Annonce

Tema: OK20

OK20: FOA kæmper for omsorgsdage til alle

Overenskomstforhandlingerne på det private område er i fuld gang, og ét af kravene fra FOA til arbejdsgiverne lyder på retten til omsorgsdage for alle. 

Annonce

”Hvad gør man med de medarbejdere, der ikke har børn, men som er for unge til at være gamle? Vi skal alle sammen være længere og længere på arbejdsmarkedet, men for rigtig mange medarbejdere er feriedagene den eneste mulighed, man har for at holde fri,” siger næstformand for FOA Thomas Enghausen. Malte Kristiansen

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Kravene til OK20 er blevet udvekslet mellem FOA og arbejdsgiverne. Her lyder ét af dem, at alle medarbejdere skal have ret til omsorgsdage. Det er blandt andet for at tilgodese den medarbejdergruppe, der ikke har børn eller har børn over 7 år, men som er for unge til at være omfattet af seniorordninger. 

”Hvad gør man med de medarbejdere, der ikke har børn, men som er for unge til at være gamle? Vi skal alle sammen være længere og længere på arbejdsmarkedet, men for rigtig mange medarbejdere er feriedagene den eneste mulighed, man har for at holde fri,” siger Thomas Enghausen, der er næstformand for FOA. 

Børns sygedage med omvendt fortegn

Retten til omsorgsdage for alle skal være med til at sikre medarbejderne mere fleksibilitet på deres arbejdsplads, uden at de skal bruge halve eller hele feriedage på for eksempel at drage omsorg for deres forældre. 

”Man kan betragte det som børns sygedage med omvendt fortegn. Ældre kan have lige så meget brug for omsorg, så der er da fornuft i, at man kan tage med sin far på sygehuset, ørelægen eller til Borgerservice uden at skulle gøre brug af sine feriedage,” siger Thomas Enghausen.

Omsorgsdagene er dog ikke kun tiltænkt omsorg for andre, men kan også være for medarbejderen selv. Det kan både være i forhold til at få ordnet praktiske ting, som man ikke i forvejen har retten til at holde fri til, eller hvis man simpelthen har et behov for, at få ladet batterierne op igen, når man er presset.

”Vi er kun mennesker, og vi har vel alle prøvet at have en onsdag, hvor det hele bare er noget møg. Hvad gør man ved det? Der er det både fra et medarbejder- og arbejdspladsperspektiv bedst, hvis man har muligheden for at få, hvad man kan kalde en ”energidag”,” siger Thomas Enghausen.

Afventer rammesættende forlig

I en overenskomstforhandling er der selvfølgelig to parter, der skal nå til enighed, og hvordan arbejdsgiversiden forholder sig til kravet, er endnu for tidligt at sige noget om, fortæller Thomas Enghausen.

”Vi er på det stadie, at vi har præsenteret vores krav, og de har præsenteret deres. Nu afventer hver især, hvad de rammesættende forlig ender med, som formentlig kommer inden for den nærmeste fremtid, og så kigger og regner vi på, hvad de har af afsmittende effekt på de overenskomster, som FOA skal forhandle,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev