Annonce

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på vej gennem lokale

Tema: Coronavirus

Minister: For risikabelt med tilsyn i sundheds- og ældreplejen


På trods af kritik, fastholder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at der fortsat ikke skal være målrettede tilsyn i sundheds- og plejesektoren. Arbejdstilsynet skal dog hurtigst muligt på fuldt blus, lover han.

Annonce

Arbejdstilsynet spiller en vigtig rolle for de ansattes sikkerhed og skal hurtigst muligt på fuldt blus igen, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, som dog ikke vil pege på præcist, hvornår det sker. Iben Gad

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Opdateret 26.05.2020 om antal tilsynsbesøg i sundheds- og ældreplejen under coronakrisen.

Efter måneder uden almindeligt tilsyn på arbejdspladserne åbnede Arbejdstilsynet for nyligt for at udvide en række kontrolbesøg. Dog stadig med begrænsede tilsyn i pleje- og hospitalssektoren, hvilket skabte utilfredshed i FOA.

Nu understreger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at Arbejdstilsynet hurtigst muligt skal på fuldt blus, så også arbejdspladser i ældreplejen og på hospitalerne snart kan få målrettede tilsyn og vejledning igen.

”Det er ingen hemmelighed, at det er en svær balance, og derfor følger vi udviklingen tæt, så vi hurtigst muligt kan få Arbejdstilsynet på fuldt blus, når situationen tillader det,” skriver Peter Hummelgaard i en mail til Fagbladet FOA.

Læs også: Hver fjerde i ældreplejen mangler værnemidler

FOA: Helt urimeligt

Begrundelsen for at undtage de to sektorer til at begynde med var smittefare. Sådan lød det i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet, hvor der samtidig blev understreget, at tilsyn fortsat vil blive foretaget, hvis der er sker alvorlige ulykker eller klager.

Det vakte harme hos forbundsformand i FOA Mona Striib.

”Det er helt urimeligt, at der ikke føres tilsyn med, om der for eksempel er tilstrækkelige værnemidler, og om der tages hånd om det psykiske arbejdsmiljø for de medarbejdere, der længe har været under et ekstraordinært pres,” lyder det fra Mona Striib.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Utrygge ved at gå på arbejde

FOA har under hele coronakrisen fået mange henvendelser fra medlemmer, der er utrygge ved at gå på arbejde. Blandt andet på grund af manglende værnemidler. I en nylig undersøgelse svarer hver fjerde medarbejder i ældreplejen, at de har manglet værnemidler på trods af Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Samtidig genåbner samfundet mere og mere, og blandt andet åbner ældreplejen for besøg. Ifølge Mona Striib understreger medlemmernes bekymringer netop behovet for tilsyn.

”Det er på høje tid, at Arbejdstilsynet viser, at de er der for de mange medarbejdere på plejecentre, hospitaler og hjemmeplejen. Faktisk er det en skandale, at det ikke er sket for længe siden. Hvis ikke medarbejderne i en situation som denne kan regne med, at Arbejdstilsynet er der for dem, hvornår kan de så?,” spørger Mona Striib.

A4 Arbejdsmiljø har for nyligt undersøgt Arbejdstilsynets opgaver i periode 13. marts til 13. maj 2020. Kun 12 ud af de i alt 2196 tilsyn skete i sundheds- og plejesektoren. Samtidig stammer 75 procent af alle anmeldelser om corona arbejdsskader fra ansatte på hospitaler, plejehjem og i hjemmeplejen.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Minister: Jeg forstår behovet

Ifølge Peter Hummelgaard har alle Folketingets partier indgået en aftale, som understreger, at Arbejdstilsynet og andre kontrolmyndigheder skal følge med i takt med genåbningen.

Det betyder dog, at det lige nu fortsat vurderes for risikabelt at udvide de målrettede tilsyn til sundheds- og plejesektoren. Præcist hvornår, Arbejdstilsynet igen er på fuldt blus, vil ministeren ikke pege på.

”Jeg kan sagtens forstå, at der også er en efterspørgsel efter at få genoptaget de almindelige tilsyn, og jeg ser selvfølgelig helst, at Arbejdstilsynet kommer tilbage i fuld drift, når situationen tillader det. For tilsynet spiller en vigtig rolle for de ansattes sikkerhed og for vores arbejdsmarked,” siger ministeren.

Han tilføjer, at hvis en medarbejder oplever, at der er noget alvorligt galt på deres arbejdsplads, har de altid mulighed for at kontakte Arbejdstilsynet, der så foretager en konkret vurdering af, om der skal gennemføres et tilsyn.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev