Annonce

Tor Birk Trads

Tema: Senfølger

Ny ekspertgruppe ser på corona-senfølger


For nogle covid-patienter rækker det ikke med et par uger i sygesengen. Ny ekspertgruppe skal studere sygdommens senfølger og kommer sidst på måneden med anbefalinger til udredning og behandling. 

Annonce

Fire måneder efter at social- og sundhedsassistent Kirsten Lykke Jakobsen blev smittet med coronavirus døjer hun stadig med træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Det er senfølger, som hendes, en ekspertgruppe under Sundhedsstyrelsen nu vil blive klogere på, så patienterne kan få en bedre behandling og udredning. <br> Tor Birk Trads

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Nogle coronapatienter bliver ved med at have vejrtrækningsproblemer, hovedpine, nedsat smags- og lugtesans, koncentrationsbesvær og muskelsmerter længe efter at de har forladt deres sygeleje. 

Læs også: FOA-medlemmer lider af træthed, åndenød og hovedpine efter coronasmitte

Og den slags langvarige følger efter covid-19 skal en ny ekspertgruppe nedsat af Sundhedsstyrelsen nu se på ved at samle viden og erfaringer fra ind- og udland. 

Sidst på måneden vil gruppen så komme med anbefalinger til behandling og udredning af patienterne.

”Selv om omfanget og typen af senfølger endnu ikke er fuldstændig afklaret, er det vigtigt for os, at personer med senfølger efter covid-19 får den indsats, de har behov for,” lyder det fra konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, i en pressemeddelelse i dag. 

Læs også: Efter Anettes corona-mareridt: Vigtigt at få arbejdsskade anerkendt

Mange fagligheder samlet

Følgegruppen er sammensat af fagfolk med erfaring og viden om behandling af patienter med covid-19, for eksempel eksperter i lunge- og infektionsmedicin. Også fysioterapeuter, psykologer, ergoterapeuter og sygeplejersker er repræsenterede i ekspertgruppen. Sammenholdt med et arbejde regionerne allerede er i gang med, der skal afdække senfølgerne, skal det give Sundhedsstyrelsen et bedre vidensgrundlag.

”Det er vigtigt, at vi tager hånd om de mennesker, der har behov for en rehabiliteringsindsats efter covid-19, så vi bedst muligt forebygger, at der opstår langvarige følgevirkninger,” forklarer Helene Probst.

Læs også: Efter coronasmitte: Kirsten kan højst arbejde fire timer ad gangen

FOA-medlemmer i front

I FOA er forbundssekretær Maria Melchiorsen meget positiv over, at der bliver nedsat en følgegruppe. For det viser, at man tager senfølgerne alvorligt.

”Vores medlemmer har stået i front med liv og helbred på spil, og så skal man også have sikkerheden i, at man kan få den behandling og udredning, man har brug for, og at man kan komme tilbage på arbejdsmarkedet på en god måde. Så det er jeg meget, meget tilfreds med,” siger hun.  

For senfølger efter covid-19 er ikke den enkeltes individuelle problem. Det er et fælles anliggende.

”Vi kan godt være bekymrede for den fremtid, de patienter, som har fået senfølger, ser ind i, og netop derfor er det så vigtigt, at de møder en ensartethed i tilbud til behandling og på, hvordan de kommer tilbage til deres job. Det må ikke blive til et spørgsmål om, hvorvidt man har den ene eller anden arbejdsgiver eller om, hvor i landet man bor.”

Endnu ukendt sygdom

Også Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) skriver i dag i et længere indlæg om følgegruppen på sin Facebook-væg: 

”Vi ved endnu ikke, hvor lang tid senfølgerne efter overstået sygdom vil være der hos den enkelte. Men vi ved, at det er en alvorlig konsekvens af virussygdom, som vi ikke endnu kender det præcise antal for i Danmark, men internationalt anslår man, at mellem 5-10 procent kan få senfølger efter at have haft coronavirus,” skriver han og understreger, at ekspertgruppen skal sikre et bedre grundlag for rehabilitering, behandling og genoptræning til dem, der har brug for det.

”Det, der er helt sikkert, er, at vi nøje skal følge og studere, hvordan coronavirus påvirker kroppen på længere sigt.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev