Annonce

Strøget i København

Guide: Det skal du vide om dine indefrosne feriepenge


Selvom et flertal i Folketinget mandag blev enige om, at tre ud af fem ugers indefrosne feriepenge skal udbetales, står det stadig ikke helt klart, hvordan det mere præcist kommer til at foregå. Det har udløst en lang række spørgsmål, som Fagbladet FOA vil forsøge at besvare.

Annonce

De tre ugers indefrosne feriepenge bliver udbetalt senest oktober.  De resterende to uger skal der forhandles videre om til efteråret. Målet med aftalen er, at den skal være med til at sætte skub i økonomien.  Colourbox

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

For mange danskere var det en glædelig nyhed, da der endelig blev givet grønt lys til udbetalingen af tre ugers optjent ferie, som ellers først skulle ende i danskernes lommer, når man forlod arbejdsmarkedet.

Det har dog også givet anledning til opfølgende spørgsmål: Hvad hvis jeg har et fleksjob, eller jeg er elev? Og bliver pengene modregnet i mine ydelser?

Den konkrete udmøntning af de indefrosne feriepenge ligger ikke fast endnu. Regeringen vil gå i dialog med arbejdsmarkedets parter og ATP, der administrerer lønmodtagernes feriepenge, for at nå frem til en løsning. 

Med hjælp fra Finn Grønmar, der er konsulent i FOA Overenskomst, vil Fagbladet FOA forsøge at gøre dig klogere på, hvad der er op og ned i aftalen. Vi råder dig desuden til at tjekke din lønseddel eller borger.dk

1: Hvem kan få de indefrosne feriepenge udbetalt?

Alle, der har haft et arbejde og modtaget løn i perioden fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020, vil have indefrosne feriepenge til gode. Hvor mange feriedage de dækker, og hvor mange feriepenge det drejer sig om, kommer helt an på, hvor mange måneder du har arbejdet i denne periode. Det vil sige, at også fleksjobbere, vikarer, elever og andre, der har haft et arbejde i hele eller dele af perioden får udbetalt feriepenge.

Læs også: Aftale om feriepenge er landet: Se her, hvor meget du får

2: Indgår mine tillæg i beregningen af mine indefrosne feriepenge?

Ja. Alle skattepligtige løndele, uanset om det er fast løn eller særydelser, er en del af den ferieberettigede løn, og dermed indgår det også i grundlaget for beregningen af din feriegodtgørelse.

3: Hvad hvis nu, jeg ikke har opsparet tre ugers ferie?

I aftaleteksten fra regeringen og et flertal af Folketingets partier står der, at udbetalingen af feriepengene vil udmønte sig i et beløb svarende til op til tre ugers ferie. Derfor er det FOAs bedste bud, at hvis man den 31. august 2020 har optjent mindre end tre ugers ferie, så får man det hele udbetalt på én gang. Men det er vigtigt at understrege, at det ikke er slået fast endnu.

Læs også: Nye ferieregler: Sådan er din ferie sikret næste år

4: Bliver mine indefrosne feriepenge modregnet i mine offentlige ydelser?

Nej. I aftaleteksten står der således:

”Udbetalingen af feriemidlerne vil ikke blive modregnet i indkomstoverførsler mv.”

Derfor vil du modtage dine feriepenge oveni din pension, fleksløntilskud, arbejdsløshedsdagpenge osv.

5: Kommer jeg til at mangle feriepenge næste år, når de indefrosne feriepenge bliver udbetalt?

Nej. De indefrosne feriepenge har ikke noget at gøre med din fremtidige ferie. De indefrosne feriepenge var forudsat til at blive udbetalt, når du går på pension. Nu udbetales de bare tidligere for at sætte gang i økonomien efter coronakrisen.

6: Får jeg også del i de indefrosne feriepenge, hvis jeg har været på barsel i overgangsperioden?

Hvis du har været ansat og fået løn- og pensionsindbetalinger, mens du har været på barsel, så har du også feriepenge til gode.

Prøv vores ferieberegner

Indtast din månedsløn nedenfor - uden punktummer eller kommaer - og se hvor mange penge, du kan få udbetalt. Det er vigtigt at huske, at beløbet, maskinen spytter ud, er før skat. Beregneren vil vise tre ud af fem ugers opsparet feriepenge for 12 måneder.

Kort om overgangsperioden

  • De indefrosne feriepenge er optjent i det, der kaldes overgangsperioden. Den løber fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020.
  • I overgangsperioden opsparer du 12,5 procent af din ferieberettigede løn.
  • Overgangsperioden blev lavet, så lønmodtagere ikke havde et helt års ekstra opsparet ferie i overskud, inden den nye ferielov starter den 1. september 2020.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev