Annonce

mennesker med hvid dragt

Tema: Coronavirus

Eksplosiv stigning i anmeldte corona-arbejdsskader 


Nye tal indikerer mere end en tredobling i antallet af anmeldte corona-arbejdsskader.

Annonce

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har nu registreret 443 arbejdsskadeanmeldelser relateret til corona-epidemien. Nye tal indikerer, at antallet af anmeldelser reelt er mere end tre gange større. Ritzau Scanpix

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Langt flere danskere end hidtil kendt har anmeldt en arbejdsskade på grund af coronavirus.  

1.518 personer har fra februar til 29. maj anmeldt en arbejdsskade, hvor Arbejdstilsynet vurderer, at en "stor del af tilfældene vedrører COVID-19".

Det fremgår af en aktindsigt i dataudtræk fra registreringsværktøjerne EASY og ESS, som Arbejdstilsynet har gennemført, og som Fagbladet FOA har set.

"Det er bekymrende med en så kraftig stigning i anmeldelser, men faktisk ikke overraskende, når vi ved, at omkring en tredjedel af alle omtrent 12.000 smittede på landsplan arbejder på ældre- og sundhedsområdet. Set i det lys forventer vi, at tallet stiger endnu mere," siger forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen.

Læs også: Derfor smiler Tina: Nu kan corona anerkendes som arbejdsskade

Dermed er antallet af arbejdsskader relateret til corona-epidemien væsentligt større end de hidtil kendte 443 anmeldelser, som fremgår af den seneste opgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) fra 9. juni.

Intet forkert i opgørelse

Selvom antallet af anmeldte corona-arbejdsskader reelt er langt højere, end opgørelsen fra AES viser, er der intet forkert i opgørelsen.

Læs også: FOA: Husk at anmelde coronasmitte som arbejdsskade

"Ulykkesanmeldelsen går i første omgang til arbejdsgiverens forsikringsselskab/forsikringsenhed, der skal vurdere, om sagen skal behandles i AES. De ulykkessager, der er under behandling i forsikringsselskaberne, indgår ikke i AES data," skriver Arbejdstilsynet i en forklaring til dataudtrækket.

Første sager er afgjort

AES oplyser, at der indtil videre er truffet afgørelse i fem sager. Af diskretionshensyn ønsker AES på nuværende tidspunkt ikke at oplyse, om de færdigbehandlede anmeldelser er blevet anerkendt som arbejdsskade. 

I den seneste vejledning om arbejdsskader udarbejdet af Beskæftigelsesministeriet, Arbejdstilsynet og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring står der, at covid-19 kan anerkendes som arbejdsskade, hvis det er sandsynligt, at man er smittet på arbejde. Og at sager, hvor smittede er blevet alvorligt syge, skal hastebehandles.

Tabel 1: Antal arbejdsulykker anmeldt og registreret i EASY, hvor skaden er angivet som 'akut infektion' eller 'andre former for forgiftning og infektion' 

Februar: 76
Marts: 91
April: 331
Maj: 893
Note: Før februar 2020 lå det samlede månedlige antal anmeldelser i de udvalgte kategorier under 50 tilfælde.
Kilde: Dataudtræk udført af Arbejdstilsynet

Tabel 2: Antal erhvervssygdomme anmeldt og registreret i ESS med coronavirus som påvirkning eller diagnose

Marts: <5
April: 58
Maj (til og med 29. maj): 69
Note: Der er ingen anmeldelser før marts 2020, der opfylder kriterierne.
Kilde: Dataudtræk udført af Arbejdstilsynet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev