Annonce

Tema: Coronavirus

Sundhedspersonale skal ikke bevise at coronasmitte er sket på arbejdet


Efter længere tids kritik har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring nu meldt ud, at sundhedspersonale ikke skal påvise en konkret smittekilde, hvis de anmelder coronavirus som en arbejdsskade.

Annonce

Faggrupper, der har tæt borgerkontakt, der medfører en særlig risiko for smitte, skal ikke påvise en konkret smittekilde, hvis de anmelder coronavirus som en arbejdsskade.  iStock

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Hvis man som sundhedspersonale har været smittet med coronavirus og har anmeldt det som en arbejdsskade, skal man ikke påvise en konkret smittekilde. Det skal bare kunne sandsynliggøres, at man er blevet smittet på arbejdet. 
 
Hvis man har borgernær kontakt og dermed er udsat for en særlig risiko, er det normalt tilstrækkeligt til, at man kan sandsynliggøre, at smitten er sket der. Det skriver Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i en pressemeddelelse. 
 

FOA er glad for opblødning

Flere fagforeninger, herunder FOA, har i den seneste tid kritiseret, at for eksempel sundhedspersonale skulle bevise, at der var sket en konkret smitte på deres arbejde. 
 
FOAs formand, Mona Striib, er derfor glad for den nye udmelding, som hun ser som en konstruktiv opblødning i forhold til tidligere udmelding fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
 
”Vi har presset på og haft sagen oppe at vende på tværs af de faglige organisationer, og vi har mindet ministeren om, at det vil være godt, hvis der kom styr på det her. Så det er en fantastisk glædelig nyhed,” siger Mona Striib.
 

Ingen sager afgjort endnu 

FOA anbefaler, at man anmelder en mulig arbejdsrelateret coronasmitte som en arbejdsskade. Det bliver anbefalet ud fra et forsigtighedsprincip, da ingen endnu ved, 
om corona kan udvikle sig til alvorlige følgesygdomme og varige mén hos dem, der bliver hårdt ramt af den nye virus.

Meldingen om, at man ikke skal påvise en konkret smittekilde, gælder læger, social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, portører og rengøringspersonale. 
 
Der står derudover i pressemeddelelsen, at det også gælder andre faggrupper, der har tæt borgerkontakt, der medfører særlig risiko for smitte. Hvilke andre faggrupper, der konkret er tale om, bliver ikke yderligere forklaret. 
 
Det bliver også slået fast, at det i alle tilfælde vil være en konkret vurdering, om coronavirus kan anerkendes som en arbejdsskade, og at diagnosen COVID-19 skal være stillet. 
 
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har indtil nu modtaget omkring 20 anmeldelser af sager relateret til coronavirus, men ingen af dem er blevet afgjort endnu. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev