Annonce

Dame med termometer i munden

Kend din ret, hvis du bliver syg eller skal i selvisolation i ferien


Opdateret 07. juli 2021

Bliver du ramt af sygdom eller skal du i selvisolation op til eller under ferien, så kan du have ret til erstatningsferie. Se her, hvilke regler der gælder.

Annonce

Hvis du bliver syg i ferien, så kan du have ret til erstatningsferie. Som fuldtidsansat gælder retten til erstatningsferie, hvis du er syg i mere end fem feriedage. For deltidsansatte gælder lidt andre regler – dem kan du læse om her. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Endelig er det blevet ferietid, og så bliver du ramt af sygdom. Det er så uheldigt, men langt fra usædvanligt.

Selvom det er møgtræls, kan det måske være et plaster på såret, at du muligvis har ret til erstatningsferie.

Med hjælp fra konsulent i FOA Overenskomst, Camilla Bolvig Cazal, klæder Fagbladet FOA dig på, så du kender reglerne, hvis uheldet skulle være ude, og du rammes af sygdom eller selvisolation på grund af nærkontakt til en person smittet med covid-19.

Hvis du bliver syg, inden din ferie begynder

Hvis du er syg, når din ferie begynder, er der tale om en feriehindring, som gør, at ferien ikke kan begynde, medmindre du selv ønsker det. Du kan altså ikke blive pålagt at afholde ferie, hvis du har meldt dig syg, inden din ferie starter.

Du skal normalt melde dig syg hos din arbejdsgiver senest ved normal arbejdstids begyndelse den første feriedag, medmindre der gælder andre regler om sygemelding i dit ansættelsesforhold.

Du har ret til få ferien suspenderet; det vil sige, at ferien bliver udsat. Du får dermed ret til at holde erstatningsferie på et andet tidspunkt. Dette gælder også for 6. ferieuge.

Hvis du bliver rask før din planlagte ferieperiode er ovre, har du ret til – i forlængelse af din raskmelding – at holde den resterende del af din planlagte ferieperiode, hvis du giver din arbejdsgiver besked om dette ved din raskmelding. Hvis du ikke ønsker at holde den resterende del af den planlagte ferie, skal du genoptage arbejdet, når du raskmelder dig.

Hvis du bliver syg under din ferie

Hvis du bliver syg, efter at du er gået på ferie, gælder der andre regler.

Det er vigtigt at huske, at du skal meddele det til din arbejdsgiver, hvis du bliver syg under ferien. Det er nemlig en betingelse for, at du måske senere kan få erstatningsferie. Det er også en betingelse, at du kan dokumentere din sygdom ved en erklæring fra en læge. Dette gælder også, selvom du måske opholder dig i udlandet.

Det fortæller Camilla Bolvig Cazal, konsulent hos FOA Overenskomst:

“Reglerne er sådan, at hvis man er ansat i hele ferieåret, og altså har 25 feriedage, vil man ikke have ret til erstatningsferie for de første fem feriedage, man er syg. Efter fem karensdage, har man ret til erstatningsferie, hvis sygdommen fortsætter, eller hvis man igen bliver syg under afholdelse af resten af ferien senere,” siger hun.

Har du ikke været ansat hos din arbejdsgiver i hele ferieåret, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.

Eksempel:

Hvis du er blevet syg i din sommerferie og har ligget syg i 10 feriedage, så vil du have ret til 5 dages erstatningsferie, hvis du er ansat i hele ferieåret.

”Dette omfatter dog ikke 6. ferieuge,” tilføjer Camilla, ”hvis du bliver syg, efter at du har begyndt 6. ferieuge, kan arbejdsgiver dog vælge at suspendere din ferie.”

Hvordan er jeg stillet, hvis jeg er i selvisolation på grund af nærkontakt til en person smittet med covid-19?

Selvisolation på grund af smitterisiko betragtes som udgangspunkt som sygdom i ferieretlig forstand. Det gælder både selvisolation, før ferien begynder og selvisolation, der begynder under ferien. Du skal derfor forholde dig som ved sygdom.

Hvis du har mulighed for at arbejde hjemmefra under din selvisolation, anses selvisolationen muligvis ikke som en feriehindring.

Kontakt din tillidsrepræsentant eller din afdeling, hvis du i forbindelse med din ferie skulle være så uheldig at blive syg eller skal i selvisolation i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Værd at vide om feriereglerne

Feriereglerne for ansatte i kommuner og regioner fremgår af den ferieaftale, som forhandlingsorganisationen KTO – der nu hedder Forhandlingsfællesskabet – har indgået med arbejdsgiversiden.

Privatansatte FOA-medlemmer er omfattet af ferieloven. Derudover kan bedre vilkår være aftalt. Du kan læse mere om feriereglerne her.

Har du spørgsmål til dine rettigheder, hvis du bliver syg op til eller under ferien, kan du kontakte din lokale FOA-afdeling.

Kilde: Camilla Bolvig Cazal, konsulent i FOA Overenskomst.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev