Annonce

600 millioner kroner til psykiatrien betyder flere hænder og senge

Finanslovens 600 millioner kroner til psykiatrien skal bruges til flere medarbejdere og flere sengepladser. Et tiltrængt løft, mener formand for FOAs Social- og Sundhedssektor om udmøntningen af aftalen, der faldt på plads i dag. 

Annonce

Aftalen om udmøntningen af finanslovens 600 millioner kroner til psykiatrien er landet. 510 millioner kroner årligt skal gå til bedre normeringer og flere pladser i psykiatrien. 90 millioner kroner årligt skal løfte retspsykiatrien. Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Pladserne i psykiatrien skal være bedre, og der skal være flere af dem. 

Derfor skal finanslovsaftalens 600 millioner kroner til psykiatrien også primært bruges til personale og sengepladser. Det fremgår af aftalen om udmøntningen af de 600 millioner kroner mellem Regeringen og Danske Regioner, som i dag blev fremlagt på et pressemøde.

Læs også: FOA og SIND: 600 millioner til psykiatrien er en god start

”Jeg er glad for, at vi sammen med aftalepartierne fra finansloven og Danske Regioner er blevet enige om at få flere hænder på gulvet, højne kvaliteten i behandlingen og også konkret udbygge vores psykiatri med flere sengepladser,” sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om udmøntningen, der primært skal bruges til en forbedret normering i psykiatrien som helhed og samtidig forbedre forholdene i retspsykiatrien.

150 sengepladser

”Med aftalen tager vi endnu et skridt mod at gøre psykiatrien bedre,” sagde også regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen, som påpegede, at aftalen giver mulighed for at disponere anderledes over de 150 sengepladser, der hidtil har været reserveret til særligt udsatte patienter. De 150 pladser har længe været genstand for diskussion, idet mange af dem har stået tomme, mens andre patienter blev sendt hjem igen på grund af pladsmangel. 

Løser ikke alle problemer

Men aftalen er kun første skridt på vejen mod en værdig psykiatri, lød det blandt andet fra Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen. 

Læs også: Klumme: Psykiatrien får et mærkbart løft

”Vi er rigtig glade for, at der nu kommer flere midler til den hårdt trængte psykiatri, der har været underprioriteret i alt for mange år,” sagde han og fortsatte:

”Men det er klart, at denne her aftale ikke løser alle problemerne i psykiatrien, og derfor er det helt afgørende, at ministeren snart indkalder til forhandlinger om en hårdt tiltrængt 10-års plan for psykiatrien,” sagde han.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke lovede, at han vil indkalde til forhandlinger om 10-årsplanen for psykiatrien, så snart "situationen er klar til det", og pegede på de udfordringer, regeringen har haft på grund af coronakrisen. 

”Men vi kommer ikke til at vente på, at epidemien er slut, før vi går i gang med 10-årsplanen,” lovede han. 

Kun første skridt

Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, er tilfreds med prioriteringen. 

”Vi synes, det er godt, at pengene går til mere personale og flere sengepladser, for det har der været behov for. Så skal vi ikke se de situationer, hvor vi vender patienterne om i døren og sender dem tilbage ubehandlet,” siger han. 

Læs også: Klumme: Psykiatrien skal have et løft

Samtidig er de 600 millioner kun første skridt. 

”Vi er overhovedet ikke i mål i forhold til det, vi gerne vil. Coronakrisen skal ikke gå ud over dem, der i forvejen har det sværest, så vi skal i gang med den 10-årsplan for psykiatrien. Det kan kun gå for langsomt.”

Mere pædagogisk personale

Også Knud Kristensen, formand i SIND, Landsforeningen for psykisk sundhed, synes, aftalen ser lovende ud. 

”Vi har helt tiden argumenteret for, at man primært skulle bruge pengene til flere hænder. Det har de lyttet til, og det er vi glade for. ” Samtidig er det ifølge formanden godt, at der er fokus på at ansætte ikke kun læger og sygeplejersker, men også for eksempel pædagogisk personale, ergoterapeuter og fysioterapeuter. 

”I takt med at man har skåret ned, har der været mere fokus på de rent medicinske behandlinger og mindre på de andre behandlingstyper. At man nu taler om at ansætte andre faggrupper, peger på, at man vil opprioritere de ikke-medicinske behandlingstilbud,” siger Knud Kristensen og understreger, at det er nu, med 10-årsplanen, det rigtige arbejde begynder. 

”Vi har været utålmodige, og det er dejligt at høre, at de ikke har glemt 10-årsplanen.”

Det skal de 600 millioner kroner bruges til

  • Der er 510 millioner årligt til styrket kapacitet og bedre normeringer i form af flere pladser og mere personale. 
  • Ud af de 510 millioner kroner skal der bruges 150 millioner kroner årligt i 2020-2023 til at forbedre de fysiske rammer omkring patienterne.
  • 90 millioner kroner årligt skal løfte retspsykiatrien.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev