Annonce

Tema: Coronavirus

Overvægtige i større risiko for coronasmitte


På flere plejehjem bliver der taget hensyn til de medarbejdere, der er i risiko for corona. Bare ikke når det handler om de svært overvægtige. "Det er et følsomt emne," siger Pia Noach, der er arbejdsmiljørepræsentant på et ældrecenter og nu vil tage Sundhedsstyrelsens nye råd op med sin leder. 

Annonce

"Som svært overvægtig kan man gå med bekymringen for at være i risikogruppen, men man kan være bange for, at det er ens egen skyld. Det tænker man som overvægtig. Men man kan sige fra med alle de andre risikofaktorer, og der bliver der taget hensyn,” siger Pia Noach, der er arbejdsmiljørepræsentant og selv tidligere har været svært overvægtig. Victoria Mørck Madsen

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Tidligere på ugen præciserede Sundhedsstyrelsen hvilke personer, der er i risikogruppen for coronavirus. Nu fremgår det, at man som svært overvægtig med en BMI på over 35 er i risikogruppen, uanset om man har andre kroniske sygdomme.  
 
Sten Madsbad, der er overlæge på Hvidovre Hospital og blandt andet forsker i diabetes og fedme, forklarer, at man tidligere har set, at svær overvægt i sig selv kan være en risikofaktor, når man bliver syg. 
 
”Man ved, at det er farligt fra tidligere influenzaepidemier. Ved influenzaepidemien i 2009 var det samme type virus som nu – nemlig en coronavirus. Dengang viste det sig, at svær overvægt forværrede sygdommen, og der var dobbelt så mange med svær overvægt, der blev indlagt eller døde,” siger Sten Madsbad. 
 
Fagbladet FOA har foretaget en rundringning til tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter på seks plejehjem, der alle har haft coronavirussen inde for dørene. 
 
Ingen af de adspurgte har oplevet, at der er blevet taget stilling til folks vægt eller BMI i forhold til hvilke medarbejdere, der har haft direkte kontakt med coronasmittede beboere. Til gengæld er der blevet taget hensyn til andre risikofaktorer. 
 
Flere af dem nævner, at det slet ikke har været på tale, og at det kan være tabubelagt at snakke om folks vægt. Det kan Pia Noach, der er arbejdsmiljørepræsentant på Bofællesskabet Krogholmgård, nikke genkendende til. Hun er selv tidligere svært overvægtig, og hun er medlem af Landsforeningen for Overvægtige. 
 
”Det er et følsomt emne, så det kan være svært at tage snakken. Som svært overvægtig kan man gå med bekymringen for at være i risikogruppen, men man kan være bange for, at det er ens egen skyld. Det tænker man som overvægtig. Men man kan sige fra med alle de andre risikofaktorer, og der bliver der taget hensyn,” siger Pia Noach. 
 
På Krogholmgård - et ældrecenter i Rudersdal Kommune - er der heller ikke tidligere taget stilling til folks overvægt i forbindelse med arbejdet med de coronasmittede. Det har Pia Noach tænkt sig at gøre noget ved, nu da Sundhedsstyrelsens har præciseret, at svær overvægt sætter en i risikogruppen.
 
”Jeg har selv tidligere gjort mig tanker om det, men med den nye udmelding om, at man som svært overvægtig i sig selv er i risikogruppen, vil jeg bringe det på banen på min arbejdsplads. Det er vigtigt at inddrage folk og tage snakken, specielt fordi det kan være så tabubelagt,” siger hun. 
 
Det er specielt central fedme, som er koncentreret omkring maven, der er associeret med en øget risiko, fortæller overlæge Sten Madsbad fra Hvidovre Hospital. Ifølge ham har man mere eller mindre central fedme, hvis ens BMI er på over 35, og så er man altså i risikogruppen.
 
”Den centrale fedme er relateret til en lang række følgesygdomme. Man kan få forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme eller diabetes. Den centrale fedme skubber også lungerne sammen, så man ikke kan få luftet igennem. Så hvis man bliver smittet med corona, så er man også i risiko for at få sekundære infektioner som en lungebetændelse,” siger Sten Madsbad. 
 
Hvis man som svært overvægtig er i forstadiet til sukkersyge, så kan coronavirussen også blive det sidste stød til at man får det, forklarer Sten Madsbad. Ifølge ham er noget af det vigtigste man kan gøre som svært overvægtig at få ´luftet ud´ i lungerne ved jævnligt at trække vejret dybt.
 
”Derudover skal man opføre sig efter reglerne, som jo er at holde afstand. Det kan være svært, især som social- og sundhedspersonale der har tæt kontakt til patienter. Så det er klart, at hvis man er svært overvægtig, så skal man ikke sendes i fronten,” siger han.
 

Vi mangler klare retningslinjer

I Landsforeningen for Overvægtige mener Landsformand Per Nielsen at måden, vi som samfund ser på svær overvægt, er en hindring for at tage de nødvendige hensyn til de svært overvægtige på arbejdspladserne. 
 
”Det handler om, om vi ser på svær overvægt som en kronisk sygdom eller ej. Hvis vi ikke gør, så siger vi mellem linjerne, at det er folks egen skyld. Men hvis man ser det som en kronisk lidelse som diabetes, så forholder man sig helt anderledes til det,” siger Per Nielsen. 
 
Han mener, at ledelsen på arbejdspladserne er nødt til at forholde sig til de medarbejdere, der på grund af svær overvægt er i risikogruppen. Men han savner samtidig også, at sundhedsmyndighederne bliver mere klare i spyttet om, hvordan de svært overvægtige selv skal forholde sig til det på deres arbejdsplads.
 
”Det er ikke kun ledelsens ansvar. Vi mangler også nogle helt klare retningslinjer fra myndighederne. Vi ved, at svært overvægtige er i risikogruppen, så det skal skæres mere ud, hvordan de skal agere, fordi det er for diffust lige nu. Derfor bliver folk bekymrede for, hvad de skal gøre,” siger Per Nielsen. 
 
I FOA er formanden for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, ikke i tvivl om, at svært overvægtige skal have de samme hensyn som andre, der er i risikogruppen:
 
”Hvis man er i risikogruppen, så er det lige meget, om det er på grund af det ene eller det andet. Der kan være et stigma omkring det, når det handler om overvægt, men man er altså i risikogruppen, og årsagen ændrer ikke ved, at man skal rette sig efter det. Så jeg kan kun opfordre til, at man har en klar dialog om det på arbejdspladserne, så der ikke er nogen, der bliver udsat for unødig risiko,” siger Torben Hollmann. 

BMI beskriver forholdet mellem din vægt og din højde, og et BMI på mellem 18,5-25 betegnes som normalvægtig. BMI tager dog ikke højde for fordelingen mellem muskler og fedt, så man kan godt have et BMI på over 25 uden at blive betegnet som overvægtig. Du kan beregne din egen BMI her.

Sundhedsstyrelsen har meddelt Fagbladet FOA, at det først mandag er muligt at svare på spørgsmål om sagen.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev