Annonce

Børnefamilier demonstrerer igen: Vi kan ikke vente til 2025


Bevægelsen #Hvorerderenvoksen er klar til at stramme
tommelskruerne, hvis ikke Christiansborg forbedrer normeringerne væsentligt i næste års finanslov.

Annonce

Den 2. juni i år gik tusindvis af danskere på gaden for at kræve bedre normeringer i daginstitutionerne. Forældre, bedsteforældre og pædagogiske medarbejdere i mere end 50 byer landet over prægede gadebilledet. Som her i København. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Det er uacceptabelt at vente til år 2025 med at indføre minimumsnormeringer. Det mener forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen, som har stået bag flere store demonstrationer – blandt andet den 2. juni i år få dage før folketingsvalget.

Bevægelsen er klar til at tage yderligere skridt, hvis de igangværende finanslovsforhandlinger ikke lever op til forventningerne. Det fastslår Maria Porse, mor til to og en del af forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen.

”Vi er bekymrede for, at mange børn kommer til at lide under det, hvis minimumsnormeringerne først bliver effektueret i 2025. Daginstitutionerne skriger på personale, fordi de ikke kan leve op til basale ting som omsorg. Det er ikke godt nok,” siger Maria Porse og tilføjer, at bevægelsen løbende drøfter mulige tiltag.

På gaden igen

Første skridt for forældrebevægelsen er en stort anlagt demonstration i København og Herning fredag 22. november. I København starter demonstrationen på Rådhuspladsen klokken 14.30, hvorefter man følges ad og mødes ved Christiansborg klokken 15.30. I skrivende stund har omkring 3.500 vist interesse for at deltage i det, som bevægelsen kalder en protestmarch.

Imens forhandler folketinget lige nu om netop minimumsnormeringernes rolle i næste års finanslov. Regeringen med Nicolai Wammen i spidsen har tidligere meldt ud, at der ikke er økonomi til, at minimumsnormeringer bliver fuldt indfaset før år 2025.

Der vil dog være mulighed for at tage første skridt fra næste år med en pulje på 2,1 milliarder kroner, som ud over bedre normeringer blandt andet skal gå til klimavenlige tiltag og uddannelse.

Overvejer blokader

Men det er altså ikke godt nok ifølge forældrebevægelsen, som overvejer at stramme tommelskruerne.

”Hvis der ikke snart sker noget, er det i forældrebevægelsen blevet drøftet, om vi eksempelvis kan udføre forældreblokader eller holde børnene hjemme. Det er vores håb, at det vil sende et klart signal til lovgiverne,” siger Maria Porse.

Hun tilføjer, at eventuelle forældreblokader vil ske i samarbejde med de enkelte forældreråd og med opbakning fra personalet.

Kræver flere hænder

I FOA deler sektorformand Kim Henriksen forældrenes bekymring.

"Når forældrene nu råber vagt i gevær, så er det fordi de er bekymrede for deres børns hverdag. Den bekymring deler vi, da det pædagogiske personale ofte oplever, at de har svært ved at udføre det pædagogiske arbejde på tilstrækkelig professionel vis. Der er brug for et løft af kvaliteten i daginstitutionerne, og her er flere hænder en forudsætning for, at det kan ske," siger Kim Henriksen.

FOA arbejder blandt andet for, at et løft af normeringen sker over hele åbningstiden, og at forældrenes del af betalingen ikke bliver sat op på grund af ændringerne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev