Annonce

Mimi Bargejani, næstformand for KLS, foran indgangen til FOA Forbundshus.

Besparelser på børneområdet rammer 430 rengøringsassistenter

Der skal spares 46,8 millioner kroner på rengøringen i vuggestuer, børnehaver og skoler i Københavns Kommune. Besparelserne betyder, at hygiejnen på hovedstadens institutioner for børn og unge vil blive forringet. 

Annonce

KLS' næstformand Mimi Bargejani er overbevist om, at besparelserne på rengøringen i daginstitutioner og på skoler giver i en dårligere hygiejne. "Det vil betyde, at flere bliver syge," siger hun.  Jørgen True

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Rettelse: I en tidligere version af artiklen stod, at 390 rengøringsassistenter enten skal fyres eller sættes ned i tid. Det er rettet til 430.
 
Omkring 430 rengøringsassistenter i Københavns Kommune skal enten fyres eller sættes ned i tid. Det sker, fordi Børne- og Ungdomsforvaltningen skal spare 46,8 millioner på rengøringen, viser et notat til Børne- og Ungdomsudvalget fra 2019. 
 
Linda Djurhuus er rengøringsassistent og tillidsrepræsentant på daginstitutioner og kontorer i Københavns Kommune. Hun er bekymret over kommunens spareplan.
 
”Vi er alle sammen frustrerede. Det går jo ud over ens humør. Man får hovedpine og ligger vågen om natten, fordi man ligger og spekulerer på alt det her,” siger Linda Djurhuus. 
 

Millionbesparelse er uforsvarlig 

En række effektiviseringer giver ifølge kommunen mulighed for at spare de mange millioner kroner. Man vil blandt andet gå fra at gøre rent på kontorerne tre gange om ugen til en gang om ugen. Derudover afsætter man mindre tid af til enkelte opgaver og fjerner dem, som ikke er aktuelle længere – herunder tømning af askebægre. 
 
Mimi Bargejani er næstformand for KLS, er en af FOAs afdelinger i København. Hun mener, at det er helt urealistisk og uforsvarligt at kunne spare de penge: 
 
”Man kan ikke levere rengøring for den sum penge, medmindre man accepterer, at vi får en meget dårligere kvalitet,” siger Mimi Bargejani. 
 
Hun mener, at rengøringsassistenterne i forvejen har meget travlt. 
 

Rengøringsassistenter er økonomisk presset

Effektiviseringen af rengøringen har siden 2018 udviklet sig til en større sag. Det hele eskalerede 7. februar, da KLS truede med at politianmelde Københavns Kommune efter en massevarsling af 575 rengøringsassistenter, som skulle sættes ned i tid. Ifølge Mimi Bargejani havde kommunen brudt loven for masseafskedigelse ved ikke at indberette dette til det regionale arbejdsmarkedsråd.
 
Mimi Bargejani håbede, at kommunen ville trække samtlige varslinger tilbage, så en ny aftale kunne komme på plads. Hun var nemlig utilfreds med den måde, kommunen havde valgt at lade alle de varslede gå ned i tid. 
 
Kommunen valgte dog kun at tilbagetrække de 220 medarbejdere, som er ansat på skoleområdet og har flest timer. Her blev parterne enige om at fyre folk i hele stillinger i stedet for at sprede timerne ud. 
 
På trods af at fyringer går ud over arbejdsmiljøet, giver det mulighed for dem, der bliver tilbage, at holde deres økonomi kørende, mener Linda Djurhuus:
 
”Det er jo svært at skulle sige farvel til nogle arbejdskolleger. Men hvis du skulle skære alle ned, så ville det være mange, der ikke kunne få det til at hænge sammen,” siger Linda Djurhuus. 
 
På nuværende tidspunkt diskuterer parterne, hvilke parametre der skal til for at afgøre, om en medarbejder er egnet eller kan undværes. Kommunen forventer at kunne give disse medarbejdere en afgørelse i slut februar eller til marts.
 

Børn risikerer at blive syge

Ude på institutionerne vil ændringerne have konsekvenser for helbredet, mener Mimi Bargejani. 
 
”Hvis der kommer en og tørrer håndtag af efter en uge i stedet for tre gange om ugen, så er jeg overbevist om, at der er flere, der vil blive syge,” siger Mimi Bargejani.
 
Linda Djurhuus mener også, at det er problematisk at holde det rent med kortere tid. Hun mener, at det er uforsvarligt over for børnene. 
 
”Det vil jo gå ud over børnene, der er ude på institutionerne. Man kan jo ikke have børn, hvor der ikke bliver gjort ordentlig rent,” siger Linda Djurhuus.
 

Budgetstramninger fortsætter

Børne- og Ungdomsforvaltningen i København Kommune har ikke ønsket at stille op til mundtligt interview, men svarer i en mail:
 
”Vi er i konstruktiv dialog med de relevante fagforbund om, hvordan effektiviseringerne af rengøringen kan føres ud i livet. Denne dialog er fortsat i gang, og derfor kan vi ikke gå dybere ind i denne diskussion for øjeblikket,” skriver Lasse Elsman Centerchef for ressourcestyring i Børne- og Ungdomsforvaltningen. 
 
Selvom parterne kommer til en enig afgørelse, er det ikke det sidste, man vil se til budgetstramninger. 
 
”De udmeldte effektiviseringer på rengøringsområdet skyldes, at vi årligt skal sikre et økonomisk råderum gennem effektiviseringer. Det gør vi i så vid udstrækning som muligt uden om barn-voksen-relationen, og det betyder, at vi bl.a. ser på rengøring,” skriver Lasse Elsman. 
 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev