Annonce

livredder

Luis er svømmehallens blæksprutte: Kom med under overfladen


Luis da Gama er teknisk servicemedarbejder, svømmebadsassistent og livredder i Humlehøj Svømmehal i Sønderborg. Eller blæksprutte om man vil. Det er ham, der skal sørge for at holde hygiejnen i svømmehallen i top, og der er nok at se til med 500 daglige gæster. 

Annonce

Luis da Gama er 53 år og stammer fra den portugisiske ø Madeira, hvor han havde sit første job som livredder. En interrailtur bragte ham til Danmark, hvor han har boet i 30 år. Han er gift og har tre børn. Heidi Lundsgaard

Af Jakob Kehlet
Journalist

Annonce

Uddannelsen til svømmebadsassistent varer to år og veksler mellem skole og praktik og afsluttes med en svendeprøve. Undervejs bliver du erhvervslivredder, og du lærer bl.a. om rengøring, hygiejne, håndtering af farlige kemikalier, kommunikation, svømmeinstruktion, konflikthåndtering, eventplanlægning og -afvikling.

livredder
Fra to store koøjer i kælderen kan livredderne holde øje med sikkerheden i bassinet. Heidi Lundsgaard
livredder ved vandrensning
Gigantiske sandfiltre er med til at sørge for at holde vandet i de tre bassiner rent. Det store bassin indeholder en million liter vand, som passerer filtrene hver 3. time. Heidi Lundsgaard
livredder under vand
Luis er uddannet erhvervsdykker, og i sin fritid er han vragdykker. Derfor er det en smal sag for ham, når han en gang om året skal rense indløbsdyserne på bassinbunden. Heidi Lundsgaard
livredder med kemikalier
Dunkene med henholdsvis klor og svovlsyre, som begge bruges i vandbehandlingen, holdes skarpt adskilt i hver sit rum. “Hvis de blandes, er der stor risiko for livsfarlig klorforgiftning,” forklarer Luis. Heidi Lundsgaard
livredder gør rent på gulv
“Det bliver til nogle hundrede meter hver dag.” Luis griner og slår opgivende ud med hænderne, da han bliver spurgt, hvor mange kilometer han har kørt med rengøringsmaskinerne i de 25 år, han har været ansat i svømmehallen. Heidi Lundsgaard
livredder og barn
“Har I lyst til at prøve?” Luis er certificeret dykkerinstruktør og tilbyder 11-årige Sune og hans tre år yngre lillebror Simon et gratis ‘dyk’ i det lave bassin. Heidi Lundsgaard

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev