Annonce

Kvinde står på kontor med mappe under armen

Tema: OK20

OK20: Industriforlig tegner godt for FOAs medlemmer


Aftalen om nye overenskomster på industriens område
lægger rammen for hele det private arbejdsmarked. Det lover godt for FOAs kommende forhandlinger, mener forbundets chefforhandler.

Annonce

Sosu-hjælper og tillidsrepræsentant Janne Kragh ser de netop indgåede forlig i industrien som et godt grundlag, når FOA skal forhandle for sine 5.000 privatansatte medlemmer. "Det er nogle gode resultater. Dem kan vi også få glæde af," siger hun.  Heidi Lundsgaard

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Dansk Industri og fagforeningerne i CO-Industri har indgået forlig om nye overenskomster for cirka 230.000 ansatte.

Traditionelt lægger dette forlig de overordnede rammer for de overenskomster, der skal forhandles efterfølgende. Herunder overenskomsterne for FOAs cirka 5.000 medlemmer, der er ansat i private virksomheder, især private plejefirmaer.

”Aftalen giver et fint udgangspunkt for FOAs forhandlinger, som nu for alvor går i gang,” siger næstformand i FOA, Thomas Enghausen, der står i spidsen for FOAs forhandlingsdelegation.

Fritvalgskonto øges markant

Han er især tilfreds med, at den såkaldte ”frivalgskonto” bliver markant øget i løbet af den treårige overenskomstperiode, nemlig fra tre til syv procent af lønnen. Men han glæder sig også over ekstra tre ugers lønnet forældreorlov til den anden forælder. Dermed øges orlovsperioden med løn fra 13 til 16 uger, hvoraf 8 uger fremover er øremærket til hver forælder.

”Aftalen slår et slag for ligestillingen, og den forbedrede fritvalgsordning betyder større fleksibilitet, så man som medarbejder kan vælge, hvordan lønnen skal udbetales alt efter, hvor man er i sit liv,” siger Thomas Enghausen.

Indbetalingerne til fritvalgskontoen kan efter den enkeltes eget valg bruges til løn, pension eller fridage.

Flere vil bruge fleksibilitet

Tillidsrepræsentant Janne Kragh, der arbejder som social- og sundhedshjælper i SvanePleje Odense mener også, at industriforliget lægger et godt fundament for FOAs forhandlinger, som hun selv skal deltage i.

”På min arbejdsplads har vi endnu ikke fået snakket om forliget. Men jeg synes, at de større elementer, som har været fremme i pressen, lover godt. Dem kan vi også få glæde af,” siger hun til Fagbladet FOA.

Ligesom Thomas Enghausen hæfter hun sig ved den markante forøgelse af fritvalget.

”Det er et rigtig godt resultat. Når beløbet bliver større, tror jeg, at flere vil benytte sig af fleksibiliteten og ikke bare bruge fritvalget til højere løn,” siger Janne Kragh.

Minimumsløn stiger

Industrioverenskomsterne dækker det såkaldte ”minimallønsområde”, hvor minimumslønnen aftales i overenskomsten, mens øvrige lønstigninger skal aftales lokalt, på den enkelte virksomhed.

I det nye forlig stiger minimumslønnen per time med 2,5 kroner hvert år, altså med 7,5 kroner i overenskomstperioden 2020-2023. Det svarer til en lønstigning på cirka 6 procent.

FOAs medlemmer arbejder på normallønsområdet, hvor størstedelen af lønstigningerne aftales i overenskomsten. Lønrammen her bliver traditionelt lagt, når der opnås forlig på transportområdet. Det er ved tidligere overenskomstforhandlinger sket nogle uger efter industriforliget.

Alle forlig skal godkendes af medlemmerne ved urafstemning, inden de kan træde i kraft.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev