Annonce

Guide om mundbind

Tema: Coronavirus

Kend reglerne:
Må din leder forbyde mundbind?


Må min leder nægte mig at bruge mundbind? Og kan jeg få stillet mundbind til rådighed, hvis jeg er afhængig af offentlig transport for at komme på arbejde? Det er blot nogle af de spørgsmål, Fagbladet FOA vil forsøge at give dig svar på.

Annonce

”Mundbind er kun et ekstra lags beskyttelse. Et supplement til de andre tiltag, som vi kender,” sagde Søren Brostrøm på et pressemøde tidligere på måneden, hvor han også påpegede, at et godt stofmundbind er bedre end ingen mundbind overhovedet. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Opdateret efter pressemøde i Statsministeriet d. 15.08.2020

I Danmark stiger coronasmitten i flere kommuner. Derfor bliver brug af mundbind nu et krav på alle tider af døgnet i metroen, bussen og toget. Kravet gælder hele landet fra lørdag den 22. august.

Det slog statsminister Mette Frederiksen (S) fast på et pressemøde i Statsministeriet, hvor  også blandt andet transportminister Benny Engelbrecht (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, deltog for at gøre status på epidemien.

For coronaepidemien er langt fra overstået, og det stiller stadig store krav til hygiejne, afstand – og nu også brug af mundbind.

Derfor vil Fagbladet FOA med hjælp fra Sundhedsstyrelsen og chefjurist i FOA, Ettie Trier Petersen, forsøge at gøre dig klogere på kravene og anbefalingerne for brugen af mundbind.

Læs også: Alt plejepersonale testes for corona i Aarhus

1. Hvornår skal jeg bruge mundbind?

Fra lørdag den 22. august er det et krav, at alle skal bære mundbind på alle tider af døgnet i den offentlige transport.

Sundhedsstyrelsens anbefaling om brug af mundbind i offentlig transport i myldretiden er altså efter pressemødet i Statsministeriet lørdag den 15. august 2020 nu erstattet med et decideret krav til alle former for kollektiv trafik, som gælder hele døgnet og alle dele af landet.

Og kravet om mundbind kan i fremtiden komme til at gælde flere steder, varslede statsminister Mette Frederiksen (S).

Vi begynder med at indføre kravet i den kollektive transport, men det kan sagtens være, at vi kan blive nødt til at indføre det i andre dele af samfundet i fremtiden. For eksempel i supermarkeder og i andre indkøbssituationer eller i kontakten med sundhedsvæsenet som for eksempel hos lægen, sagde hun.

Mundbindet skal enten være et kirurgisk engangsmundbind, et genanvendeligt mundbind af stof eller et visir.

Hvis du er særligt udsat eller i risikogruppen for at blive alvorligt syg ved coronasmitte, anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at du ifører dig mundbind i situationer, hvor du ikke kan overholde afstandskravet. Det kan være i supermarkeder eller ved sociale sammenkomster, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden brug af mundbind, hvis du er smittet eller har symptomer på covid-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset. Det gælder også, hvis du er en nær kontakt og skal testes.

Derudover anbefales det også at bære mundbind, hvis du ankommer i for eksempel lufthavnen, efter du har rejst i et højrisikoområde og skal i selvisolation. Hvis du er til store forsamlinger, som for eksempel en demonstration, og det ikke er muligt at holde afstand. Og hvis du er pårørende til en person i en øget risikogruppe og ikke kan holde den anbefalede afstand. Afstandskravet er én meter, mens det for sårbare personer er to meter.

Grupper, hvor indkøb af mundbind vil være en væsentlig økonomisk byrde, kan henvende sig til kommunen og få udleveret mundbind. Det kan være personer på kontanthjælp, integrationsydelse eller socialt udsatte på herberger og væresteder.

Læs også: Ferien er forbi: Her er corona-reglerne i dagtilbud

2. Må jeg bruge mundbind på mit arbejde, hvis jeg føler mig mere tryg ved det?

Her er der nogle forhold, der bør overvejes, når du har et arbejde med kontakt til borgere. Hvis du arbejder inden for social- og sundhedsområdet, er det vigtigt, at mundbind ikke er uforeneligt med de hygiejniske forskrifter for arbejdet eller i øvrigt skaber utryghed for borgerne. Det er også vigtigt, at du samtidig sørger for at beskytte dig med de værnemidler, sundhedsmyndighederne foreskriver.

Hvis du arbejder på daginstitutionsområdet eller er dagplejer, er det vigtigt, at dit mundbind ikke skaber utryghed hos børnene og i øvrigt er foreneligt med de hygiejniske forskrifter.

Hvis du arbejder i andre borgerrettede funktioner, eksempelvis buschauffør, så vil der næppe være forhold, der kan tale mod, at du bærer mundbind.

Under alle omstændigheder vil det være en god idé at gå i dialog med din leder om din brug af mundbind.

3. Hvad hvis min leder nægter mig at bruge mundbind?

Hvis din leder nægter dig at bære mundbind, så er det FOAs opfattelse, at du bør rette dig efter lederens pålæg. Du bør dog sammen med din tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller din lokale FOA-afdeling bede lederen om en begrundelse for, at du ikke må bære mundbind. Der bør være en saglig begrundelse for din leders beslutning.

4. Kan jeg få mundbind stillet til rådighed, hvis jeg er afhængig af offentlig transport for at komme på arbejde?

Det kan du ikke, da transporten til og fra og dit arbejde ikke er din arbejdsgivers ansvar. Hvis du som led i dit arbejde skal bruge offentlig transport, som for eksempel en udflugt med børn eller beboere, så skal din arbejdsgiver stille mundbind til rådighed. Akkurat på samme måde som de skal stille tog- eller busbilletten til rådighed.

5. Må jeg benytte mig af mundbind fra min arbejdsplads til privat brug?

Nej. Du må ikke tage mundbind fra din arbejdsplads og benytte dem privat. Det vil kunne karakteriseres som tyveri. I foråret blev et flertal i Folketinget enige om at skærpe straffen for lovovertrædelser, der bliver begået i forbindelse med coronaepidemien. Herunder tyveri af håndsprit og værnemidler.

6. Er du i tvivl om, hvordan du bruger dit mundbind korrekt?

Så kan du se Sundhedsstyrelsens video her, hvor direktør Søren Brostrøm forklarer, hvordan man tager det korrekt på og af.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA

Opdateret med nye krav om mundbind i den kollektive trafik på alle tider af døgnet efter pressemøde i Statsministeriet 15.08.2020

Sådan bruger du mundbind

Brug mundbind i følgende situationer:

  • Hvis der er smittet eller i risiko fora t være smittet med coronavirus og du bevæger dig ud, f.eks. for at blive testet
  • Ved rejser i kollektiv transport
  • Hvis du er i risiko for et alvorligt forløb ved coronavirus og er steder, hvor det er svært at holde afstand
  • Hvis du skal besøge en person i øget risiko
  • Ved store forsamlinger, f.eks. et optog, hvor det kan være svært at holde afstand

Du er undtaget, hvis:

  • Du er under 12 år
  • Du er syg eller har handicap, der forhindrer brug af mundbind, f.eks. personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau eller har fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at du ikke selv kan fjerne mundbindet
  • Du har et betydeligt ubehag ved at bære det
  • Mundbindet kan fjernes kortvarigt for at drikke, tale med folk, der skal mundaflæse eller ved identifikation fra f.eks. politi.

Læs meget mere om, hvordan du bruger mundbind, gode råd og hvilke typer du kan bruge her.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev