Annonce

Rengøringsassistent Charlotte Søndergaard Madsen

Tema: Coronavirus

Dagens coronahelt: ”Sammenholdet er suverænt.”


Hospitalsmedhjælper Charlotte Søndergaard Madsen gør rent på Gentofte Hospitals COVID-19-afsnit. Fysisk er arbejdet hårdere end normalt, men holdånden blandt kollegerne er vokset. ”Og så er det en luksus at se patienterne få det bedre,” siger hun.

Annonce

"Der er dage, hvor jeg er virkelig træt og har hovedpine, når jeg kommer hjem. Men det er vilkårene lige nu," siger Charlotte Søndergaard Madsen om rengøringsarbejdet på Gentofte Hospitals COVID-19-afsnit. Privatfoto

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

"Når man arbejder med syge mennesker, vil man jo virkelig gerne gøre det godt. Derfor er min tankegang, at hvis det var mig, der lå i den seng, så ville jeg også have, at der var nogen til at gøre ordentligt rent for mig."

Sådan fortæller Charlotte Søndergaard Madsen, der er hospitalsmedarbejder i Gentofte Hospitals rengøring. Her har hun gjort rent på COVID-19-afsnittet, siden det åbnede midt i marts. Og det er en opgave, hun er rustet til. Charlotte har nemlig tidligere erfaring med isolationsrengøring på hospitalsafdelinger med smitsomme sygdomme.

I begyndelsen var der dog nogle af hendes kolleger, der var bekymret for smittefaren, fortæller Charlotte. Gentofte Hospital valgte derfor at holde individuelle samtaler, hvor Charlotte og hendes kolleger fik mulighed for at få afklaret de tvivlsspørgsmål, de nu engang havde.

"Proceduren er ikke så anderledes end for eksempel med MRSA, der er en smitsom bakterieinfektion. Men det var godt at have den samtale og få stillet de nødvendige spørgsmål til hygiejnesygeplejersken, så vi var fuldstændige skarpe på vores opgaver. Der bliver passet godt på os," siger Charlotte.

Læs også: Dagens coronahelt: Jeg lever med risikoen ved at være i frontlinjen

En holdånd som aldrig før

Hun oplever at have mindre travlt, end hun plejer. Til gengæld er den fysiske belastning værre. Hun beskriver sit aktuelle arbejdstøj som 'ubehageligt'. Det er svært at ånde i, men det er nødvendigt at være beskyttet. 

Og engangsredskaber som eksempelvis gulvmopper glider ikke med den samme lethed, som sædvanligt. Det koster flere kræfter. Og mængden af klor, der bliver brugt til at rense kritiske kontaktoverflader, har sine konsekvenser.

"Der har været dage, hvor jeg har været virkelig træt og har haft hovedpine, når jeg kom hjem. Det samme oplever mine kolleger også. Men sikkerhedskravene er, som de er, så det er desværre vilkårene," siger Charlotte.

Til gengæld har hun oplevet et kollegialt sammenhold som aldrig før. Det har, siger hun, "været det bedste i en tid, alle gerne havde været foruden". Og det gælder alle fra ledelsen, som sørger for, at de er nok medarbejdere til at kunne gøre ordentligt rent, og til plejepersonalet, som Charlotte godt kan hjælpe med at fjerne medicinbakker. Det plejer hun ikke at gøre. 

"Man har bare fornemmet en holdånd hele vejen rundt, og at det her skulle vi nok klare," siger Charlotte.

Læs også: Dagens coronahelt:  Paramediciner tester på plejehjem og bosteder 

En luksus at se patienter få det bedre

Der er også en vis dobbelthed i Charlottes arbejde i øjeblikket. Hver dag ser hun de mennesker, der er så syge af corona, at de har brug for hospitalshjælp. Og det er faktisk betryggende at se menneskene bag de kolde tal, der dagligt rapporteres om. Det giver hende fornemmelsen af, at det ikke står lige så slemt til herhjemme som i Italien, Spanien eller New York. 

"Det er hårdt, at se de her syge mennesker. Men samtidig har jeg også den luksus af at se så mange få det bedre. At se dem komme ud af sengen og se dem begynde at spise. Det er en kæmpe opmuntring."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev