Annonce

Køkkenleder laver mad med to børn

Årets Maddag: Kartoflerne kommer direkte fra legepladsen


Børnehuset Nansensgade har høstet deres egne kartofler, lavet kartoffeltryk og kartoffelslim som optakt til årets Maddag, der fejres i hele landet torsdag.

Annonce

Isabella og Johannes fra Børnehuset Nansensgade har gravet deres egne kartofler op fra spandene på legepladsen sammen med køkkenleder Laila Taarup. Kartoflen  har spillet hovedrollen hele ugen op til årets Maddag i dag. Iben Gad

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

I kælderkøkkenet står køkkenleder Laila Taarup med en gruppe af de store børn og lægger nye, kogte kartofler i små skåle sammen med alioli og lækkert, hjemmebagt franskbrød, som køkkenassistenten Khadija Aabou har lavet.

Kartoffelmadderne skal serveres som eftermiddagsmad senere, og børnene tager de nyhøstede kartofler op i hænderne, snuser til dem og tager forsigtigt en bid.

”Se, den her er lille og ligner en orm,” siger Johannes, mens en anden udbryder:

 ”Mmm, den var god! Må man tage en til?”

Det er vigtigt, at mad ikke bare er noget, man henter i supermarkedet.

Lailia Taarup, køkkenleder, Børnehuset Nansensgade

Det er Laila Taarup, der sammen med de ældste børn fra Havtaske-stuen har plantet kartoffelspirerne i store plasticspande på legepladsen og høstet kartoflerne som led i årets Maddag den 12. september. Her spiser over 300 daginstitutioner landet over kartoffelsuppe til frokost som en fejring af det fælles måltid, madordningerne og kartoflen.

”De syntes jo i starten, det var lidt mærkeligt og behandlede nærmest kartoffelspirene som små diamanter, da de skulle plantes ud. Og de var ikke så meget for at få jord på hænderne, da de skulle høstes, men det kom de hurtigt over,” fortæller køkkenlederen.

Hun er glad for, at temaet er kartofler, som allerede er på menuen flere gange om ugen, særligt som fyld i supper om vinteren og som tilbehør til fx fisk. 

”Jeg synes, det er vigtigt, at børnene kender vores nordiske madkultur og kartoflens rejse fra jord til bord. At de lærer, at mad ikke bare er noget, man henter i supermarkedet,” siger hun.

Hun prøver til daglig at have børnene med i køkkenet, når der er tid, fx i ferier, hvor de blandt andet har lavet hjemmelavet medisterpølse.

Barn med maling på hænderne
Bella fra Havtaske-stuen i fuld gang med at lave kartoffeltryk. Mønstrene er lavet med de forme, de normalt bruger til trylledej. Iben Gad

Stimulerer alle sanserne

En etage længere oppe i den store, røde bygning med 178 vuggestue- og børnehavebørn, er der stillet kartoffelmel og grøn, gul og rød frugtfarve frem, der skal blive til kartoffelslim. 

Og hvad sker der, hvis man blander alle farverne, spørger Fagbladet FOAs journalist. 

Pigen Sif, hvis pink trøje perfekt matcher frugtfarven i skålen, svarer uden tøven: 

”Så bliver det en regnbue!”

I mellemtiden er kartoffelmel og grøn frugtfarve blevet til grønt slim i en anden skål.

”Hvad ligner det?” spørger pædagog Tanja Küsters, og svaret lyder samstemmende rundt om bordet: 

”Dinosaursnot!"

Ved et andet bord er pigen Martina i fuld gang med kartoffeltryk og trykker ihærdigt på en halv kartoffel, der bliver til grønne træer på en hvid t-shirt. 

På spørgsmålet om, hvor kartofler kommer fra, svarer hun prompte:

”Fra legepladsen." 

For hun har fulgt kartoffelplanterne, der voksede meget hurtigt - næsten over deres hoveder, viser hun med hænderne strakt i vejret.

Sif, der nu har hænderne begravet i pink kartoffelslim, siger, at hun er glad for Lailas mad og har været med til at lave frikadeller og medisterpølse i køkkenet. Men hun kan bedst lide spaghetti med kødsovs.

Direkte adspurgt om hun bedst kan lide maden derhjemme eller Lailas mad siger hun:

”Lailas. Forskellen er, at hun laver maden og derhjemme køber vi det.”

Man kan lave kartoffelmadder og suppe af kartofler Iben Gad
Kartoffeltryk på t-shirt hænger til tørre
 ... eller få maddagen til at vare hele året ved at lave kartoffeltryk på sin egen t-shirt. Iben gad

Vil plante kartofler igen næste år

Børnene har nydt at arbejde kreativt med kartoflen, fortæller pædagog Tanja Küsters.

”De har været meget optagede af årets tema, der giver en masse muligheder for leg, og de får en masse sansemotoriske oplevelser ud af det."

Hun bliver suppleret af pædagogmedhjælper Pia Christensen.

”Vi arbejder tit med temaer og laver aktiviteter sammen med køkkenet, for børnene skal lære, hvad mad er for noget, og hvad den gør ved os. Det er vigtigt for os, at de ved, hvor maden kommer fra.” 

I Børnehuset vil der selvfølgelig også stå kartoffelsuppe på bordene på årets Maddag.

”Det er rigtig sjovt at tænke på, at vi er så mange, der sidder og spiser det samme i hele landet,” siger Laila Taarup.

Og nogle af de gode initiativer fra i år får lov at leve videre, fx vil hun også plante kartofler med børnene næste år.

FOA: Vigtigt at dele ud af sin køkkenfaglige viden

Sektorformand for Kost- og Servicesektoren i FOA Pia Heidi Nielsen glæder sig over, at så mange institutioner over hele landet har arbejdet seriøst med den populære rodfrugt op til i dag.

”Det gør mig rigtig glad at høre, for kartoflen er jo en gammel dansk grøntsag og har sine traditioner langt tilbage, så det er en del af vores madkultur."

Hun er glad for, at faggrupperne mange steder arbejder på tværs sammen med børnene og bruger maden pædagogisk.

”Det er vigtigt, at man som køkkenansat er med til at give sin viden fra sig, og børn og ansatte er sammen på tværs af projekter. At børnene tidligt lærer, hvor det, vi putter i munden kommer fra, men også hvad kan man bruge det til, fx i lege og spil,” siger hun.

Maddag 2019

Danmarks nationalrodfrugt er i centrum torsdag 12. september, hvor 27.575 børn i landets daginstitutioner spiser det samme og fejrer det fælles måltid.
Dagens menu står på kartoffelsuppe, kartoffelbrød og toppings som fx svampe, porrer og ost, som børnene har været med til at tilberede. Dagen markerer værdien af madordninger som et sundhedsfremmende, sjovt og velsmagende tilbud, der kan meget mere end at mætte.
Dagen er arrangeret af Kost og Ernæringsforbundet og FOA. 

Få opskrifter og forslag til aktiviteter med kartoflen her

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev