Annonce

Afstemning ved kongres

Tema: Kongres 2019

Nyt målprogram: Her er alt det, FOA skal kæmpe for


’Bedre vilkår, mere velfærd’ er overskriften på FOAs nye målprogram, som sætter kursen for de næste års arbejde. Indholdet er resultatet af blandt andet 15.000 input fra medlemmer fra hele landet.

Annonce

Efter et meget grundigt forløb med 15.000 bidrag – sms-debatter, fyraftensmøder, facebookhistorier og endelig en grundig diskussion på kongressen – har FOA fået nyt målprogram. Det hedder ʽBedre vilkår, mere velfærd’. Malte Kristiansen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Stærke arbejdsfællesskaber, hvor man løfter hinanden på tværs af faggrupper. Ordentlige rammer for uddannelsesløft – helt ud på den enkelte arbejdsplads. Alle skal være lige så sunde, når de går hjem fra arbejde, som når de møder ind på vagten.

Og så skal begrebet solidaritet’ skinne med fornyet kraft: Lønnen skal være retfærdig, lokalløn skal være en fælles sag, og ingen skal være i tvivl om, at FOA tager hånd om de svageste.

Det er fire af de centrale overskrifter i FOAs nye målprogram Bedre vilkår, mere velfærd’, som blev vedtaget på kongressen – og som nu beskriver alt det, som FOA skal kæmpe for i den kommende kongresperiode.

FOA vil slås for, at lønstigninger ved overenskomsterne forhandles hjem i kroner og øre og ikke i procenter. FOA vil kæmpe for, at Folketingets partier skrotter Velfærdsforliget fra 2006 for at sikre nedslidte en værdig afsked med arbejdsmarkedet. Og FOA vil arbejde for en faglighedsreform. Blandt meget andet.

Mona Striib: Tak for en fin debat

Det er et meget stærkt målprogram,” siger FOA-formand Mona Striib, før den nye hovedbestyrelse som en af sine første opgaver formulerer de næste års handlingsplan.

Mona Striib er ikke kun tilfreds med indholdet. Hun er også særdeles tilfreds med historien bag målprogrammet.

Den endelige afstemning var nemlig afslutningen på et forløb, hvor medlemmer fra hele landet har bidraget med input, kommentarer og erfaringer. Tæt på 15.000 forslag og ytringer er det blevet til, før nedtællingen kulminerede med fire temadebatter på kongressen.

Her blev hvert enkelt af programmets fire kapitler, der alle har vilkår’ som det helt centrale element, endevendt.

Det har været en meget fin debat med en fantastisk blanding af superkonkrete historier fra jeres egen hverdag til input, der går på tværs og i mange sammenhænge også peger på samfundets udfordringer,” sagde Mona Striib, da målprogrammet var i hus.

Medlemmer: Vi var klædt godt på

Tre af FOAs medlemmer
Ambulanceredder René Smidt, dagplejer Henriette Kastrup og sosu-hjælper Heidi Knudsen er rørende enige: Forløbet bag det nye målprogram har været rigtig godt. Malte Kristiansen
Forbundsformanden stod ikke alene med den fornemmelse. Efter afstemningen havde René Smidt, redder i Ambulance Syd, Henriette Kastrup, dagplejer fra Randers, og Heidi Knudsen, social- og sundhedshjælper på Møn, kun ros til overs for processen:

”Det har været rigtig godt med alle de input fra arbejdspladserne. Et målprogram skal jo tage afsæt i medlemmernes hverdag, hvis FOA skal have mulighed for at arbejde for de ting, der optager medlemmerne,” siger Rene Smidt, der ud over at være redder også er sektorformand i FOA Sønderjylland.

”Ja, det har været supergodt. I vores lille delegation fra FOA Randers har vi forberedt os på de fire debatter med en to-dages konference. Jeg føler, at vi virkelig har været klædt godt på,” siger Henriette Kastrup, der også er tillidsrepræsentant for dagplejerne i Randers.

Sådan har jeg det også. Ud over at vi selv er godt forberedte, har vi også haft mulighed for at diskutere alt det her med kollegerne derhjemme,” siger Heidi Knudsen, der arbejder på et plejecenter og er tillidsrepræsentant og aktiv i FOA Sydsjælland.

Nu kommer handleplanen

Målprogrammet blev vedtaget uden voldsomt mange bemærkninger. Der var en række ændringsforslag, som især FOA Vestsjælland stod bag.

De foreslog blandt andet, at FOA skal kæmpe for, at det kun er kontingent til overenskomstbærende fagforeninger, der kan trækkes fra i skat. Vestsjællænderne foreslog også ’tid til læring’ i forbindelse med uddannelsespraktik som en del af målprogrammet.

Og der var også et ønske om ’uddannelsesoverenskomster’ som et nyt mål.

Ingen af disse forslag kom dog med i målprogrammet. Men de lever stadig, fordi de – på hovedbestyrelsens anbefaling – kommer til at indgå i den konkrete handleplan, som den nye hovedbestyrelse – som en af sine første gerninger – formulerer.

”Det er godt. Og vi synes i øvrigt, det er et rigtig godt målprogram. Også selv om vores forslag ikke kom med,” sagde Sigurd Gormsen, afdelingsformand i FOA Vestsjælland.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev