Annonce

Køkkenmedhjælper Anusorn Sakunhong med snittemaskine

Snittemaskine skåner arme og skuldre


Et ton grøntsager om dagen. Så meget bliver der snittet i EAT-køkkenet, der laver mad til skolebørn.

Annonce

Køkkenmedhjælper Anusorn Sakunhong, 39, er i gang med at betjene den snittemaskine, som sparer ham og hans kolleger for en masse arbejde. Iben Gad

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Anusorn Sakunhong er køkkenmedhjælper i EATs produktionskøkken. Her er en grøntsagssnitter med til at gøre livet nemmere, når der skal snittes op til et ton grøntsager dagligt.

Hvad er det specielle ved jeres grøntsnitter?

Den er ekstremt effektiv og hurtig. I dag skal vi for eksempel klargøre 20 kilo persille og 7,8 kilo mynte til en asiatisk risret.

Når det er skyllet og centrifugeret, lægger vi det på transportbåndet, så det selv kører ind i maskinen og falder ned i en boks på den anden side.

Kan den hakke alt?

Ja, og den kan indstilles til både at snitte, rive, skære i skiver eller tern. Den kan skære skiver helt ned til 1 mm. Vi snitter alt lige fra kål, agurker og galangarod til selleri, tomater og chili, og maskinen er nem at indstille, så den passer til det hele, uden at tomaterne bliver mast.

Læs også: Nyt værktøj giver sundere børnemad

Hvordan var det før?

Vi havde en snitter, som man fyldte i fra oven. Det gav mere belastning af arme og skuldre. Tidligere var vi nødt til at købe nogle varer færdigsnittet. Nu kan vi klare det hele selv. Det sparer køkkenet penge på – og kokkene kan få det på præcis den måde, de vil have det.

Betyder det noget for din arbejdsglæde?

Det vigtigste er, at vi har et godt team, og vi er stolte af at lave sund mad til børnene. De grøntsager og krydderurter, der indgår i maden, er friske, fordi vi snitter det hele selv. Indimellem besøger vi skolerne, så vi kan møde børnene. De siger, de er glade for vores mad – og jeg kan se, at de spiser op. Det er dejligt.

Hånd med handske ovenpå grønkål i snittemaskine
Grøntsnitteren sparer køkkenet penge, fordi man undgår at skulle supplere med færdigsnittede grøntsager. Desuden skåner den medarbejdernes arme og skuldre, fordi varerne selv kører ind i den via et transportbånd. Pris: omkring 300.000 kroner (for en model af mærket Kronen). Iben Gad

Skolemad i København

  • I gennemsnit spiser 6.500 elever EAT-skolemaden hver dag, Rekorden på én dag er 10.030 portioner.
  • Maden fremstilles i et centralkøkken, leveres til skolen, varmes og udleveres fra et modtagekøkken af en medarbejder på skolen.
  • I hver EAT-menu udgør mængden af frugt og grønt minimum 1/3 af det samlede måltid.

Læs mere på eat.kk.dk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev