Annonce

Gitte Libergren opsagt efter sygemelding. Foto: Niels Åge Skovbo

Tema: Arbejdsskade

Gitte fyret efter arbejdsskade: Jeg var sønderknust


Efter en arbejdsskade blev Gitte Libergren først sygemeldt og siden opsagt. Men fordi hun var ansat på deltid, fik hun også kun deltidssygedagpenge. Og det var en fejl.

Annonce

Som deltidsansat fik Gitte Libergren kun sygedagpenge for det antal timer hun havde været ansat, da hun blev sygemeldt og siden opsagt. Men det var en fejl. Niels Åge Skovbo

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Det gav et smæld i ryggen, da social- og sundhedshjælper Gitte Libergren ville forflytte en borger til en stålift, og han ikke samarbejdede, som han plejede. Det var tilbage i november 2017.

Det var en af den slags smæld, der gjorde, at Gitte Libergren intet kunne. Hun kunne ikke passe sit arbejde og kunne hverken klare rengøring eller indkøb i hjemmet.

Hverken besøg hos læger, fysioterapeuter, kiropraktorer eller alternative behandlere hjalp.

Fravær førte til opsigelse

Da der ikke var udsigt til, at Gitte Libergren kunne komme tilbage til sit arbejde, endte hun med i juni 2018 at blive opsagt fra sit job. 

Læs også: Snyd ikke dig selv, hvis du som deltidsansat bliver fyret under sygdom

“Min leder sagde, at når det ikke var blevet bedre, var de nødt til at indstille mig til opsigelse. Jeg var sønderknust. Jeg var simpelthen så superglad for arbejdet. Jeg har været i skotøjsbranchen i mange år, men det her var min rette hylde,” siger Gitte Libergren, der i dag er 50 år. 

Efter opsigelsen begyndte problemerne for alvor.

Fejl i sygedagpenge

Gitte Libergren var ansat i en 25 timers stilling. Og derfor fik hun sygedagpenge for det antal timer kommunen havde fået refusion for, da Gitte var syg.

Men det var en fejl, for Gitte er fuldtidssikret medlem af A-kassen og har derfor ret til sygedagpenge for 37 timer om ugen, svarende til samme sats som ved ledighed, hvilket fremgår af Sygedagpengelovens § 51.

Det var hos FOA Skive, at fejlen blev opdaget. Men alligevel fik Gitte ikke de fulde dagpenge med tilbagevirkende kraft, men først fra mandagen efter den dag hun kontaktede kommunen for at gøre opmærksom på, at satsen ikke var den rigtige. 

Kontakt med kommunen

Dermed fik Gitte Libergren færre sygedagpenge, end hun var berettiget til i mere end en måned.

“Jeg havde fået at vide, at det ordnede sig selv med sygedagpenge,” siger Gitte Libergren. 

Men det var ikke tilfældet, og Gitte var flere gange i kontakt med kommunen, før hun endte med at få den rette sats.

FOA: Besparelse ind ad bagdøren

Peter Nielsen fra FOA Skive vil meget gerne gøre andre i samme situation som Gitte opmærksomme på, at de skal gøre deres kommuner opmærksom på at ændre sats i god tid, når lønnen stopper. Og at ændringen ifølge en bekendtgørelse først vil træde i kraft mandagen efter anmodningstidspunktet.

“Man har krav på en sats, men man får det først, når man har anmodet om det. Sådan var det ikke tidligere, og det er en besparelse ind ad bagdøren fra kommunerne. Der går mange deltidsansatte rundt, der er blevet opsagt, som ikke ved, at de skal gøre det her,” siger Peter Nielsen.

Ny procedure 

Og gør man ikke selv noget, så får man kun sygedagpenge for det antal timer, man tidligere var ansat.

Episoden med Gitte Libergren har fået Peter Nielsen og FOA Skive til at ændre deres procedure, når der er deltidsansatte, der bliver opsagt på grund af sygdom. 

“Når vi skriver til dem, når de er blevet opsagt, har vi indføjet, at de inden lønophør skal anmode om at få den rette sats,” siger Peter Nielsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev