Annonce

Nattevagt alene med 38 beboere: Medmenneskeligheden er skåret væk

På Havkær Plejehjem i Aarhus er antallet af ansatte i nattevagt beskåret, så social- og sundhedsassistent Camilla Danrich ofte står alene med op mod 38 beboere.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Camilla Danrich har kollegaernes og FOA Aarhus' opbakning til at fortælle om problemerne i ældreplejen. Ud over et opråb på Facebook har hun sendt mails til ældreminister Thyra Frank og rådmand i Aarhus Jette Skive. Hun er nu blevet inviteret til et møde på rådhuset.  Privatfoto

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Af Mette Boysen
Journalist

Annonce

Opdateret 10.05.19 klokken 11.37 med svar fra Aarhus Kommune.

For nyligt måtte social- og sundhedsassistent Camilla Danrich forlade plejehjemmet, selv om hun var eneste nattevagt og dermed alene med 38 beboere.

En ældre, diffus mand var listet udenfor, uden nogen så det og var i gang med at kravle over det hegn, der omkranser plejehjemmet.

Tilfældigvis opdagede Camilla Danrich, at han var væk og løb ud for at hente ham. Alt imens det nødkald, hun går rundt med, hvis nogen af de ældre har brug for hjælp, bimlede uafbrudt.

Læs også: Sosu i ældreplejen: Jeg føler mig ikke godt nok beskyttet

Frygter det værste

“Jeg frygter, at det værste skal ske. At der en dag sker et dødsfald på én af mine vagter, uden at jeg opdager det. Det ville være helt forfærdeligt,” siger Camilla Danrich.

Både hun og kollegaen Anne K. Jørgensen, som også er fast nattevagt men på et andet plejehjem, er utilfredse med en ny nattevagtstruktur. Den betyder, at tre i stedet for to plejehjem nu skal samarbejde om én udekørende nattevagt. De faste nattevagter er derfor alene i længere tid ad gangen og har derfor sværere ved at nå rundt til alle beboere på en nat.

"Man kan som nattevagt stå alene med beboere, hvor én får hjertestop, en anden falder og brækker hoften, mens en tredje er løbet væk. Og når vi ringer til den udekørende nattevagt får vi at vide, at der ikke er tid til at komme og hjælpe. Det er dybt frustrerende," siger social- og sundhedsassistent Anne K. Jørgensen.

“Det er så umenneskeligt og uetisk, at vi ikke har tid til at være der for de ældre borgere, som måske er døende, har smerter og er meget urolige og bange. Ingen skal have lov at dø alene,” mener Camilla Danrich.

Læs også: Corona og demenssyge: 5 gode råd til dig som plejepersonale

FOA: Fuldstændig vanvittigt

De to social- og sundhedsassistenter får opbakning fra FOA Aarhus, hvor formand for social- og sundhedssektoren Jette Ohlsen vil presse på for et møde med kommunen.

"Når man hører om de opgaver, personalet skal tage sig af om natten, så er det fuldstændig vanvittigt, at de skal være så meget alene. Hvis ikke vi hører noget fra kommunen inden en uge, så vil jeg kræve, at den ansvarlige rådmand mødes med mig og Camilla," siger Jette Ohlsen.

En tidligere undersøgelse blandt FOAs medlemmer i social- og sundhedssektoren viser, at hver fjerde har måtte gå fra en borger, der har brug for hjælp, fordi de var alene på arbejde. Samtidig kan normeringen svinge fra kommune til kommune, viser en analyse fra VIVE. I nogle kommuner er der i gennemsnit én nattevagt til 12 beboere, mens der i andre kommuner er helt op til 34,2 beboere per nattevagt.

Efterspørger bedre bemanding

Både FOA og Ældre Sagen efterspørger en bedre bemanding på plejehjemmene.

“Når man hører, at der kan være op mod 40 beboere til én nattevagt, så er det en helt urimelig bemanding. Derfor er det også på tide med bedre normeringer på plejehjemmene,” siger vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.

Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, bakker op:

”Der skal være et generelt økonomisk løft på ældreområdet, for der skal være det personale til stede, som der er behov for. Og det skal altid være fagligheden, der er bestemmende for, hvad der er behov for,” siger Torben Hollmann.

Områdechef: Vi lytter

Hos Aarhus Kommune oplyser områdechef for Sundhed og Omsorg Jette Harreskov, at den nye nattevagtstruktur ikke er en spareøvelse men et forsøg på at fordele ressourcerne bedst muligt. Foreløbigt har tiltaget været afprøvet i ni dage på plejehjemmene i område Vest i Aarhus.

Det er planen, at tiltaget skal evalueres i starten af juni måned med feedback fra medarbejdere, beboere og pårørende.

“Vi ved, at mange er glade for at afprøve den nye nattevagtstruktur, men vi ved også, at Camilla Danreich er kritisk. Det er kun godt, når medarbejdere giver os feedback på nye tiltag, og vi lytter til deres samlede tilbagemeldinger og tager dem med i evalueringen i juni måned,” siger Jette Harreskov.

Alzheimerforeningen vil have grundnormeringer

Hos Alzheimerforeningen går man skridtet videre og kræver grundnormeringer på alle plejehjem. Foreningen foreslår, at der maksimalt må være 16 borgere per medarbejder om natten, 2,4 om dagen og 5,4 om aftenen. Det svarer til gennemsnitsnormeringen i de ti bedste kommuner i Danmark.

“Der er skåret så meget ind til benet, at der ikke er ordentlig tid til at passe på de ældre, give dem kærlig omsorg og livgivende aktiviteter. Normeringerne er blevet horribelt lave, og derfor er det på tide at hæve dem,” siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen.

Hverken Ældre Sagen eller FOA bakker dog op om minimumsnormeringer.

”Vi ved, at mange beboere er omskiftelige i både deres fysiske og psykiske tilstand. Det kræver nogle gange mere personale, andre gange mindre. På flere områder i dag er der dog ikke personale nok, og derfor er det også godt, der kommer fokus på området,” tilføjer Torben Hollmann.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev