Annonce

Rasmus Prehn sidder på sit kontor foran et stort verdenskort  og taler i telefon

Minister: 'Sosu-elever skal være en del af fredskorps'

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) vil afsætte 10 millioner kroner til, at blandt andet social- og sundhedselever kan komme til udlandet i løbet af deres uddannelse. Han håber, det kan være med til at styrke udviklingslandene og give eleverne en aha-oplevelse.  

Annonce

Udviklingsminister Rasmus Prehn håber, at udviklingslandene vil lære af Danmark og uddanne flere faglærte. I følge ham vil det løfte landene.  Pressefoto/ Claus Bech

Af Anja Skov Marcussen
Journalist

Annonce

“Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country,” sagde den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy. 

Den tankegang er udviklingsminister Rasmus Prehn (S) inspireret af. Han vil have flere unge til at engagere sig i at løfte udviklingslande og foreslår derfor at sætte en pose penge af til netop det på finansloven for det kommende år. 

Om de 10 millioner kroner bliver afsat, skal forhandles, men ministeren håber, at det kan blive starten på noget endnu større – nemlig et fredskorps i stil med det, John F. Kennedy oprettede i USA. 

”Vi skal løfte i flok i forhold til de store udfordringer som fattigdom, sult, manglende uddannelse, arbejdsløshed og klimaforandringer i de fattigste lande. Det kan vi gøre ved blandt andet at invitere danske unge ud i verden for at gøre en forskel,” siger Rasmus Prehn. 

Tanken er, at de danske unge skal lære noget, få en kæmpe oplevelse og lære fra sig i de lande, de tager til. 

”Jeg tror, danske unge kan videreføre teknikker, værdier og holdninger til afrikanske unge, som kan lære noget af det. Den måde, vi laver arbejde med børn og viser omsorg over for syge og ældre, kan man helt sikkert lære noget af i andre lande,” siger han. 

Hvis forslaget vedtages på finanslovsforhandlingerne, starter arbejdet med at finde ud af, hvordan pengene skal bruges. Men ministeren opfordrer allerede nu elever på landets faglige uddannelser til at begynde at tænke over, hvordan de kan få del i pengene.

”Jeg vil opfordre alle til at lægge hovedet i blød og begynde at tænke over, hvordan et udlandsforløb kunne se ud,” siger han. 

Hos de danske SOSU-skoler har man allerede udlandspraktik som en mulighed mange steder. Lisbeth Nørgaard, formand for SOSU-skolerne Danmark, vil gerne høre mere om forslaget.  

”Vi tager imod invitationen omkring mulighed for øget internationalisering på uddannelserne og muligheden for at sende elever på udlandspraktik. Det vil vi gerne indgå i dialog med ministeren om,” siger hun. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev