Annonce

En kvinde sidder med en kaffekop i hånden og med en tom frugtkurv foran sig.

Syg sosu raskmeldt af jobcenteret: Nul kroner i indtægt


Jobcentret lukkede for sygedagpenge til Sabine Dommerby Pedersen, selvom hun ikke er rask og ikke kan arbejde som sosu-hjælper. Det er kassetænkning, siger hendes bisidder.

Annonce

Den langtidssygemeldte sosu-hjælper Sabine Dommerby Pedersen er kommet i en alvorlig klemme. Kommunen har erklæret hende rask, selvom hun ikke er i stand til at arbejde. Heidi Lundsgaard

Af Finn Danielsen
Journalist

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Knoglerne i hendes håndled er deforme, og hun har problemer med at vippe og
dreje sine hænder. Hun har fået indsat protese i den ene hånd og afventer operation
i den anden. Hun kan kun klare svage løft – og kan derfor ikke varetage sit job som social- og sundhedshjælper.

Den 42-årige Sabine Dommerby Pedersen lider af den medfødte og meget sjældne
vævssygdom aplasi. Hun har fået det stadigt værre, siden den gik i udbrud for tre år
siden, og i 2018 måtte hun melde sig langtidssyg. 

Læs også: Kommuner raskmelder langtidssyge

Selvom hun hverken 
er færdigbehandlet eller helt udredt på Odense Universitetshospital, valgte jobcentret i Nyborg Kommune at raskmelde hende kort før jul. Og derfor gik hun ind i det nye år med udsigt til nul og niks i indtægt.

“Jeg bliver raskmeldt til ingenting, for jeg må ikke eje noget, hvis jeg skal have kontanthjælp,” siger Sabine Dommerby Pedersen.

Jeg bliver raskmeldt til ingenting, for jeg må ikke eje noget, hvis jeg skal have kontanthjælp.

Sabine Dommerby Pedersen

Trak sig fra mundtlig aftale

Hun har gennem hele forløbet haft Anders Bo Callesen som bisidder. Han er socialrådgiver i FOA Sydfyn og forstår ikke jobcentrets afgørelse.

“Det er oplagt at tilbyde Sabine revalidering, for hun kan ikke vende tilbage til det job, hun har. For bare 10-15 år siden blev mange revalideret, men det koster kommunen en del penge, og derfor kan de ikke lide det,” siger han.

Sabine Dommerby Pedersen var stillet i udsigt, at hun kunne blive revalideret til socialrådgiver eller til et kontorjob. Men den mundtlige aftale ville jobcentret pludselig
ikke længere stå ved, selvom Sabine Dommerby Pedersen havde fundet virksomhedspraktik og bevist, at hun kunne klare 30 timer om ugen ved en computer.

Anders Bo Callesen mener, at kommunen laver kassetænkning, når den vil have Sabine Dommerby Pedersen overført til a-kassen og dagpenge som arbejdsløs. Det vil betyde, at hun skal stå fuldt til rådighed for arbejde. 

“Al behandling af syge handler efterhånden om økonomi,” siger Anders Bo Callesen.
en mand og en kvinde sidder ved et bord med kaffe og en bærbar pc
Anders Bo Callesen har fulgt Sabine Dommerby Pedersens sag: "Det havde været bedre, hvis kommunen havde sat Sabine i jobafklaring, selvom det også havde betydet økonomisk nedgang for hende. Men raskmeldingen var det absolut billigste for kommunen", siger han. Heidi Lundsgaard

Har anket afgørelsen

Med hjælp fra FOA har Sabine Dommerby Pedersen netop klaget til Ankestyrelsen
over kommunens beslutning. Men en afgørelse herfra har lange udsigter. Og hendes bisidder forventer heller ikke, at der er meget hjælp at hente der: 

“Ankestyrelsen afgør kun til vore medlemmers fordel, hvis kommunens afgørelse er åbenlys sindssyg. 

Den er også påvirket af de politiske vinde,” siger Anders Bo Callesen. Imens overvejer Sabine Dommerby Pedersen at søge SU til at uddanne sig.

Hun vil fortsat gerne være socialrådgiver, men oplevelserne på jobcentret har skræmt hende. 

“Det har været chokerende at se, hvordan systemet hænger sammen.
Jeg er blevet behandlet nedladende, hånet og latterliggjort, og jeg kan ikke få øje på, at jeg har fået nogen hjælp overhovedet,” siger hun.

Styres ikke af økonomi

I Jobcenter Nyborg afviser Merete Gommesen, afdelingsleder for job- og rehabilitering, at økonomien har betydning for de afgørelser, der bliver truffet. “Rådgiverne er ikke styret af
økonomi i enkeltborgersager. Det er vores overordnede budget, de er en del af i forhold til, når vi taler resultater,” siger Merete Gommesen. 
Hun vil ikke kommentere den konkrete sag.

Ministeren: Økonomi må aldrig spille en rolle

Fagbladet FOA har spurgt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), hvordan han forholder sig til kritikken af kommunernes håndtering af lov om sygedagpenge. Han har ikke ladet sig interviewe, men svarer via e-mail:

“Uden at kunne forholde mig til FOAs rundspørge vil jeg understrege, at det selvfølgelig er helt afgørende, at man får den hjælp, man har krav på, uanset hvor man bor, og at økonomi aldrig må spille en rolle, når kommunerne
træffer afgørelser for borgeren.
Det er et spørgsmål om retssikkerhed, som er et helt centralt princip for regeringen generelt. For eksempel påviste en undersøgelse sidste år, at kommunerne havde forskellige opfattelser af, hvornår kravene for at få førtidspension er opfyldt.
Derfor greb vi også ind fra politisk side og ændrede reglerne. Udsatte borgere skal ikke igennem alle mulige forløb, hvis man på forhånd ved, at der ikke er noget perspektiv. Det har vi gjort klart med ændringen.
Når det er sagt, skal man huske på, at mange af de fejl, som Ankestyrelsen har fundet, handler om
selve processen som for eksempel at oplyse sagen tilstrækkeligt og give en fyldestgørende begrundelse
for afgørelsen. Her er det vigtigt, at vi kigger reglerne efter i sømmene og ser, om der er noget, som kan forenkles, uden man går på kompromis med retssikkerheden.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev