Annonce

Elever hjælper til i køkkenet

Elever laver skolemad til 500


Madlavning er en integreret del af undervisningen på Amager Fælled Skole i København. Eleverne lærer at samarbejde og være en del af en travl arbejdsplads. Og så får de udfordret deres smagsløg.

Annonce

Eleverne møder klokken 8 i køkkenet, hvor der skal laves mad til 500 kuverter, så der er nok at tage fat på. I dag skal der blandt andet krydres kartofler og rives gulerødder – og så skal der køres servering. Jørgen True

Af Martin Leer Sharnberg
Journalist

Annonce

Hver uge er otte elever med i køkkenet på Amager Fælled Skole for at lave mad til skolens kantineordning. Sådan har det været siden 2010, hvor Amager Fælled Skole blev en madskole. Målet er at give eleverne madmod.

Denne dag, hvor Fagbladet FOA er på besøg, er det elever fra 7.U, der er trukket i forklædet. Der skal laves coleslaw, steges hvilling og anrettes.

Yuhau Su stiller opvask på plads
Køkkenmedhjælper Yuhau Su vasker op, stiller an og hjælper til med praktiske gøremål. Hun nyder elevernes selskab. “Det er dejligt at have børnene med i køkkenet. Det kan være hektisk til tider med den unge energi, men det spreder altid godt humør.”  Jørgen True
Salsa
På skolen er der elever fra mange forskellige kulturelle baggrunde, og derfor er der også tit retter fra verdenskøkkenet på menuen. I dag giver det en anledning til en snak mellem eleverne og personalet om, hvor i verden salsaen kommer fra. Jørgen True
Personale og elever tager morgenmad på tallerkner
Klokken 9.30 spiser personalet og eleverne morgenmad. Ud over et godt måltid giver det også tid til en samtale om sundhed, råvarer, økologi, priser og madspild. “Hvad er forskellen på skyr og yoghurt,” bliver der blandt andet snakket om. Jørgen True
Køkkenleder og elever gennemgår dagens menu
Kl. 10.30 samles holdet til en fælles gennemgang af dagens menu og en foreløbig evaluering af dagen. “Husk at holde bordene rene undervejs. Det kneb lidt i går,” siger en af køkkenlederne. Eleverne svarer ja og nikker – og småfniser. Jørgen True
Elever der spiser og leger
Eleverne har spisefrikvarter på 45 minutter, så der er god tid til at nyde og fordøje maden. Køkkenets filosofi er, at ligesom man skal lære at læse og skrive, skal man også lære at spise. Så eleverne opfordres til at være modige og smage på det hele. Jørgen True

5 facts om madskolerne

  • Amager Fælled Skole har været madskole siden februar 2010.
  • Der er i dag 12 madskoler i København.
  • De frisklavede frokostmåltider i de københavnske madskoler lever op til kommunens krav om minimum 90 procent økologi.
  • Madskolerne i København bespiser tilsammen flere tusinde elever om dagen.
  • Forældre kan søge om kommunalt tilskud til måltiderne på madskolerne.
Kilde: Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Kommune

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev