Annonce

Sosu-assistent Mette Borrisholt sidder sammen med beboer på Virklund Plejecenter. Foto:

Flere kommuner sparer på klippekort til ældre


Klippekortordningen til ældre borgere står til at blive sparet væk i flere af landets kommuner. Det vil gå ud over relationsarbejdet og de ældres livskvalitet, lyder det fra både social- og sundhedsassistenter og sektorformand.

Annonce

"De ældre kommer til at miste gnisten, hvis ikke de kommer ud. Det vil helt sikkert gå ud over deres livskvalitet," lyder det fra social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant Mette Borrisholt Andersen. Hun ærgrer sig over, at Silkeborg Kommune vil spare klippekortsordningen. Iben Gad

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Rettelse: Aabenraa Kommune og Kolding Kommune er fjernet fra listen.

Fremover vil mange ældre borgere ikke kunne få hjælp til et ekstra bad eller en gåtur i skoven ved at benytte sig af klippekortordningen. 

Flere kommuner vil nemlig spare klippekortet, der giver borgerne mulighed for en halv times ekstra hjælp om ugen efter eget ønske. Borgeren har også kunnet spare klip op og bruge for eksempel tre klip, altså halvanden times ekstra hjælp, på en tur ud af huset.

En af de kommuner, som afskaffer ordningen på plejecentrene, er Silkeborg. Det vil give en besparelse på 3,1 millioner kroner om året. Mette Borrisholt Andersen, tillidsrepræsentant ved Virklund Plejecenter, ærgrer sig over den beslutning. 

“Beboerne mister både det sociale ved at komme på tur og muligheden for at lave noget, de godt kan lide. De ældre borgere bliver låst fast, fordi der ikke bliver tid til at tage med dem ud at se håndbold for eksempel,” siger hun. 

Pulje var tidligere øremærket

Oprindeligt afsatte den forrige regering en pulje på 380 millioner kroner om året i 2017 og 2018 til klippekortordningen på plejecentrene. Fra 2019 får kommunerne stadig pengene, men de bliver fordelt via bloktilskuddet, hvilket betyder at kommunerne kan vælge at bruge pengene til andre formål.

Derfor sparer flere klippekortet, og ifølge Mette Borrisholt Andersen er det ikke kun muligheden for at tage på tur, som mange borgere benytter sig af, der går tabt. 

“Det er de ældre, som ofte opholder sig for sig selv og ikke ønsker det store fællesskab i opholdsstuerne, forslaget rammer mest, da de befinder sig bedst ved én til én tid,” siger hun.

Relationsarbejdet går tabt

Uanset om klippekortet bliver brugt til en stille stund på plejecentret eller en tur ud af huset, vil besparelsen gå over relationsarbejdet, mener Mette Borrisholt Andersen.

“Relationen mellem borgerne og personalet kommer til at stå stille. Vi udvikler os ikke sammen og får ikke det positive samspil, som er så vigtigt for relationsarbejdet, hvis ikke vi har mulighed for at være sammen med beboerne på en anden måde,” siger tillidsrepræsentanten fra Silkeborg. 

En trist udvikling 
Det er formand for Social- og Sundhedssektoren ved FOA Silkeborg-Skanderborg Lone Smedegaard helt enig i.

“Der er rigtig meget relationsarbejde, som vil gå tabt, fordi det typisk finder sted, når personalet er sammen med borgerne i andre sammenhænge end praktisk bistand og pleje,” siger hun.

Ifølge hende er det en trist udvikling, at hjælpen fremover kun vil være den, borgerne er visiteret til og ikke en pind andet. 

“Nu begynder man at spare på relationen, selvom alle ved, at den rigtig vigtig. Det er sørgeligt. Man kan næsten lige så godt sende en robot,” lyder det fra Lone Smedegaard.

Billede af flere fotos fra en håndboldkamp, som beboer på Virklund Plejecenter har været til.
Jytte, som bor på Virklund Plejecenter, er vild med håndbold. Derfor har hun ofte samlet sine klip, så hun sammen med en medarbejder har kunnet tage til en håndboldkamp. Det bliver der ikke mulighed for uden klippekortet, og ifølge Mette Borrisholt Andersen vil mange ældre - inklusiv Jytte - derfor "miste gnisten." Iben Gad
Rammer livskvaliteten
I Norddjurs Kommune har ordningen også stået for skud. Klippekortet afskaffes i hjemmeplejen, for at kommunen i alt kan spare 0,60 millioner kroner. Det ærgrer Lone Munk, tillidsrepræsentant ved hjemmeplejen i Grenaa.

“Det rammer livskvaliteten, og det er drønærgerligt. Jeg oplever, at flere ældre er blevet mere opgivende. Der var mange som så frem til at komme ud og nød det rigtig meget,” siger hun. 

Nu har Lone Munk og hendes kolleger ikke længere tid til at tage de ældre borgere med ud eller lave aktiviteter efter deres ønske. Og det har konsekvenser. 

“Det handler om helt basale ting, som vi andre tager for givet, at vi kan. Men mange kan jo ikke selv gå en tur. Med klippekortet kunne de få hjælp til det. Nu sidder de bare derhjemme og bliver dårligere - både fysisk og psykisk,” siger Lone Munk. 

Nu begynder man at spare på relationen. Man kan næsten lige så godt sende en robot. 

Lone Smedegaard, sektorformand FOA Silkeborg-Skandeborg
Går ud over fagligheden
Besparelsen vil ikke kun få betydning for de ældres livskvalitet. Også social- og sundhedspersonalets faglighed bliver ramt, lyder det fra formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann. 
 
“Det gode ved klippekortsordningen er, at vores medlemmer får lov til at gøre noget udover det, de plejer til gavn for de ældre. De kan bruge deres faglighed bredere og lave nogle andre ting med borgerne. Og det giver en større kvalitet i arbejdet,” siger han. 
 
Derfor synes han, at det er både enormt ærgerligt og fattigt at spare ordningen væk, og han er enig i, at det kan få betydning for relationsarbejdet.
 
Noget af det, som medlemmerne kan, er at se borgernes levede liv - se ud over eventuel sygdom og arbejde ud fra det. Men den mulighed ryger nu, så det bliver et helt andet relationsarbejde,” siger Torben Hollmann.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Fællesskab og frivillige hænder
I Silkeborg Kommune har mange ældre borgere været glade for klippekortordningen. Det anerkender formand i Sundheds- og Ældreudvalget, Gitte Willumsen (V). Alligevel har kommunen valgt at spare den væk fra 2020.

“Det er da en serviceforringelse, det hersker der slet ikke tvivl om. Men vi har valgt at afskaffe klippekortet på plejecentrene, fordi man har mulighed for at lave relationsarbejde på en anden måde end i hjemmeplejen,” siger Gitte Willumsen.

Hun peger blandt andet på, at plejehjemmet har mange fællesarrangementer og frivillige hænder. Derfor har kommunen valgt at beholde ordningen i hjemmeplejen, men afskaffe den på plejecentrene. 

“Det sociale liv er sværere når man bor hjemme, fordi man ikke har muligheden for at søge fællesskabet. Og der kan også være nogle helt lavpraktiske ting, som er svære at få til at fungere,” siger formanden.

Følgende kommuner har foreslået at reducere, omlægge eller spare klippekortet i år eller gennemført besparelser med virkning fra i år:

Norddjurs, Faaborg-Midtfyn, Silkeborg, Stevns, Mariagerfjord, SvendborgLyngby-Taarbæk, Glostrup og Lejre.

Der kan være flere kommuner, som planlægger at spare på klippekortene, som Fagbladet FOA ikke kender til.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev