Annonce

Ældre kvinde i profil med hånd under hagen

Hårdt brug for ældre ansatte - men svært at få senioraftale

Selv om politikerne ønsker at holde på de ældre medarbejdere, er seniorstillinger i kommunerne et sjældent syn. Men nu vil både FOA og kommunerne have flere aftaler.

Annonce

Ældre ansatte er eftertragtet arbejdskraft. Men der er også brug for særlige aftaler til seniorerne, hvis de skal holde til flere år i arbejde. Og dem bliver der lavet meget få af.     Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Da FOA Nordjylland i foråret sammen med Aalborg Kommune undersøgte, hvor mange senioraftaler der var indgået på kommunens ældreområde, var resultatet nedslående.

”Nul! Der var ingen aftaler overhovedet,” fortæller Pia Pedersen, næstformand i FOA Nordjylland.

Seniorernes arbejdskraft er ellers meget efterspurgt på netop ældreområdet, hvor der mangler social- og sundhedspersonale både i Aalborg og i resten af landet. 

Læs også: Kommune vil have pensionerede sosu'er tilbage på arbejde

Men også på mange andre områder er der brug for, at ældre ansatte bliver på arbejdsmarkedet. Derfor nedsatte regeringen i 2018 en Seniortænketank, der skal levere gode idéer.

Intet overblik over senioraftaler

Den kommunale overenskomst indeholder en ”Rammeaftale om seniorpolitik”, som blandt andet giver mulighed for at oprette særlige seniorstillinger. Men selv om behovet altså er der, bruges den kun i ringe omfang.

Hverken Forhandlingsfællesskabet eller FOA har overblik over, hvor mange aftaler om seniorstillinger, der er indgået på landsplan. Men vurderingen i FOAs overenskomstafdeling er, at det er meget få. Og det er FOAs formand, Mona Striib, ikke tilfreds med.

Læs også: Uddannelsen til pædagogisk assistent giver viden og ansvar

”Kommunerne laver ikke senioraftaler, fordi de har problemer med at finde penge til dem. Men det er jo håbløst, når det nu står klokkeklart, hvilke massive udfordringer vi står overfor,” siger hun.

Brug for nye idéer

Mona Striib vil presse på for, at aftalerne bruges mere end i dag, men hun mener, at der samtidig skal tænkes nye idéer.

”Seniorområdet bliver et stort fælles tema på tværs af alle fagforeninger med spørgsmålet: hvad kan vi gøre? Og vi har aftalt med arbejdsgiverne, at den diskussion skal vi have taget hul på i god tid, inden vi skal forhandle OK21.”

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Michael Ziegler, der formand for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening er enig:

”Der er brug for noget mere, vi skal op i gear for at løse rekrutteringsudfordringen. Den enkelte senior skal have en palet af muligheder, så værktøjskassen skal indeholde mange redskaber,” siger han.

KL vil have nyt fokus

Kommunernes Landsforening (KL) har netop udsendt et bud på seniorpolitik i kommunerne med en lang række anbefalinger. En undersøgelse, som KL i 2018 lavede blandt HR-afdelinger og ledere viste, at 7 ud af 10 kommuner har oprettet seniorstillinger, mens det kun er sket på 3 ud af 10 arbejdspladser.

Læs også: Løn til voksne elever skal sikre flere hænder i ældreplejen

Omfanget varierede med andre ord både internt i kommunerne og mellem kommunerne, og det fremgik endvidere af undersøgelsen, at der blandt lokale ledere var ringe kendskab til rammeaftalen om seniorpolitik.

”Vi har brug for et fokusskifte. Når lederen snakker med den enkelte seniormedarbejder, skal det ikke handle om, hvornår hun vil holde op, men hvordan hun kan blive længere,” siger Michael Ziegler.

Aalborg sætter penge af

I Aalborg er der kommet gang i arbejdet med at lave senioraftaler.

”Vi har lavet tre aftaler i den sidste måned, og selv om indholdet ikke er noget, vi jubler over, er det bedre end ingenting,” siger Pia Pedersen.

Hun noterer med tilfredshed, at kommunen for første gang, mens rammeaftalen har eksisteret, har afsat penge – to millioner kroner – til senioraftaler.

”Det skulle de have gjort for længe siden. Men i FOA har vi også en del af skylden for, at rammeaftalen ikke er blevet brugt. Vi har ikke fået italesat problemet. Men det har kommunerne altså heller ikke,” siger Pia Pedersen.

Seniorstillinger

Seniorstillinger er tiltænkt ældre medarbejdere, der ønskes fastholdt på arbejdspladsen på nedsat tid og/eller i en mindre belastende stilling. Seniorstillinger kan oprettes og aftales for medarbejdere, der er fyldt 52 år. 

Den ansatte har ret til at få indbetalt pension efter den hidtidige løn og beskæftigelsesgrad. 

Derudover kan aftales andre elementer, der kan medvirke til at fastholde medarbejderen.  

Kilde: Forhandlingsfællesskabet  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev