Annonce

Hænder udveksler pengesedler

Få bedre løn og vilkår: Det skal du vide om din ansættelsesaftale


Er du en af dem, der tror, at en ansættelseskontrakt er mejslet i sten, så tager du fejl. Der kan være både bedre løn og vilkår at hente. Bliv klogere på, hvad du bør være opmærksom på.

Annonce

Vidste du, at du har mulighed for at påvirke din ansættelsesaftale? Det har du, og hvis du forbereder dig, vil det være muligt at skabe væsentlige forbedringer og måske også bedre løn. Iben Gad

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

"Når du søger ny ansættelse, bør du sikre dig de bedste løn- og arbejdsvilkår. En ansættelsesaftale er netop en aftale, og altså ikke noget din arbejdsgiver alene bestemmer." Det siger Ettie Trier Petersen, der er chefjurist hos FOA. Hun opfordrer dig til at være opmærksom på, hvad der står i din ansættelseskontrakt.
 

1. Forbered dig

Når du bliver ansat et nyt sted, skal arbejdsgiver give dig et ansættelsesbrev, hvor de væsentligste vilkår for din ansættelse fremgår. Du kan dog have indflydelse på indholdet, hvis du ved ansættelsessamtalen stiller krav til dine ansættelsesvilkår.
 
"Det er en forhandling, du skal have forberedt dig på,” siger Ettie Trier Petersen.

2. Løn

Når du søger et nyt job, bør du samtidig søge rådgivning hos din tillidsrepræsentant eller din lokale afdeling om, hvilken løn du bør stille krav om. Det kan være, at du har særlige kvalifikationer, som bør honoreres.
 

Læs også: 5 ting du skal vide som deltidsansat

“Vores medlemmer er ikke altid opmærksomme på, at de kan stille krav til lønnen. De er eftertragtede - det får vi hele tiden at vide, og det skal de være opmærksomme på, når de sælger deres arbejdskraft,” siger Ettie Trier Petersen.
 
Hun nævner, at det er tillidsrepræsentanten eller den lokale FOA-afdeling, der aftaler lønnen med arbejdsgiveren, og at det derfor er vigtigt at inddrage FOA i overvejelserne om, hvilke lønkrav det er realistiske at stille overfor arbejdsgiver.
 
“Har du særlige kvalifikationer, så husk at få det frem. Lad være med at afskrive på forhånd, at det kan udløse flere lønkroner, selvom der ikke er lagt vægt på dem i jobopslaget.”
 

3. Særlige vilkår i kontrakten

Hvis du for eksempel søger et job, og du i den forbindelse har et ønske om efteruddannelse inden for et givent område, så få det aftalt ved ansættelsessamtalen og husk at få det skrevet ind i kontrakten.
 
Hvis du i øvrigt har særlige ønsker, bør dette nævnes ved ansættelsessamtalen, og det, I bliver enige om, bør skrives ind i kontrakten. 
 

Læs også: Kend din ret, hvis du skal til læge i arbejdstiden

"Hvis du for eksempel har søgt jobbet for at undgå nattevagter, bør det stå i jeres aftale, at du ikke skal arbejde i nattevagt," siger Ettie Trier Petersen.
 

4. Prøvetid

I mange tilfælde ønsker arbejdsgiver at aftale, at der er en prøvetid på tre måneder. I sådan en prøvetid kan du siges op med 14 dages varsel. Men det er op til en forhandling, om du skal skrive under på et vilkår om prøvetid.
 
“Måske skal du forlade et job, hvor du har seks måneders opsigelse. Du risikerer altså noget ved at tage et nyt job. Derfor kan du godt stille som betingelse, at du ikke ansættes med prøvetid med det ultrakorte opsigelsesvarsel,” siger Ettie Trier Petersen.
 

5. Timeantallet

“Søger du en stilling, der er slået op med 30 timer ugentligt, men vil du i virkeligheden gerne arbejde 37 timer, bør du ved en ansættelsessamtale gøre opmærksom på, at du ønsker flere timer, når der opstår varige ledige timer på arbejdsstedet. Og det skal du få skrevet ned,” siger Ettie Trier Petersen.
 
Hvis du har et ansættelsesbrev, hvoraf det fremgår, at du er ansat 30 timer om ugen, men du i virkeligheden bliver bedt om at arbejde 37 timer om ugen, skal du bede arbejdsgiver om et tillæg til dit ansættelsesbrev, der viser det faktiske antal timer, du arbejder.
 

Læs også: Her er 3 ting du selv kan tjekke på din lønseddel

Ettie Trier Petersen råder til, at du retter henvendelse til din tillidsrepræsentant eller din afdeling, hvis du får pålagt merarbejde mere eller mindre fast i en periode på over en måned. Det timetal, der fremgår af dit ansættelsesbrev, har nemlig betydning for, hvilken løn du har krav på, hvis du bliver syg eller går på barsel.
 

6. Din anciennitetsdato

I mange overenskomster har det betydning for din lønmæssige indplacering og ret til pensionsindbetaling, om du har arbejdet inden for området tidligere. Det kan både være indenfor den specifikke branche, men det kan også være, at for eksempel al ansættelse på det regionale område tæller med i lønancienniteten. Derfor er det vigtigt, at du får givet arbejdsgiver dokumentation for tidligere beskæftigelse – både som månedslønnet og som timelønnet. Og det er vigtigt, at du kontrollerer, at arbejdsgiver har medregnet din tidligere beskæftigelse i det, der kaldes erfaringsdatoen. Er du i tvivl, så kontakt din tillidsrepræsentant eller din lokale afdeling.
 

7. Hvorfor skal du overhovedet have en kontrakt

Som fagforbund har FOA gennem overenskomsterne sikret medlemmerne mange vilkår, som man ikke ville have ret til uden overenskomsterne. Det gælder eksempelvis ret til fuld løn under barsel og retten til den 6. ferieuge. Du finder din overenskomst her.
 
“Du skal vide, hvilke vilkår der gælder i din ansættelse. Uden en kontrakt kan du for eksempel blive uenig med din chef om opsigelsesvarsel, eller hvor arbejdet skal udføres,” siger Ettie Trier Petersen. 
 
Der er desværre flere eksempler på offentlige arbejdsgivere, som har ansat FOA-medlemmer som såkaldte tilkaldevikarer på de ringere timelønsvilkår, selvom medlemmerne gennem længere tid har arbejdet i et omfang, der svarer til en fast ansættelse på månedsløn. 
 
Hvis medlemmerne ikke selv gør opmærksom på, at de er ansat på forkerte vilkår, kan det være vanskeligt at få rettet op på forholdene bagefter. Er du i tvivl, bør du kontakte din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-afdeling.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev