han giver behandlingen. Der er nemlig forskel på, hvor den skal sidde på forskellige patienter. Tobias Stidsen

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Frode Bjerkely har tatoveringer på armene, langt hår og en arbejdsuniform, der består af sort tøj og hvide sneakers. Den 45-årige social- og sundhedsassistent har gennem sit arbejdsliv blandt andet specialiseret sig i magnetbehandlingen TMS (transkraniel magnetstimulation), der gives til kronisk deprimerede patienter.

Frode Bjerkely er teamkoordinator for det TMS/ECT-team, der udover at lave TMS-behandlingen også laver elektrochok. Magnetbehandlingen finder sted på Aarhus Universitetshospital i Skejby, der lige nu det eneste sted i Danmark, hvor man kan få behandlingen i det offentlige sundhedsvæsen. 

”De patienter, der kommer til mig, oplever enten, at deres depression er blevet værre, eller at de har været deprimerede over lang tid. Oftest har de gået ved egen læge og psykiater i nogle år uden at se markante bedringer,” siger Frode Bjerkely. 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Fra afløser til teamkoordinator

Frode Bjerkely startede i 2008 som afløser på ECT-afdelingen i psykiatrien, der dengang lå i Risskov. Her hjalp han til med at give elektrochok, og da han fik chancen for at blive fastansat, sagde han ja. Senere blev han tilbudt stillingen som teamkoordinator, og den stilling har han haft de seneste seks år. 

”Når jeg kan mærke, at patienterne får det bedre, giver det mig lyst til at møde op dag efter dag,” siger han. 

Han viser, at han ved at køre magnetspolen over et bestemt sted på hovedet, kan få sin hånd til at give et spjæt. Under behandlingen påvirker han med samme magnetspole patienternes psyke ved hjælp af elektriske impulser, der kører gennem en magnet og derved danner et magnetfelt. 

”Jeg stimulerer et helt bestemt område i patienternes frontallapper, hvor reguleringen af humøret blandt andet sidder,” forklarer Frode Bjerkely. 

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

Med fra starten

Afdelingen, som Frode Bjerkely er koordinator for, hører under Afdelingen for Depression og Angst. Han har været med, siden de begyndte at lave magnetbehandlingen. 

”Vi startede med TMS for 5-6 år siden som et tilbud til patienter med såkaldt refraktær depressiv tilstand. De patienter, som har prøvet mange forskellige behandlinger og præparater uden at få det bedre.” 

Magnetspolen, der bruges til TMS-behandlingerne
Magnetspolen, hvori magnetfelterne skabes af elektriske impulser.  Tobias Stidsen
Frode Bjerkely er ved at give behandling
For Grethe Kristine Nørgaard har TMS betydet, at hun taget langt mindre medicin mod sin depression. Tobias Stidsen

Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte

Nogle får livsglæden tilbage

Forskning viser, at 4-6 ud af 10 patienter oplever en effekt af behandlingen, der er målbar og mærkbar.


”Nogle oplever en så mærkbar bedring, at de på sigt får en bedre hukommelse. De er mere med i hverdagen. En patient med mangeårig depressiv lidelse kan nu huske, hvad børnebørnene fortæller fra den ene gang til den anden," fortæller Frode Bjerkely og fortsætter: 

"Andre oplever, at de sover bedre og derfor har mere energi. For mange betyder det, at de får livsglæden tilbage."

Grethe Kristine Nørgaard er en af de patienter, Frode Bjerkely ofte giver behandlingen til. Hun har siden 2018 modtaget TMS mod den kroniske depression, hun lider af. Og det har gjort en kæmpe forskel, fortæller hun.

”Det har givet mig livsglæden tilbage. Nu lever jeg ikke længere kun, fordi jeg ikke kan finde ud af at dø.”

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Får pris for et godt stykke arbejde

Hun er meget taknemmelig for den lidt usædvanlige social- og sundhedsassistent, og derfor har hun sammen med resten af landsledelsen i LAP (Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere) valgt at indstille ham til LAP-prisen. Prisen får han overrakt, når coronaepedimien tillader det. 

”Den her behandling har været en kæmpe gave for mig, og så synes jeg, Frode gør et godt stykke arbejde,” fortæller Grethe Kirstine Nørgaard. 

Et typisk behandlingsforløb varer tre uger, hvor patienten kommer ind på afdelingen en gang om dagen. Og det er her, Frode har tid til at lære det enkelte menneske at kende. 

En tidligere patient har omtalt ham som ’verdens sødeste mand’ på sociale medier, og en pårørende gav ham en FC Midtjylland-kop i hadegave efter at have brugt 32 minutter en gang om dagen i tre uger på at tale med Frode om AGF. 


Om behandlingen:

  • TMS gives hver dag i tre uger ad gangen. Her får patienterne to behandlinger af 16 minutter om dagen.
  • TMS adskiller sig fra andre behandlingsformer som medicin og elektrochok, fordi det er stort set bivirkningsfrit. De eneste bivirkninger kan være, at man bliver træt, får hovedpine og får en smile irritation, hvor spolen har siddet. 
  • I fremtiden kommer man til at kunne få TMS andre steder i Danmark end på Aarhus Universitetshospital. Lige nu er der i Region Midt planlagt TMS-enheder i Viborg og Herning, hvor Frode Bjerkely skal hjælpe de nye teams i forbindelse med oplæring og opstart af nye patienter.
  • Behandlingen bruges lige nu til depressive patienter, men den er også blevet godkendt til patienter med OCD.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev