Annonce

sosu-assistent marianne jensen

Opsang fra sosu-assistenter: Uvidenhed om vores fag skaber fordomme 

Det kan ikke være rigtigt, at der er så lidt forståelse for vores fag. Det mener den nu pensionerede social- og sundhedsassistent Marianne Jensen og flere andre, der oplever, at faget konstant tales ned.

Annonce

”Medarbejderne skal mere på banen, for det er vigtigt, at vi står frem og viser, at vi er dygtige, og at vores faglige stolthed er stor," lyder det fra den nu pensionerede social- og sundhedsassistent Marianne Jensen. Tor Birk Trads

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Manglende viden om social- og sundhedsassistenter og -hjælperes opgaver og kompetencer er et problem for hele sundhedsvæsenet.

Dét budskab har projektchef i VIVE Sidsel Vinge forsøgt at fremme. Og det er samtidig et problem, der er i årevis har frustreret flere af dem, der fejlagtigt ryger ind under fællesbetegnelsen ’sosu'er’. Én af dem er den nu pensionerede social- og sundhedsassistent Marianne Jensen.

Læs også: Ekspert: Vi mangler viden om dem, vi fejlagtigt bare kalder sosu’er

”For mig har det altid handlet om faglig stolthed. Jeg har taget en uddannelse, fordi jeg brænder for det. Det er bestemt ikke for at tale en anden faggruppe ned, for vi har et godt og vigtigt samarbejde i hverdagen. Men vi har vidt forskellige kompetencer, og det er vigtigt, at man kan kende forskel,” siger Marianne Jensen, der i flere år selv har forsøgt at gøre politikere og journalister klogere, når de igen og igen tager fejl:

”Jeg hører tit i radioen, at både politikere og journalister ikke aner særlig meget om assistenter og hjælpere. Jeg har skrevet til journalister for at gøre dem klogere. For eksempel skrev jeg til en journalist fra Aarhus Stiftstidende, der rodede det hele sammen. Jeg forklarede blandt andet forskellen på uddannelserne, og at assistenter er autoriserede sundhedspersoner. Journalisten svarede positivt tilbage, for det anede han simpelthen ikke.”

”Så jeg blev også glad for at læse, at Sidsel Vinge havde undersøgt det nærmere og kunne fortælle, at det er præcis sådan, det forholder sig,” siger den pensionerede social- og sundhedsassistent.

Flere er frustrerede

Marianne Jensen er langt fra den eneste, der er frustreret over det ringe kendskab til assistenter og hjælpere. På Fagbladet FOAs Facebookside har Sidsel Vinges budskab affødt stribevis af kommentarer.

”Jeg tror, hele området altid har været nedprioriteret. Jeg har været der i 25 år. Og har oplevet, hvor lidt der er blevet lyttet til de enkelte medarbejdere. Lederne og kommunerne har et kæmpe stort ansvar for at tale området og deres personale op. Med forståelse for faget kommer respekten. Og med den kommer den sundhedsfaglige stolthed,” skriver Jette Benner Baastrand for eksempel i en kommentar.

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

Malene Siig Skalkhøj Olesen bakker i sin kommentar op:

”Ham sosu’en, der sidst har været i nyhederne om, at han har talt grimt til en dement borger og videofilmet det, er af pressen både kaldt assistent og hjælper. Man får lidt fornemmelsen af, at det er totalt ligegyldigt. Det er det bare ikke for de fleste af os, der har brugt tid og energi på den ekstra uddannelse."

Skaber fordomme

Ligesom flere andre pointerer Marianne Jensen, at den manglende viden er med til at skabe fordomme om både assistenter og hjælpere. Fordomme, der tegner et uretfærdigt billede af de to faggrupper. Og når historier om plejesvigt rammer forsiderne, som tilfældet har været henover sommeren, gør det kun ondt værre, påpeger Marianne Jensen:

”Det er med til at styrke idéen om, at kan man ikke blive andet, så kan man altid blive ’sosu’. Det er det værste vrøvl, for opgaverne er med årene blevet mere og mere komplekse i takt med, at hospitalerne udskriver tidligere, og borgerne på plejehjem og i hjemmeplejen bliver dårligere og dårligere. Det kræver stærke kompetencer, som langt fra alle har. Og når man fortæller folk, hvad arbejdet rent faktisk indebærer, bliver de overraskede. De aner ikke, hvor meget det kræver.”

I VIVE opfordrer projektchef Sidsel Vinge både social- og sundhedsassistenter og -hjælpere til i højere grad at tage del i den offentlige debat på sundhedsområdet. Og den opfordring er Marianne Jensen enig i:

”Medarbejderne skal mere på banen, for det er vigtigt, at vi står frem og viser, at vi er dygtige, og at vores faglige stolthed er stor.”

Hvad mener du?

Du er meget velkommen til også at give dit besyv med på Fagbladet FOAs facebookside eller ved at skrive din mening og/eller oplevelse til journalist Rasmus Handberg på rahbn@foa.dk. Skriv også gerne dine forslag til, hvordan faget vinder større forståelse og anerkendelse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev