Annonce

Tema: Coronavirus

Medarbejder og beboere på plejehjem smittet med coronavirus


En medarbejder på plejehjemmet Hørgården i Risskov er blevet testet positiv for coronavirus. Medarbejderen er fast nattevagt, og det kan ikke udelukkes, at vedkommende har bragt smitte med sig til beboerne. Flere tiltag er nu sat i værk på plejehjemmet.

Annonce

En medarbejder på plejehjemmet Hørgården i Risskov er blevet testet positiv for coronavirus. Det kan ikke udelukkes, at vedkommende har bragt smitte med sig til beboerne. Claus Bonnerup

Af Andreas Hemme
Journalist

Af Malin Schmidt
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Opdateret torsdag 12. marts klokken 11.20
Efter at en medarbejder på plejehjemmet Hørgården tirsdag eftermiddag blev testet positiv for coronavirus, viser det sig, at smitten har bredt sig til to beboere. De er onsdag blevet testet positive for virussen. Derudover er 20 medarbejdere på plejehjemmet nu sendt i hjemmekarantæne.

”Seks beboere er testet på grund af symptomer. To beboere har fået konstateret infektion med coronavirus, mens fire resultater er negative. Vi fortsætter al beredskab på plejehjemmet og forsøger at inddæmme smitten i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed,” siger Vibeke Dahmen, der er viceområdechef for Område Nord ved Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til Århus Stiftstidende og fortsætter:

”De to beboere var på aflastningspladser, som holdes helt adskilt fra resten af plejehjemmet. Vi samarbejder med infektionsmedicinsk afdeling om behandling og følger anvisningerne. 20 medarbejdere er samtidig sendt i hjemmekarantæne, fordi de har givet pleje til de to smittede beboere uden brug af værnemidler før 11. marts.”

Opdateret 11. marts kl. 15.06.

Alle beboerne på plejehjemmet Hørgården er sat i hjemmekarantæne i egen bolig, efter at en medarbejder tirsdag eftermiddag blev testet positiv for coronavirus. Medarbejderen har ikke været ude at rejse, og er derfor sandsynligvis blevet smittet af en mødedeltager i en anden forbindelse, skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse. Det er sandsynligvis den første sundhedsmedarbejder på et plejehjem, der er testet positiv.

”Efter vi har fået testresultatet fra den pågældende medarbejder, har vi været i tæt dialog med myndighederne. Vi ved jo ikke endnu, om der er nogle beboere eller andre ansatte, der er smittet på plejehjemmet. Men fordi det er ældre og svage borgere, prøver vi at være på forkant,” siger Vibeke Dahmen, der er viceområdechef for Område Nord ved Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Stor ros til personalet

Forstander på Hørgården Birgitte Thorup Asmussen fortæller til Fagbladet FOA, at der på Hørgården er 42 beboere. Det er langt fra dem alle, der har en demenssygdom, men for dem der har, kan det være en udfordring at have dem i hjemmekarantæne.

”Det kan selvfølgelig være vanskeligt. Nogle af dem bliver på deres stue, mens andre går rundt. Dem prøver vi at være sammen med og guide,” siger Birgitte Thorup Asmussen.

Derudover har hun stor ros tilovers for sine medarbejdere:

”Personalet har været enestående. Tirsdag blev folk længere og hjalp med at få hele beredskabet i sving. De sørgede for, at der er værnemidler nok og satte skilte op, og jeg kontaktede de pårørende,” siger Birgitte Thorup Asmussen.

Afslutningsvis fortæller hun, at der er indkaldt ekstra nattevagt, men at de ellers kører efter det planlagte vagtrul.

Vi bevarer begge ben på jorden

Lone Susan Knudsen, der er husassistent og tillidsrepræsentant på Hørgården, fortæller, at medarbejderne på trods af situationen overordnet tackler det hele på en god måde.

”Det er en helt anden situation, end vi er vant til. Vi har nærmest været mandsopdækket af medierne i dag, og det sætter da nogle tanker i gang. Men vi bevarer begge ben på jorden, og vores ledelse har simpelthen håndteret det så fint. Så på nuværende tidspunkt synes jeg, at vi har styr på situationen,” siger Lone Susan Knudsen.

Hun fortæller, at der er tæt samarbejde med myndighederne, og at de derudover gør, hvad de kan for at passe på beboerne og hinanden.

”Vi praktiserer det, vi kalder ’overdreven håndhygiejne, og så er der værnemidler klar alle vegne, så man kan afskærme sig selv og beboerne. Jeg står i køkkenet, og der får vi også løbene informationer i forhold til alt fra rengøring til modtagelse af varer. Vi er gode til at snakke med hinanden, hvis der er noget vi er i tvivl om,” siger hun.

Hvordan det bliver de kommende dage, kan Lone Susan Knudsen ikke spå om. Hun har dog et godt råd, hvis andre ender med at stå i samme situation.

”Jeg kan ikke sige, hvordan situationen bliver, hvis nogle af beboerne bliver testet positive. Der er mange aspekter i det her, og det er simpelthen alfa og omega, at ledelsen løbende holder os informeret om, hvordan vi skal forholde os,” siger Lone Susan Knudsen.

”Den nære kontakt vi har haft med ledelsen de seneste dage, har betydet, at vi som medarbejdere har følt os trygge i det,” siger Lone Susan Knudsen. Niels Aage Skovbo
Besøg ikke beboerne
I pressemeddelelsen oplyser Aarhus Kommune, at der er sat en række tiltag i værk, for at sikre både plejehjemmets beboere og medarbejdere.

Der er blandt andet etableret et samarbejde med Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, beboerne bliver testet for smitte, og andre medarbejdere med symptomer er blevet bedt om at blive hjemme og kontakte egen læge.

”Seks beboere har symptomer på infektion, som i værste tilfælde kan være coronavirus. Derudover har vi aktuelt fire medarbejdere, som er sygemeldt, og hvad det er, de fejler, ved vi ikke. De er blevet bedt om at blive hjemme,” siger Vibeke Dahmen til Ritzau.

Derudover er alle pårørende blevet kontaktet, og de er blevet opfordret til ikke at besøge beboerne. Det samme gælder alle andre aftaler, som beboerne har, som for eksempel frisøraftaler, aftaler med fodterapeuter og lignende. Styrelsen for Patientsikkerhed har været til stede på plejehjemmet og har meldt tilbage, at plejehjemmets plan for foreløbige tiltag er god, skriver Aarhus Kommune i pressemeddelelsen.

Daginstitution lukket

Her til formiddag er daginstitutionen Hyldebærhuset i Hyllinge i Næstved Kommune blevet lukket, fordi en bedsteforælder til et af børnene er testet positiv med Covid-19. Familien er nu i karantæne, oplyser daginstitutionens leder Glennie Anegaard Michaelsen over for TV2 ØST.

”Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og er i tæt dialog med både familien og myndighederne,” siger institutionens leder Glennie Anegaard Michaelsen, der her til formiddag måtte ringe til forældrene til institutionens 41 børn og bede dem hente børnene.

Lukningen sker efter at have konfereret med Sundhedsstyrelsens hotline. Hvornår institutionen åbner igen er stadig uvist.

Opdatering: Artiklen er opdateret med information om, at den første danske institution nu er lukket på grund af coronasmitte.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev